Bästa lågkalorimaten

Att gå ner i vikt behöver inte betyda att du behöver offra god mat. Med lågkalorimat kan du fortfarande njuta av smakrika rätter utan att behöva bekymra dig för kaloriintaget. Det här alternativet använder sig av sötningsmedel och råvaror som inte tas upp av kroppen för att skapa måltider som är nästan kalorifria. Det är ett smart sätt att fortsätta njuta av livsmedel som vanligtvis anses vara ”förbjudna” när du vill gå ner i vikt, som pasta, ris och pannkakor.

Att skära ner på kolhydrater brukar vara en vanlig strategi för dem som vill gå ner i vikt, men med lågkalorimat behöver du inte göra det. Istället kan du ersätta de högkaloriska ingredienserna med lågkalorialternativ och fortfarande njuta av smaken och känslan av att äta dina favoriträtter.

Mat med lite kalorier

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de mest populära alternativen för lågkalorimat och presentera de som har bäst näringsinnehåll och högst betyg från konsumenter som har testat dem. Vi kommer också att ge fler tips för att hjälpa dig att lyckas med din viktminskningsresa.

Bästa Spaghetti Med Lite Kalorier – Slender Chef Spaghetti

Slender Chef Spaghetti är ett populärt alternativ för de som vill laga spaghetti utan kolhydrater och med få kalorier. Detta lågkalorimat har en imponerande näringsprofil med endast 10 kcal per 100 gram, varav 0,6 gram är kolhydrater. Denna produkt är ett utmärkt alternativ för dem som försöker minska sin kaloriintag utan att behöva ge upp spaghetti.

Bästa Spaghetti Med Lite Kalorier - Slender Chef Spaghetti

Det bör noteras att Slender Chef Spaghetti inte har någon smak i sig själv och därför inte ger samma smakupplevelse som vanlig spaghetti. Men med hjälp av buljong och andra kryddor kan du smaksätta den och skapa en smakrik måltid. Tack vare dess liknande konsistens som vanlig spaghetti, fungerar den perfekt tillsammans med sås och andra råvaror.

Slender Chef Spaghetti är tillverkad av rötterna från konjakknölkalla och är därför ett veganskt alternativ till lågkalorimat. Med en fiberhalt på 3,6 gram per portion kan den också bidra till mättnadskänsla efter måltiden.

Även om priset för Slender Chef Spaghetti är något högre än vanlig pasta, är det fortfarande ett mycket prisvärt alternativ för alla som vill ha en hälsosam och lågkalorisk måltid. Sammantaget är detta ett utmärkt val för alla som söker en spaghetti som lågkalorimat.

Bästa lågkalorinudlar – Core Shirataki Nudlar

Om du är en person som försöker gå ner i vikt men vill fortsätta äta nudlar, är Core Shirataki Nudlar från Svenskt Kosttillskott ett utmärkt alternativ för dig. Med endast 14 kcal per portion är det en av de bästa produkterna på marknaden som du kan välja för att behålla nudlar i din kost samtidigt som du minskar på kaloriintaget.

Bästa lågkalorinudlar - Core Shirataki Nudlar

Många konsumenter som har testat produkten har gett den högt betyg och beskrivit att den fungerar bra som ett substitut till vanliga nudlar i olika rätter där de blandas med grönsaker och sås.

Visserligen är priset högre än för de billiga nudlarna du hittar i din lokala livsmedelsbutik, eftersom framställningen av dessa nudlar är svårare och mer komplicerad, vilket drar upp priset. Det är dock viktigt att komma ihåg att Core Shirataki Nudlar är en premiumprodukt som ger dig möjlighet att fortsätta njuta av nudlar i din diet utan att överskrida ditt kaloriintag.

Om du tycker om produkten kan du också köpa den i bulk, vilket minskar priset per portion och gör det mer ekonomiskt fördelaktigt. Detta är särskilt användbart om du vill ha en produkt som kan fungera som ett komplement till dina vanliga måltider under dieten när du kanske saknar pasta och annan substans.

Core Shirataki Nudlar fungerar också bra för dig som följer en LCHF-diet eller andra dieter där du vill undvika kolhydrater. Sammantaget är Core Shirataki Nudlar ett utmärkt val för alla som vill minska sitt kaloriintag utan att ge upp sin passion för nudlar.

Bästa riset utan kolhydrater – Organic Better Than Rice

Om du älskar ris men vill undvika kolhydrater och kalorier, är Organic Better Than Rice ett nästan självklart val för dig. Med endast 9 kcal per portion och noll gram kolhydrater är det en perfekt kolhydratsfri ersättning för ris. Dessutom innehåller den 4 gram fibrer som bidrar till mättnadskänslan – en välkommen tillsats i lågkalorimat.

Bästa riset utan kolhydrater - Organic Better Than Rice

En förpackning av Organic Better Than Rice innehåller 385 gram och enligt beskrivningen ska den räcka till 2-3 portioner. Dock kan det vara lite missvisande då det i själva verket räcker till nästan 4 portioner om du räknar med 100 gram per portion. Detta är något att tänka på när du planerar din måltid.

