Bästa elgrillen 2024 – enkel grillning med bra resultat

Elgrillen får ofta stå i skuggan av kolgrillar och gasolgrillar trots att de bästa modellerna av elgrillar fungerar minst lika bra som traditionella grillar och ger ett riktigt bra grillresultat.

Främst lämpar sig elgrillen vid situationer där en gasolgrill eller kolgrill inte går att användas, t.ex. på en balkong. Priset för någon av de allra bästa elgrillarna kan uppgå till ett par tusen kronor men det är det värt då resultaten av grillningen blir riktigt bra.

Om du har tankar på att införskaffa en elgrill för att kunna njuta av goda grillkvällar under våra olika årstider så rekommenderar vi att du tar del av våra tester och recensioner av marknaden bästa elgrillar nedan. Här har vi sammanställt fakta och information om de bästa elgrillarna på marknaden idag, vilka är populära bland konsumenter samt fått bäst betyg i olika tester.

Summering av testresultat

Innan vi i detalj går igenom varje elgrill summerar vi nedan testresultaten för dig som snabbt vill jämföra och hitta den bästa elgrillen för dina behov.

KategoriElgrillCirkaprisLägsta pris
Bäst i TestWeber Q 14002,800 krNetOnNet
LyxmodellenWeber Pulse 20007,400 krNetOnNet
Bäst & BilligastSeverin PG 8523790 krGarden Store
UppstickarenOBH Nordica Optigrill+ XL1,500 krKökets Favoriter

Severin PG 8523 – bäst och billigast elgrill

Vill du köpa en elgrill och både är bra och riktigt billig så är det Severin PG 8523 som du ska välja. Kombinationen av lågt pris och duglig grillprestanda är något som denna elgrill från Severin levererar.

Trots det låga priset så levererar denna elgrill, samtidigt så ska man ha i åtanke att man självklart får en mycket mer premium elgrill om man går upp i prisklass.

Severin PG 8523
Severin PG 8523 – bäst och billigast elgrill

I många av de tester av elgrillar som vi har gått igenom ser man tydliga skillnader mot dyrare elgrillar som t.ex. Weber Q 1400. Billigare elgrillar har ofta svårt att nå upp till höga temperaturer och blir lätt känsliga för vind.

Severin PG 8523 kommer med en effekt på 2,300 W och har också en medföljande mindre vindskydd som gör att elgrillen kan stå emot lättare vindpustar. Tyvärr medföljer det inget lock till grillen vilket innebär att det inte krävs större mängd vind för att elgrillen ska få det svårt att prestera.

Denna elgrill är dock en väldigt bra alternativ för den som vill ha en riktigt billig elgrill som samtidigt fungerar bra under rätt förhållanden. Är du däremot mer intresserad av en elgrill som kan fungera under tuffare förhållanden rekommenderar vi att du investerar i någon av de bättre modellerna som dessutom kommer hålla längre.

Tittar vi på betyg från olika konsumenter så varierar omdömena en hel del. I bra förhållanden fungerar denna elgrill riktigt bra, vilket gör att den blir ett bra alternativ för vissa konsumenter.

 • Avlastningsbord under grillen
 • Effekt på 2,300 W
 • Billigt och bra alternativ på elgrill
 • Vindskydd som ger visst skydd mot lättare vind
ButikInformationCirkaprisLänk
Garden Store* gratis frakt
* öppet köp 90 dagar
784krLägsta pris

Weber Q 1400 – Bäst i test elgrill

Weber Q 1400 är en flerfaldigt prisbelönad elgrill och är utan tvekan den bästa elgrillen på marknaden idag. Denna elgrill från Weber har vunnit bäst i test utmärkelser under flera år, t.ex. 2017 och 2015. Under tester av denna och andra elgrillar ser man tydligt hur just denna elgrill utmärker sig jämfört med billigare modeller.

Weber Q 1400
Weber Q 1400 – bäst i test bland elgrillar

Det gamla uttrycket ”man får vad man betalar för” gäller verkligen när det gäller denna premium elgrill från tyska Weber. Visst kostar denna elgrill en rejäl slant, men man får samtidigt rejält med valuta för sina pengar om man investerar dom i denna grill. Weber Q 1400 är en elgrill som ger ett riktigt bra grillresultat, i motsvarande klass som om du skulle använt dig av en gasol- eller kolgrill. Denna grill kan du dessutom använda vid grillning på balkong och i vissa fall även inomhus.

