Bästa portabla AC 2024 – skön temperatur året om

Det har blivit ganska vanligt att ha Air-Condition i hemmet. De allra flesta väljer då en portabel AC. Med en sådan kan man få en behaglig miljö i hela eller delar av hemmet relativt snabbt.

Här har vi tagit en titt på några av de vanligaste och mest förekommande portabla AC på marknaden. En del av dem har också fått väldigt bra betyg i olika test. Alla är dock bra alternativ för det mindre kontoret, för det lilla hemmet eller för att kyla ner vissa rum. Många av de AC vi har med kan också användas för att avfukta utrymmen i hemmet och någon kan också värma upp rum vid behov.

Vi tar också upp vad du bör tänka på när du ska välja en portabel AC och vi kan inte nog betona att det i regel är klokt att undvika AC som använder sig av kylklampar för att kyla. Välj istället en riktig AC som använder sig av gas för att kyla ner luften. Då får du en mer effektiv kylning. Här presenterar vi de varianter som är riktigt bra att välja.

Bäst i Test: Woods Cortina Silent G

Bäst i Test: Woods Cortina Silent G

Bäst i test portabel AC är Woods Cortina Silent G. Den är mestadels lämplig för mindre eller medelstora rum. Med tanke på namnet Woods Cortina Silent G kan man gissa sig till att den här AC:n är relativt tystgående och så är också fallet. Beroende på inställningarna ligger den på mellan 53 och 64 decibel. Ju högre fläkthastighet och ju mer kompressorn arbetar, desto mer kommer AC:n att låta. Men så är det med alla portabla Air-Conditioner.

Kapaciteten hos den här AC:n räcker för att kyla ett rum på 35 m2, men när det är som allra varmast kan man räkna med att snabbast kylning uppnås i lite mindre utrymmen. Man kan dock inte bortse från att en kylning som inte avger mer ljud än 53 decibel kan vara guld värd. Även om det trots allt låter en del, är 53 decibel betydligt mindre än 65. Även om du som har svårt att sova i oljud kanske inte kan ha apparaten på i sovrummet utan öronproppar, kan den lägre ljudnivån i alla fall underlätta något.

Kan styras med App/WifiGod avfuktningsförmåga
Tystgående AC jämfört med andraBra betyg från konsumenter som testat
Utsågs till bäst i test av AftonbladetBra kylkapacitet på 12 000 BTU
Positivt med Woods Cortina Silent G

En sak som också gör den här AC:n till testvinnare är den effektiva avfuktningen. Den klarar av att hantera upp till 35 liter vatten per dag. Det krävs extremt fuktig luft för att alstra så mycket vatten och det uppnår vi i regel aldrig i Sverige. Men det är ett prov på apparatens enorma kapacitet. Den lite större modellen av vattentank gör att maskinen väger lite mer, men det är trots vikten lätt att flytta den tack vare hjulen.

Woods Cortina Silent recension

Om du har ett smart hem och gillar det här med WiFi-styrning, kan du också koppla upp Woods Cortina Silent G till den. Det här gör att du kan starta, stänga av och ställa in AC:n direkt från din mobiltelefon. Om du varit borta en hel dag på sommaren, kan du komma hem till ett svalt hem eller kontor.

Man kan inte bortse från att det här är en av de bästa portabla AC på marknaden. Även om du har lite större rum eller utrymmen, kan det vara klokt att titta närmare på modellen. Du kan trots allt få en relativt bra temperatursänkning även i rum på uppåt 40 m2. Dessutom finner du flera olika praktiska funktioner som inte finns hos många billigare varianter av portabla AC. Du som är mån om att få valuta för pengarna gör alltså klokt i att titta på den här AC:n.

Portabel AC för stora ytor: Woods Venezia 18K G

Portabel AC för stora ytor: Woods Venezia 18K G

Med den här portabla AC:n kan du kyla ytor upp till 52 m2. Men precis som med andra AC kan man räkna med att man får bäst effekt på mindre ytor. Även om du får bäst effekt på en yta som är 40 m2, är det trots allt dubbelt så stor yta som många andra portabla AC. Det innebär att du till exempel kan kyla ner ett större sovrum, delar av en källare eller kanske rent av en hel enrumslägenhet med en AC. Den är dock något större i designen än vad andra AC är, vilket kan vara bra att tänka på om utrymmet är begränsat.