Produkten är ekologisk och fri från gluten, vete, fett och socker – och har få kalorier totalt. Konsumenterna ger Organic Better Than Rice höga betyg och det beröms av diabetiker som vill hålla nere blodsockret och de som söker en kolhydratssnål ersättning till ris under diet.

Priset per portion är relativt lågt jämfört med andra lågkalorimat men samtidigt högre än vanligt ris. Men det är något som man bör förvänta sig när man väljer en premiumprodukt som Organic Better Than Rice.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en hälsosam ersättning för ris som är både kolhydratsfri och låg på kalorier, är Organic Better Than Rice ett utmärkt val. Med höga betyg från konsumenterna och en ekologisk, fri från gluten och socker, är det en produkt som du kan lita på för att hjälpa dig att nå dina viktminskningsmål.

Pannkakor med mycket protein – Core Protein Pancakes

Proteinrika pannkakor är inte kalorifritt, men de innehåller relativt få kolhydrater och en hög mängd protein jämfört med vanliga pannkakor. Med endast 193 kcal per portion och 20 gram protein per 2-3 pannkakor, kan de anses som ett lågkalorimat. Det är viktigt att få tillräckligt med protein när du försöker gå ner i vikt utan att förlora muskelmassa och proteinpannkakor ger dig en möjlighet att njuta av något gott samtidigt som du får i dig protein.

Pannkakor med mycket protein - Core Protein Pancakes

Varje portion av Core Protein Pancakes innehåller 23,5 gram kolhydrater vilket gör att de ligger på gränsen av vad som kan ätas i en ketogen diet som t.ex. LCHF och VLCD. Men om kolhydratintaget under resten av dagen är lågt, är det förmodligen inget problem att bibehålla ketogen förbränning där kroppen främst bränner fett för energi.

Proteinpannkakor kan kombineras med valfria tillbehör som passar din smak. För den som vill undvika mer kalorier och helt undvika kolhydrater, finns sylt som är gjord på sötningsmedel.

Konsumenterna ger Core Protein Pancakes höga betyg och ger tips på hur man kan krydda smaken med t.ex. kardemumma och kombinera med kvarg och bär.

Sammanfattningsvis är Core Protein Pancakes ett mycket nyttigare alternativ till vanliga pannkakor och ett bra val för dig som vill unna dig något gott i din diet.

Bästa gröten med lite kalorier – Fairing Proteingröt

För de som vill minska på kalorierna och öka proteinintaget är Fairing Proteingröt ett bra alternativ till den traditionella gröten. Trots att den inte är helt kalorifri, har den en bättre näringsfördelning än vanlig gröt.

Bästa gröten med lite kalorier - Fairing Proteingröt

Fairing Proteingröt är en mannagrynsgröt som innehåller hela 23 gram protein per portion på 240 kcal. Med 35 gram kolhydrater per portion kan det vara ett svårt alternativ för de som följer en kolhydratsfri diet som LCHF eller VLCD.

Att kombinera gröten med mjölk ger ytterligare protein och det gör att proteinintaget närmare sig 30 gram. Detta är en stabil frukost för någon som styrketränar och vill få i sig mycket protein under måltiderna.

Sammantaget är Fairing Proteingröt ett utmärkt val för de som vill öka sitt proteinintag och minska kalorierna i sin kost. Även om det inte är ett lämpligt alternativ för de som följer en strikt kolhydratsfri diet, kan det vara ett bra tillskott för de som vill ha en näringsrik frukost.

Bästa VLCD soppan – Allevo VLCD Soup

Om du vill gå ner i vikt, känner du förmodligen till de olika VLCD-produkterna som finns på marknaden. En bra alternativ för den som vill ha en varm och näringsrik måltid utan onödiga kalorier är Allevo VLCD Soup.

Bästa VLCD soppan - Allevo VLCD Soup

VLCD står för very low calorie diet, en diet där man äter mycket lite kalorier per dag. Allevo säljer shakes och soppor för denna diet och deras soppor har fått bra omdöme.

I ett tidigare test av de bästa måltidsersättningarna avsedda för VLCD och liknande dieter, var soppan från Allevo ett av de intressanta alternativen. Soppan finns i smakerna Potatis-purjolök och Broccoli-basilika, och priset per portion är relativt lågt för att räknas som en måltid.

En portion av soppan innehåller endast 113 kcal men ger dig ändå 9,9 gram protein och många viktiga vitaminer och mineraler. Det är värt att påpeka att de flesta traditionella måltidsersättare inte är helt kalorifria och därför inte anses vara lågkalorimat i strikt bemärkelse, men de innehåller få kalorier och är relativt proteinrika.

Sammanfattningsvis är Allevo VLCD Soup ett bra alternativ för de som vill ha en varm och näringsrik måltid utan onödiga kalorier. Produkten passar bra för de som följer VLCD och liknande dieter.