När man köper en grill från Weber kan man räkna med att man köper en grill av hög kvalitet, så även i detta fall. Med denna elgrill får du hög kvalitet samt deras 5-åriga garantiprogram vilket gör att det känns som ett tryggt och bra köp.

Denna elgrill kan justeras med ett steglöst reglage och den medföljande locket gör att fisken, köttet eller grönsakerna som du grillar hålls varma under locket. Tack vare den höga effekten på 2,200 W kan denna elgrill komma upp i samma temperaturer som en vanlig kol- eller gasolgrill har. Konstruktion och design av denna grill är riktigt smart vilket gör att den är lätt att placeras och locket hjälper till med att hålla värmen på maten som tillagats.

Vill du köpa den bästa elgrillen på marknaden som ger bäst grillresultat så är definitivt Weber Q 1400 den grill som du ska satsa på.

 • Bästa valet för dig med balkong
 • Utsågs till bäst i test av Testfakta 2017
 • Utsedd till bästa elgrillen i WiseGuides test 2015
 • Toppenbetyg av konsumenter
 • Ger ett riktigt bra grillresultat i klass med gasol & kol
ButikInformationCirkaprisLänk
NetOnNet* gratis frakt
* öppet köp 90 dagar
2,699 krLägsta pris

OBH Nordica Optigrill+ XL – elgrill med toppbetyg

OBH Nordica Optigrill+ XL är elgrillen som tog hem tredjeplatsen i Testfaktas stora test av elgrillar och även denna elgrill faller väl i smaken hos konsumenter runt om i landet. Gott om positiva kundomdömen finns att läsa runt om på webben. OBH Nordica Optigrill+ XL är en unik och intressant elgrill som är utrustad med ny och avancerad teknik vilket både gör matlagningen enklare samt ger ett bättre resultat på grillningen.

OBH Nordica Optigrill+ XL
OBH Nordica Optigrill+ XL, en elgrill med toppbetyg

Elgrillen har möjlighet att automatiskt känna av tjockleken på råvaran samt dess mängd och kan sedan anpassa temperaturen därefter för att optimera grillningen. Det finns en tydlig indikator på elgrillen som visar hur köttet grillas och går från ”blodigt” till ”genomstekt”. Grillen kommer också med en antal förprogrammerade program som kan användas för att automatiskt grilla en bit kött eller fisk på ett speciellt sätt. Här sköter sedan elgrillen hela tillagningen.

Enkelheten hos denna elgrill i kombination med det överraskande bra grillresultatet hos grillen gör OBH Nordica Optigrill+ XL till ett populärt val av elgrill hos många konsumenter. Grillplattorna har djupa dropptråg vilket gör att köttsaft och fett rinner ifrån för att uppnå den grillade effekten. Elgrillen är utformad för att klara att grilla en köttmängd för mellan 6 till 8 personer år gången.

Med tanke på vad man får för pengarna med denna elgrill är det inte konstigt att den uppskattas så mycket då den även kan användas med övrig matlagning för att t.ex. grilla potatis, hummer, bacon och mycket mer.

 • Unik design & prisvärt alternativ
 • Toppbetyg av konsumenter
 • Tredje bästa grill hos Testfakta
 • Smarta grillfunktioner
ButikInformationCirkaprisLänk
Kökets favoriter* gratis frakt
* öppet köp 30 dagar
1,497 krLägsta pris
Kitchen Time* gratis frakt
* öppet köp 30 dagar
1,759 krLägsta pris
Introduktion till OBH Nordica Optigrill+ XL

Weber Pulse 2000 – den lyxigaste elgrillen

Weber Pulse 2000 är en relativt ny och väldigt intressant elgrill vilken kom ut på marknaden 2018. Weber Pulse 2000 är som ni hör en modell större av Weber Q 1400 så det var stora förväntningar på denna elgrill när den lanserades.

Weber Pulse 2000 elgrill
Weber Pulse 2000 – den lyxigaste elgrillen

Weber Pulse 2000 är en elgrill som på många sätt förvånat många som provat att grilla med den och detta inkluderar även personer som recenserat denna grill. De dubbla grillzonerna med inbyggd s.k. iGrill-teknik gör att denna grill verkligen levererar utmärkt grillresultat. Detta är en uppfattning som också delas med de konsumenter som lämnat in omdömen om elgrillen.

Grillytan hos Weber Pulse 2000 är på 49×39 cm vilket är riktigt stort för att vara hos en elgrill. Med hjälp av den digitala termometern så kan man enkelt utläsa aktuell grill temperatur och tillsammans med det steglösa reglaget får man full kontroll över grillningen.