Om du använder den har AC:n med fläktarna på max, kommer dess hastighet att vara 680 m3 per timme. I ett normalstort rum hinner luften alltså omsättas flera gånger varje timme. Det ger en snabb och effektiv nedkylning. Att ha fläktarna på max är dock ingen garanti för att du får bäst nedkylning. Det kan vara minst lika bra att använda något av AC:ns andra tre fläktlägen.

En annan fördel med den här AC:n är att den också kan avfukta. Det här är en vanlig företeelse bland portabla AC, men den här modellen har en imponerande kapacitet med nästan 53 liter per dag. Den stora vattentanken gör att du i regel inte behöver tömma den mer än varannan dag på maximal avfuktning. Kör du en lägre effekt behöver du tömma tanken än mer sällan.

Fönsterkit medföljer för varmluftenAvfuktar upp till 52,8 liter per dag
Rimlig ljudnivå i intervallet 56 – 65 dBKraftfull AC med kyleffekt på 18 000 BTU
Bästa luftkonditionering för större rumTredjeplats i Aftonbladets test av AC
Positivt med Woods Venezia 18K G

När det gäller AC:ns ljudnivå skulle man kunna tro att en kraftigare AC låter mer än en svagare, men riktigt så är inte fallet. När det gäller Woods Venezia 18K G ligger volymen på 56-65 decibel, beroende på AC:ns funktion. Om du har fläktarna på max och kompressorn går på högvarv kommer det givetvis att låta mer. Ljudet är dock enkelt att vänja sig vid eftersom det inte förändrar sig.

Woods Venezia 18K recension

Det här är helt enkelt ett bra alternativ för dig som vill ha en lite kraftigare portabel AC som klarar av även de större rummen. Vikten på AC:n är inte heller extrem jämfört med de andra produkterna i testet, vilket är en fördel för dig som vill kunna flytta runt din AC.

En AC med bra testresultat: Electrolux EXP35U538CW

En AC med bra testresultat: Electrolux EXP35U538CW

Den portabla AC:n från Electrolux är en populär och omtyckt variant, både sett till antal köp och testresultat. Överlag brukar Electrolux produkter vara relativt populära. En anledning till att den här AC:n så ofta köps kan vara att den är väldigt enkel att hantera. Det brukar ofta uppskattas att det inte är allt för svårt att kunna få igång och ställa in AC:n på önskad effekt. Designen på Electrolux EXP35U538CW är dessutom väldigt stilren och det är lätt att få plats med apparaten. En sak som är lite unikt med den här produkten är att den använder gasen R290 istället för R410a. Det gör att AC:n släpper ut mindre skadliga ämnen i luften. Den globala uppvärmningspotentialen minskar med hela 99,8% genom bytet av gas.

För att styra AC:n finns det en fjärrkontroll. Den fungerar bäst om man befinner sig i samma rum som maskinen. En fjärrkontroll är guld värd om man vill styra sin enhet från soffan eller sängen.

Bra energimärkningInbyggd sleep-funktion för sovrummet
Automatisk temperatur regleringFlera inställningar och timer
Sköter mycket automatiskPopulärt alternativ med snygga detaljer
Positivt med Electrolux EXP35U538CW

Den här modellen från Electrolux får lite kritik för att den låter en del, men ljudet är jämnt och fint. Man kan inte räkna med att en portabel AC ska vara helt tyst. Ljudnivån anges till omkring 65 decibel som max och det är väldigt likt de andra produkterna som är med i vår artikel.

Electrolux EXP35U538CW recension

Förutom funktion för nedkylning kan den här AC:n också användas som en vanlig fläkt och för avfuktning av olika rum. Även den här varianten har en inbyggd vattentank. Det gör att du inte behöver ha ett avlopp i närheten av din AC när du vill använda den för avfuktning. När du vill kyla ner ett rum behöver du dock fortfarande kunna leda ut den varma luften.