Gå ner i vikt genom att minska kaloriintaget

Att minska sin vikt är inte särskilt svårt om man har viljan och oavsett vilken metod man väljer handlar det om att konsumera färre kalorier än vad kroppen förbränner och använder.

Gå ner i vikt genom att minska kaloriintaget

En persons energibalans anses vara jämviktig när man konsumerar precis tillräckligt med energi som man behöver för att hålla sin vikt. För att gå ner i vikt behöver man därför skapa ett negativt energiintag, vilket tvingar kroppen att använda fettreserverna som energikälla.

Att ändra kostvanor är ofta det enklaste sättet att minska kaloriintaget och det anses vara en av de mest effektiva metoderna för att gå ner i vikt. Om man inte har haft de bästa kostvanorna tidigare kan det vara lämpligt att använda sig av lågkalorimat som ett komplement.

Det är också viktigt att vara fysiskt aktiv, särskilt om man har ett stillasittande jobb. Att röra på sig några gånger i veckan är tillräckligt för att få positiva och hälsosamma effekter på hjärta och lungor. Det behöver inte vara någon stor insats, små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad.

Dressingar och såser med lite kalorier

Att ha goda såser och dressingar till sina rätter kan verkligen höja smaken och njutningen, men oftast är de inte de mest kalorisnåla livsmedlen på tallriken. Det är dock inte omöjligt att hitta kalorisnåla alternativ, även om de ofta kostar lite mer än motsvarande produkter i livsmedelsbutiken. Pastasåser, BBQ-sås och salladsdressingar är exempel på såser som du kan hitta antingen med väldigt få kalorier eller helt utan kalorier.

När vi har granskat olika alternativ har vi noterat att konsumenternas betyg varierar kraftigt. Det finns många såser och dressingar som inte smakar bra eller har en konstig konsistens. Men det finns också bra alternativ som har fått toppbetyg från de som har testat dem. Av den anledningen har vi valt att undvika att rekommendera några specifika produkter.

Att kombinera lågkalorimat som pasta, nudlar och ris med t.ex. kalorisnåla såser och en proteinrik källa som kycklingfilé eller halloumi kan vara en uppskattad bantingsmåltid som påminner mycket om vanlig mat.

Kort guide till olika dieter – Hitta rätt för dina behov och mål

Att gå ner i vikt kan uppnås genom olika dieter och tillvägagångssätt, men det är viktigt att hitta ett sätt som passar ens egna preferenser och livsstil.

Vissa väljer att fokusera på träning för att öka energiförbrukningen, medan andra föredrar att ändra sin kost genom att äta mer hälsosam mat och minska på skräpmat.

Dieter som LCHF kan fungera för vissa genom att undvika kolhydrater, men kan vara svåra att följa för andra som vill ha mer flexibilitet i sin kosthållning.

Hur fungerar VLCD och dieter med lite kalorier?

Det finns även dieter som keto, paleo och vegetarianism/veganism som kan fungera för vissa beroende på deras behov och preferenser.

Lågkalorimat kan vara ett bra alternativ för att äta vissa måltider och undvika höga kalorier, men det är viktigt att se till att man ändå får i sig tillräckligt med näring.

Nedan är några exempel på populare dieter för att gå ner i vikt:

  1. LCHF (Low Carb High Fat) – En kosthållning som fokuserar på att äta låga mängder kolhydrater och höga mängder fett. Denna diet syftar till att få kroppen att gå in i ketos, vilket innebär att kroppen förbränner fett istället för kolhydrater för energi.
  2. Paleo – En diet som förespråkar att man ska äta som våra förfäder gjorde under stenåldern, det vill säga att man ska äta naturlig och oprocessad mat såsom kött, fisk, frukt och grönsaker. Den utesluter spannmål, mejeriprodukter och processad mat.
  3. 5:2 – En diet där man äter normalt i fem dagar och sedan fastar i två dagar. Under fastedagarna äter man endast en mycket låg mängd kalorier.
  4. VLCD (Very Low Calorie Diet) – En diet där man äter väldigt få kalorier per dag, vanligtvis mindre än 800 kcal per dag. Detta syftar till att snabbt få ned vikten och används oftast under en kort period.
  5. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – En kosthållning som syftar till att sänka blodtrycket genom att äta mat som är låg i natrium och hög i fiber, kalium och magnesium. Det innebär att man fokuserar på att äta frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och magert protein.
  6. Vegetarisk – En kosthållning som utesluter kött, fisk och fågel. Vegetarianer kan dock fortfarande äta mejeriprodukter och ägg.
  7. Vegan – En kosthållning som utesluter all animalisk mat, inklusive kött, fisk, mejeriprodukter och ägg.
  8. Medelhavsdieten – En kosthållning som förespråkar att man ska äta mat som är vanlig i Medelhavsområdet. Detta innebär att man fokuserar på att äta frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, olivolja och fisk, medan man undviker rött kött, socker och processad mat.

Lämna en kommentar