Med en Weber Pulse 2000 får man en riktigt lyxig elgrill av absoluta toppklass. Även om det kan kännas som steget från den något mindre elgrillen Weber Q 1400 inte är så stort så ger det ändå ett märkbart lyft att välja Weber Pulse 2000. Detta är något som bekräftas av många konsumenter som gett sin feeback efter inköp och grillning med dessa elgrillar.

Weber Pulse 2000 kommer med flera olika funktioner och smarta system. Denna elgrill har också stöd för Webers egna app med vilken du kan styra, kontrollera och se värmeutvecklingen i till mobiltelefon. Vill du ha den absolut lyxigaste och bästa elgrillen så är Weber Pulse 2000 grillen för dig.Du hittar idag innen annan elgrill på marknaden som slår Pulse 2000. Den enda nackdel värd att nämnas är priset.

 • Lyxig elgrill med utmärkt grillresultat
 • Toppbetyg från konsumenter
 • Utmärkt design och innovativa funktioner
 • Bra grillresultat samt utmärkt design
 • Enastående elgrill från Weber
ButikInformationCirkaprisLänk
Net on Net* gratis frakt
* öppet köp 30 dagar
7,390 krLägsta pris
Garden Store* gratis frakt
* öppet köp 90 dagar
7,390 krLägsta pris
Weber Pulse 2000, den lyxigaste elgrillen på marknaden idag

Frågor och svar om elgrillar

Du kanske redan har bestämt dig för vilken elgrill som di ska köpa men vi rekommenderar ändå att du först tar dig tiden att ta del av våra svar på vanliga frågor om elgrillar.

Vilka märken och tillverkare är bäst på elgrillar?

Weber är helt klart marknadsledande när det gäller elgrillar och är det säkraste märket att välja om man vill vara säker på att köpa en riktigt bra elgrill. Det finns några enstaka andra tillverkare att välja mellan men få kommer i närheten av den kvalitet som symboliserar Weber.

När det gäller gasolgrillar är märket Landmann samt några andra tillverkare producenter av grillar av hög kvalitet som kan konkurrera med Weber. Men inom nischen elgrillar står Weber för en kvalitet som ingen annan kommer i närheten av.

Hur bra fungerar en elgrill egentligen?

Väljer man en premium elgrill, som t.ex. Weber Pulse 2000, få fungerar denna elgrill utmärkt och helt jämförbart med bra kol – och gasolgrillar. Tester visar framför allt att det skiljer dig mycket mellan de billigare elgrillarna och under vilka förhållanden som man grillar med dom. De något dyrare Weber elgrillarna fungerar dock så gott som alltid bra.

Jämfört med gasolgrillar och kolgrillar så är det endast ett fåtal elgrillar som kommer i närheten av ett liknande grillresultat som man förväntar sig vid normal grillning. Förhoppningsvis kan detta guide hjälpa dig hitta en riktigt bra elgrill för just dina behov.

De elgrillar som fått utmärkelsen Bäst i Test och som listas i vår guide ovan är riktigt bra modeller och alternativ som vi kan rekommendera.

Får man ha elgrill på balkongen?

Ja, i de allra flesta fall är det tillåtet att ha och använda elgrill på balkongen.

Det grillförbud som finns för balkonger i många fastigheter gäller oftast gasolgrillar och kolgrillar. Detta beror på att dessa typer av grillar är förknippade med större brandrisk.

Elgrillar har mindre risk att vältas och där faler heller inte några glödande kolbitar ut om den skulle vältas. Det finns heller ingen gasoltup som kan explodera om den glöms framme i solen. Det är också mindre rökutveckling när man grillar med en elgrill.

Hur väljer man rätt elgrill?

Det bästa tipset vi kan ge för att välja rätt elgrill är att inte vara ”dumsnål” när man ska köpa elgrill. Om man vill ha en elgrill som ger ett jämförbart resultat med en genomsnittlig elgrill eller gasolgrill behöver man investera i någon av de dyrare modellerna av elgrillar, t.ex. någon av elgrillarna från Weber i vår guide ovanför. Vi förstår att det kan kännas tuffs att lägga flera tusen på en elgrill vid inköpstillfället men sett på flera års sikt lönar det sig verkligen. Jämfört med gasol- och kolgrill så sparar du dessutom in på kol, tändvätska och gasol vid varje grilltillfälle.

Gör det enkelt för dig själv, satsa på någon av de mer premium modellerna av elgrillar så vet du att du gör ett bra köp.