Bra luftkonditionering för pengarna: Electrolux EXP26U338CW

Bra luftkonditionering för pengarna: Electrolux EXP26U338CW

Den här AC:n från Electrolux har fått flera bra omdömen i test. Kylningseffekten ligger på 2600 W och det är en helt acceptabel effekt. AC:n har dessutom en timer som går att ställa in på många sätt, och den reglerar temperaturen automatiskt. Dessutom har den en mycket väl godkänd energimärkning. Det går också att styra maskinen med hjälp av en fjärrkontroll.

Portabel AC i arbetsrummet
Portabel AC i arbetsrummet

Den portabla AC:n fungerar på samma sätt som många andra som används i hemmiljö och på mindre kontor. Den kan både användas som fläkt och för avfuktning vid sidan av nedkylningsfunktionen. En sak som kan vara lite missvisande är att det i marknadsföringen ser ut som att ett fönsterkit för att montera utloppet för varmluft ska följa med, men så är inte fallet. Det är dock möjligt att köpa till en sådan lösning för att undvika att den varma luften kommer in i bostaden igen.

Smidig timer-funktion för av eller på.Välj specifika lägen eller automatiskt läge
Tre fläkthastigheter att välja påKylningskapacitet på 2600 W
Mycket bra portabel ACBra omdöme från konsumenter som testat
Positivt med Electrolux EXP26U338CW

Den här maskinen får i test lite kritik för att den låter mycket, men att få en portabel AC helt ljudlös är i princip omöjligt. Då behöver man ha kompressorn och helst hela enheten på en annan plats, och då är en portabel AC inte tillräckligt kraftig för att kunna kyla. Det som kan vara ett problem med den här modellen är att ljudet tenderar att ändra sig en del. Det sker framför allt vid olika inställningar, men eftersom AC:n reglerar temperaturen automatiskt kan man inte bortse från att ljudförändringarna också kan ske när man minst anar det. Just det här är en sådan sak som gör det svårt att vänja sig vid AC:ns ljud så att man inte störs av det lika mycket. Att ha AC:n i sovrummet och att sova utan öronproppar kan alltså vara svårt om man upplever att man lätt störs av ljud. Dock har AC:n ett sömnläge som gör att den slår av sig efter ett tag. Då behöver du inte tänka på att gå upp ur sängen för att stänga av AC:n. Det här läget är också bra om du bara vill ha på din enhet en kortare stund.

En prisvärd modell: Andersson ARC 3.1

En prisvärd modell: Andersson ARC 3.1

Om man vill ha en kraftig kyleffekt hos sin portabla AC är det här ett bra val. Här är effekten nämligen 3500 W och den kyler utrymmen mellan 16 och 24 m2 riktigt bra. Det uppskattas att tillverkaren inte överdriver när det gäller hur stora rum AC:n egentligen kan kyla. Överlag sägs det här vara ett av de bästa alternativen i den lägre prisnivån.

När det gäller Andersson ARC 3.1 finns det en angiven ljudvolym på 65 decibel och det är egentligen inte så högt, sett till de andra modellerna. För den som lätt störs av ljud kan det dock bli lite irriterande. Många upplever att ljudet stör, speciellt på natten, och då kan det vara bra att ha ett par öronproppar. Den här modellen av AC har ett ljud som inte förändras, oavsett fläkthastighet. Det gör att du kan få lite lättare att vänja dig vid ljudet. Tack vare den starkare kyleffekten tar det också kortare tid innan till exempel ett sovrum har kylts ner, och det gör att du kan passa på att starta AC:n en stund innan du ska gå och lägga dig.

Fönsterkit medföljerIdealisk upp till 24 m²
Avfuktning, kylning och vanligt fläktlägeFjärrkontroll för enklare kontroll
Mycket bra kylkapacitet på 3500 W
Positivt med Andersson ARC 3.1

Det finns också en fjärrkontroll till maskinen. Med den kan du starta AC:n, ställa in fläktarnas hastighet, höja och sänka temperaturen samt ställa en timer. På så sätt kan du få maskinen att stänga av sig efter en viss tid. Det kan till exempel vara bra om du inte vill ha den igång hela natten. Med timern kan du också få AC:n att starta efter en viss tid. Då kan du mötas av ett nedkylt rum när du kommer hem från arbetet, eller så kan du kyla ner till exempel källaren så att eventuella husdjur kan ta skydd från värmen där.