Behöver man en elgrill med lock?

Ja, det är vår tydliga rekommendation att se till att den elgrill man väljer ut ska komma med lock. Annars krävs det inte mycket blåst för att elgrillens värme ska försvinna bort. Detta medför att elgrillen hela tiden måste jobba på att värma upp grillytan. Det drar extra el samtidigt som grillresultatet försämras.

Varför har en del elgrillar hela stekytor?

Per definition ska en grill ha någon form av räfflat järn och vanliga gasol- och kolgrillar löser det oftast med ett järngaller med öppet mellanrum mellan varje järnrör. När det gäller elgrillar är det sällan en bra lösning att låta fettet droppa ner på elektroniken så istället använder man sig av fördjupningar och kanaler i vilket fettet kan ledas bort. Detta medför att många elgrillar har hela stekytor. Förutom att elektroniken skyddas så underlättar det rengöringen av elgrillen.

Så här valdes de bästa elgrillarna ut

Det finns ett ganska begränsat utbud av elgrillar jämfört med både gasol- och kolgrillar vilket medför klart färre produkter att välja mellan i detta test av elgrillar. För vår del underlättar det på sätt och vis då vi hade mindre material att gå igenom för att välja ut vilka elgrillar som vi vill lyfta fram som bäst i test och rekommendera här.

Det finns ganska sparsamt med djuplodade tester av elgrillar att gå igenom men vi har ändå hittat ett antal bra och utförliga tester av elgrillar som vi kunnat basera denna köpguide på. Förutom dessa tester av elgrillar har vi använt oss av olika prisjämförelsesidor för att ta reda på om produkterna fortfarande säljs och går att köpa. Vi har alltså valt att inte ta med elgrillar som fått bra betyg i tester om denna elgrill inte längre säljs.

Avslutningsvis undersöker vi också betyg på elgrillarna som getts av konsumenter i olika sammanhang, t.ex. i webbutiker och på prisjämförelsetjänster. Kombinationen av vanliga tester och konsumentbetyg ger oss en bra uppfattning om vilka elgrillar vi kan rekommendera till våra läsare.

Slutresultatet är en lista över de bästa elgrillarna på maknaden idag, i olika prisnivåer. Genom att köpa någon av de elgrillar som vi valt ut i vår guide kan du räkna med att du köper en elgrill som ger valuta för pengarna.

Källor

Nedan listar vi de olika källor som använts som underlag till denna köpguide för elgrillar.

 • Prisjakt – 2020
  Jämförelsetjänsten Prisjakt har använts för att ta reda på vilka elgrillar som fortfarande säljs samt ta reda på vilka butiker som säljer dessa elgrillar. Även kunder och konsumenters omdömen och betyg för olika elgrillar har samlats in från Prisjakt.
 • Test av elgrillarAftonbladet
  Här har Aftonbladet i samarbete med WiseGuide publicerat ett stort test av 6 olika elgrillar. Bäst i testet blev Weber Q 1400 som dessutom topar listan över mest populära elgrillen. Förutom att detta blev den mest populära elgrillen så var den överlägset den bästa elgrillen. Både grillresultat och kvalitet imponerar jämfört med de andra alternativa elgrillarna. Toppenbetyget 5/5 tilldelades till Weber Q 1400 i detta test.
 • Bästa elgrill för balkongTestfakta
  Detta test av elgrillar från Testfakta år 2017 släpptes i lagom tid inför det årets grillsäsong. Sammanlagt testades här 8 olika elgrillar men mål att hitta den bästa elgrillen för dig som bor i lägenhet men ändå vill kunna grilla på din balkong. Inte helt oväntat tog även här den populära elgrillen Weber Q 1400 hem förstaplatsen även här. På andraplats hamnade i detta test en mycket prisvärd elgrill från Menuett som tyvärr inte längre går att köpa. På tredje plats återfanns den också populära elgrillen OBH Nordica Optigrill+ XL. Denna elgrill från OBH Nordica har dessutom blivit riktigt billig senaste tiden.

Weber Q 1400 - Bäst i Test

9.9

Design

10.0/10

Montering

10.0/10

Grillresultat

10.0/10

Stabilitet

10.0/10

Uppvärmningshastighet

9.5/10

Fördelar

 • Bra vikt
 • Enkel att montera
 • Bra förvaringsmöjlighet
 • Lättanvänd
 • Passar perfekt för dig med lägenhet

Nackdelar

 • Grillytan något liten
 • Tar en stund att värma upp

Lämna en kommentar