Andersson ARC 3.1 test och recension

En nackdel med just märket Andersson är att det bara säljs hos Netonnet. Dock brukar det inte vara något problem att få tag i produkterna. Dessutom får man en kvalitet och effektivitet som är bättre än vad man kan förvänta sig.

Ett okej alternativ: Eeese Nora

Ett okej alternativ: Eeese Nora

Det här är en av få portabla AC som faktiskt kommer från en skandinavisk tillverkare och det ska visa sig att den inte är ett så tokigt val. Den är både prisvärd, effektiv och snyggt designad för att passa in i våra skandinaviska hem. Eeese Nora anges ha möjlighet att kyla utrymmen på upp till 35 m2, men likt andra Air-Conditioner får man en bättre kylning om utrymmet är mindre. Dock kan man känna en rejäl kylning även om rummet är lite i största laget.

Eeese Nora är dock inte bara en AC. Den har även en fläktfunktion samt funktion för avfuktning. AC:n har en vattentank på 28 liter och det betyder att du inte behöver tömma den mer än en gång per dygn. När vattentanken är full slår luftavfuktaren automatiskt ifrån.

Fönsterkit medföljerFjärrkontroll och timerfunktion
God avfuktningsförmåga och stor vattentankBra kylkapacitet för relativt stora rum
Skandinavisk tillverkare av klimatprodukter
Positivt med eeese Nora

En stor fördel med den här AC:n är att du även kan värma upp rummet med den. Det kan vara bra om du köper AC:n till din stuga eller om du vill ha den i ett kallare utrymme i ditt hus. Just den här funktionen är faktiskt inte allt för vanlig när det gäller portabla AC. Om man vet att man kan behöva använda sig av båda funktionerna, kan det vara klokt att titta lite närmare på den här varianten.

eeese Nora test och recension
Portabla AC*n eeese Nora i vardagsrummet

En annan fördel med den här AC:n är att det medföljer ett kit för att kunna fästa avledningsröret i en dörr eller ett fönster. Det betyder att du inte behöver köpa till några delar för att slippa att den varma luften kommer in i bostaden igen.

Populärt val: DeLonghi PAC N93 ECO

Populärt val: DeLonghi PAC N93 ECO

För det lilla kontoret och hemmet är den här portabla AC:n perfekt. Den har en kraftig kyleffekt på 2 600 W och är tänkt att fungera i utrymmen på upp till 25 m2. Allra bäst effekt och nedkylning får man dock i mindre utrymmen. I ett rum eller kontor på 15 m2 får man en bra och snabb nedkylning. Dessutom har den här AC:n en fläktfunktion och den kan också användas som avfuktare.

Just avfuktningsfunktionen i den här AC:n är ett stort plus även under varma dagar, då den gör att värmen inte känns lika tryckande. Tanken i apparaten rymmer hela 36 liter och det gör att du i normalfall inte behöver tömma den mer än en gång per dag.

Smidig fjärrkontroll medföljerEnkel att flytta med hjulen
Bra för hemmet & lilla kontoreKylkapacitet på 9800 BTU
Från populära tillverkaren DeLonghiBra betyg från konsumenter som testat
Positivt med DeLonghi PAC N93 ECO

För att AC:n ska fungera så bra som möjligt behöver den rengöras ibland. Filtret i den här varianten är väldigt enkelt att ta bort och det är dessutom lätt att göra rent. Du kan alltså underhålla maskinen helt på egen hand och dessutom behöver du inte oroa dig över att luftkvaliteten ska bli sämre av ett igensatt filter.

Installation av portabel AC DeLonghi PAC

En nackdel med den här AC:n är att dess ljud är relativt bullrigt. Den anges ha en ljudnivå på 50 decibel, som vid maxläge kan gå upp till 64 decibel. Den lägre ljudnivån kan man anta bara gäller vid den vanliga fläktfunktionen, eftersom att kompressorn tenderar att låta lite mer.

Om du ska flytta den här AC:n mellan flera olika våningsplan kan det vara bra att veta att den väger 30 kilo. Tack vare hjulen är den dock lätt att flytta mellan olika rum.

En billig Air-Conditioner: Tectro TP2020

Det här är en bra och billig portabel AC som kyler utrymmen upp till 25 m2. Kyleffekten är på 2 100 W och det är något mindre än de andra produkterna i testet. Trots att den här AC:n är bland de billigaste i testet, betyder det inte att den är dålig. Ljudnivån är inte heller speciellt hög. Den anges ligga mellan 55 och 65 decibel under drift. Det är dock lite oklart om den lägre ljudnivån endast gäller vid fläktdrift, eller om den gäller även när AC:ns kompressor är igång. Det här är en helt normal ljudnivå för en portabel AC.

Med produkten följer också en slang för utströmning av varmluft. Den ska dras ut genom ett fönster eller en dörr. Det medföljer dock inga hållare eller liknande, som förhindrar att den varma luften kommer in igen. Sett till kyleffekten är den angivna wattstyrkan lite lägre, men å andra sidan är elförbrukningen mindre än på flera av de andra testade produkterna. Det gör att resultatet trots allt blir relativt jämnt i slutändan.

Flera bra funktioner för driftKyleffekt på 2100 W
Ljudnivå på 55-65 dB i driftKyler upp till 25 m²
Exempel på en billig ACOkej betyg från konsumenter som testat
Positivt med Tectro TP2020

Den här AC:n kan också användas för avfuktning, samt som en vanlig fläkt. Den kan styras med fjärrkontroll och dessutom kan den med hjälp av en inbyggd timer startas efter ett angivet antal timmar. Det gör att du kan få sovrummet lagom nedkylt tills dess att du kommer hem från jobbet till exempel.

Installation av portabel AC Tectro

Det här är en Air-Conditioner som är perfekt för den som inte vill lägga så mycket pengar på nedkylning, men som trots allt vill kunna njuta av svalka under varma sommardagar.

Portabel AC med smarta funktioner: Whirlpool PACW9COL

Portabel AC med smarta funktioner: Whirlpool PACW9COL

Det här är en portabel AC med en kapacitet på 2 800 W. Det gör att den klarar av rum som är medelstora. Även mindre kontor går att kyla ner med den här AC:n. Just den här AC:n har också en hel del smarta funktioner som gör att den blir en värdig konkurrent i tester.

Whirlpool PACW9COL recension (polska)

Det är inte alla portabla AC som kan styras via en fjärrkontroll, men så är fallet med den här varianten. Den här fjärrkontrollen har inte bara basfunktioner, som att kunna starta och stoppa AC:n, utan kan också mäta temperaturen en bit ifrån AC:n med hjälp av fjärrkontrollens inbyggda temperatursensor.

Flera fläktlägen att välja påEnkel att flytta med hjulen
Smarta & unika funktionerPerfekt för hemmet & mindre kontor
Bra kylförmåga på 9000 BTUBra betyg från konsumenter som testat
Positivt med Whirlpool PACW9COL

Luftkonditioneraren har en ljudnivå på 64 decibel, vilket är klart godkänt. Den väger ungefär 30 kilo. Det är en högre vikt än hos många andra produkter, men hjulen gör det lätt att hantera den. Den här AC:n har också ett tvättpart HEPA-filter, och den kan antingen användas som AC, fläkt eller för avfuktare.

Tidigare testvinnare: Tristar AC-5529

Tidigare testvinnare: Tristar AC-5529

Den här AC:n är en mer kraftfull variant, som kyler ner utrymmen på upp till 25 m2. Den har ett rör för varmluft som enkelt kan ledas ut genom ett fönster eller genom en dörr. AC:n har dessutom hjul för enkel transport, flera fläktlägen och en funktion för avfuktning.

När Byggahus.se har testat portabla AC blev den här en klar testvinnare. Den fungerar som utlovat och den presterar dessutom bra. Modellens design är enkel och hjulen gör det lätt att transportera AC:n. En annan fördel är att man inte behöver någon manual för att kunna montera och börja använda AC:n. Det gör att man snabbt kommer igång. I drift drar maskinen 980 W och kyleffekten är angiven till 2 630 W. Det här är inga siffror som är direkt avvikande från de andra portabla enheterna.

Tristar AC-5529 test

Det är inte helt enkelt att kyla ner en hel lägenhet eller ett hus av större storlek med den här AC:n. De angivna 25 m2 kyler den dock bra. Ett större sovrum kyls med ungefär en grad varje timme. Det är alltså så att en AC behöver stå på ett tag för att ge effekt. Det är inget unikt för just den här modellen, utan gäller alla typer av portabla AC.

2 hastighetslägen och även avfuktningEnkel att flytta med hjulen
Varmluftsrör som dras ut genom dörr eller fönsterRelativt bra kylförmåga upp till 25 m²
Utsågs till bäst i test av Byggahus.seKanonbetyg från konsumenter som testat
Positivt med Tristar AC-5529

Likt många andra portabla AC har även den här en angiven ljudnivå på 65 decibel och det är en nivå som kan störa en del. Ljudet är dock mer dovt än hos många andra, billigare apparater. Just den här AC:n har också ett jämnt ljud. Om man vill kunna vänja sig vid ljudet är ett jämnt ljud som ligger på samma nivå att föredra. Här förändras inte ljudnivån märkbart om man höjer fläktens hastighet.

En nackdel med den här AC:n är att den kan vara lite svår att få tag på. Det kan vara så att den är på väg bort från marknaden. Redan från början var det dock relativt få butiker som hade den till salu.

Bäst & Billigast AC: Andersson ARC 1.3

Bäst & Billigast AC: Andersson ARC 1.3

Detta är en AC av lite mindre modell. Den passar alldeles utmärkt i framför allt mindre rum och utrymmen. Produkten har en fjärrkontroll som kan ställas in på flera hastigheter. Dessutom kan AC:n användas för avfuktning.

AC:n är tillverkad för att kyla utrymmen på mellan 10 och 16 m2, men den kan också fungera i större utrymmen. Det är dock som så att man då får räkna med en lite sämre effekt. Om man vill kyla ner ett större sovrum ordentligt kan den här AC:n få det lite väl tufft, speciellt om man önskar en stor temperaturminskning.

När det gäller portabla anläggningar för luftkonditionering anges kyleffekten ofta i watt. Just den här varianten har en kyleffekt på 2 050 W och det är ganska lite sett till många andra AC. Men ett plus är att tillverkaren i alla fall inte överdriver siffrorna gällande hur stora rum AC:n kan kyla.

Flera lägen och fläkthastigheterMedföljande fjärrkontroll
AvfuktningsfunktionPassar väldigt bra i mindre rum
Mycket prisvärd AC
Positivt med Andersson ARC 1.3

När det gäller ljudnivån är den inte direkt högre än hos de andra produkterna i testet. Den anges vara 65 decibel och det kan stämma. Ljudet blir inte speciellt mycket högre av att man höjer fläkthastigheten, vilket är ett plus.

Andersson ARC 1.3 bäst och billigast AC
Andersson ARC 1.3 bäst och billigast AC

Det här är inte en speciellt stark AC, men den är lätt att flytta runt om så behövs. Dessutom tar den inte mycket plats i en liten lägenhet. Troligen är det just för små bostäder och mindre sovrum den här AC:n är tillverkad och då fungerar storleken bra. Priset på AC:n är lågt och man får det man betalar för. Man kan helt enkelt inte räkna med att få en enorm temperatursänkning när man väljer en billigare variant av AC.

Att välja den bästa AC:n

En bra portabel AC använder gaser som R410A eller R290 för att kyla luften. Den här lösningen kan i regel sänka inomhustemperaturen med upp till tio grader. Det är de här gaserna som används i exempel bilar, och den som åkt i en bil med Air-Condition vet hur pass effektivt det är, i alla fall på en mindre yta.

En nackdel med den här tekniken är att köldmedlen inte är speciellt miljövänliga. Dessutom låter det en hel del under tiden då luften kyls ner och då den varma luften blåses ut. Även blåsljudet från kalluftens utblås kan höras en del.

Flyttbar AC till olika ytor

När det gäller portabla AC kan de relativt enkelt flyttas mellan olika bostäder eller rum. De olika komponenterna är inbyggda i en apparat, och ofta finns också en vattentank som gör att du inte behöver tänka på att det ska finnas ett avlopp tillgängligt. De lösa delarna brukar bestå av en platt yta som ska placeras i ett fönster eller en balkongdörr, samt ett rör som ansluts mellan fönstret och AC:n.

En flyttbar AC kan vara avsedd för olika stora ytor. En mer kraftig AC kan dock låta lite mer. Vissa luftkonditioneringar kan kyla ner mindre rum, medan en andra varianter kan få en större enrumslägenhet sval. Tack vare att AC:n ofta har hjul blir det lättare att flytta den genom bostaden till en ny plats.

AC med kylklampar bör undvikas

Vissa AC fungerar som så att en fläkt blåser på kylklampar och genom det kyler luften. Många luras att tro att det här är en bra lösning. Det är i regel billigare att köpa de här varianterna av portabel AC, men de är inte vidare effektiva. Fördelen är att de låter betydligt mycket mindre, eftersom att de inte har någon kompressor som för oväsen. En AC av den här typen kan sänka temperaturen några få grader i ett mindre rum, men när kylklamparna har tinat upp måste man byta ut dem för att nedkylningseffekten ska fortsätta.

Luftkonditionering med kylklamp bör undvikas

De allra flesta AC med kylklampar kyler bara med hjälp av vindpustar, och det gör att de är precis lika effektiva som en helt vanlig bordsfläkt.

Svårt att hitta tester av portabel AC

Att hitta en vinnande portabel AC kan vara lite svårt eftersom det inte finns speciellt många tester. Det är alltså svårt att avgöra vilken portabel AC som är bäst i test. En annan svårighet är att även nya modeller i regel bara stannar på marknaden i något år, innan det kommer nyare varianter. Det krävs alltså ganska nya tester för att man som konsument ska få en chans att finna produkterna som provas.

Positionering och montering av AC:n

En portabel AC har alltid två utblås. I det ena utblåset kommer den kalla luften ut, den man gärna vill åt. I det andra kommer varm luft som alstras av AC:ns kompressor ut. Den varma luften måste skapas för att den andra delen av luften ska kunna kylas.

Montering och positionering av portabel AC.

Den varma luften behöver ledas ut ur bostaden eller lokalen, annars gör AC:n ingen verkan. Det finns speciella tillbehör till dörrar och fönster som gör att slangen eller röret som leder den varma luften från AC:n sitter bra. Med de här tillbehören minskar också risken att den varma luften kommer in i bostaden igen. Ibland följer tillbehören med AC:n vid köpet, andra gånger får man köpa till dem.

Portabla AC kan avge en del ljud

En portabel AC kan låta en hel del. Ofta anges ljudstyrkan i decibel och det är viktigt att förstå skalan för att veta hur högt den AC man köper egentligen låter. Decibelskalan är logaritmisk. Det betyder att ökningen blir större ju högre upp i skalan man kommer. 30 decibel är alltså betydligt mycket högre än 25 decibel, även om siffrorna inte skiljer sig så mycket åt. Ökningar mellan 60 och 65 decibel innebär alltså en väldigt rejält ökad ljudnivå, jämfört med en ökning mellan 30 och 35 decibel, trots att ljudnivån i båda fallen höjs med 5 decibel. Man kan i stort sett säga att ett steg om tre på skalan innebär att ljudvolymen fördubblas. En AC som har en ljudnivå av 53 decibel låter då dubbelt så mycket som en som har en ljudnivå på 50 decibel.

Effektiv kylning kan låta en del

När det gäller en portabel luftkonditionering kan den låta relativt mycket. När det gäller hotell utomlands och vanliga bostäder med luftvärmepumpar, sitter i regel de delar som för mest oväsen utanför huset. Samma möjlighet finns inte med en portabel AC. Om man vill använda sin Air-Conditioner för att kyla ner sovrummet kan det vara klokt att starta sin AC i god tid innan man ska gå och lägga sig. På så sätt slipper man lyssna på AC:n när man ska sova. Om du startar din luftkonditionering lite tidigare kan du också kyla ner både gardiner, golv, sängkläder och annat. Det gör att värmen inte återkommer lika snabbt i rummet efter att AC:n stängts av.

Om det är extremt varmt ute kan det dock vara så att värmen snabbt kommer in i hemmet igen. Då kan man behöva ha på sin AC hela tiden för att inte blir drabbad av värmen. Vissa vänjer sig ganska snabbt vid ljudet, medan andra behöver ha öronproppar på sig för att kunna sova. Det kan också gå att ställa sin portabla AC i ett annat rum som är i direkt anslutning till sovrummet. Då kan man få in en del kall luft, samtidigt som man inte störs lika mycket av ljudet. Man kan inte bortse från att en AC ger den bästa kylningen i hemmet när det är varmt ute, trots att man kan få stå ut med en del oljud.

Ljud och ljudnivå hos portabel AC.

Jämför ljudnivån

Vid köp av en AC kan man behöva fundera lite på ljudnivån. Det kan till en början se ut som att ljudet inte skiljer sig så mycket åt, men bara ett par steg i decibelmätningen kan göra mycket. Dessutom ska man komma ihåg att vissa portabla luftkonditionerare låter på ett mer skrikande och irriterande sätt än vad andra gör. Några surrar, andra mullrar och vissa har nästan lite skrapande ljud. Vissa ljud har man lättare att vänja sig vid än andra, och det kan vara klokt att provlyssna på AC:n om det finns möjlighet till det innan köpet av produkten. Då vet man lite mer om vad man kan förvänta sig.

Hur fungerar en Air-Conditioner?

En AC eller Air-Conditioner är ett slutet system med rör och slangar. I dem åker det runt en vätska samt en gas. Vätskan förångas till gas, och sedan blir den vätska igen. Det är den här processen som gör att rören kyls ner. I AC:n finns sedan en fläkt som blåser mot rören. När blåsten åker ut genom AC:ns galler kyls luften runt omkring den ner. I en portabel AC finns också en kompressor. Det är den som gör gasen till vätska igen. Kompressorn blir väldigt varm och en AC avger därför också varm luft. I regel kan man leda ut den genom ett fönster eller en dörr. Det är dock viktigt att man ser till att anslutningen är tät. Det finns annars en risk för att all den varma luften kommer in igen.

Kompressorn och fläkten i AC:n låter med varierande ljudstyrka. Eftersom alla luftkonditioneringar har de här komponenterna, kan man aldrig bli helt fri från de ljud som orsakas av produkten.

Så valde vi ut bäst portabel luftkonditionering

När det gäller att skriva om portabla AC kan man stöta på några problem. Ett sådant är att det faktiskt inte finns så många tester kring produkterna. När man ska presentera de bästa varianterna finns det helt enkelt inte mycket att grunda sina utsagor på. Dessutom byts produkterna ofta ut mot nya modeller, medan de äldre utgår och det är bara några butiker som tar in varje modell.

När det gäller portabla AC har vi tagit upp de som vi anser förtjänar en plats bland de bästa. Men det kan inte nog understrykas att det också finns en hel del alternativ till de varianter vi tar upp. Om det är så att någon av de modeller vi tar upp inte längre finns på marknaden, kan du alltid ta del av den grundläggande informationen om vad du bör tänka på när du ska köpa en portabel AC. Att köpa en produkt som utgått bara för att den är bäst i test kan vara väldigt svårt. Då kan du ha god nytta av våra guider och råd för att veta vad du ska köpa.

Testkällor

Här presenterar vi en sammanställning av källor och tester samt andra recensioner som vi har använt i vårt arbete med att skapa den här köpguiden. Genom att studera källorna kan vi ge dig tips och råd om vilken som är den bästa portabla AC:n.

Aftonbladet: Test av luftkonditionering

I Aftonbladets artikel testas sex olika varianter av luftkonditioneringar och i det här testet kom endast en av de testade produkterna ut som vinnare på andra sidan testet. Bäst i test blev faktiskt inte den allra mest kraftfulla AC:n, utan en lite svagare men tystare variant. Den har vi såklart med även i vår artikel. Länk.

Byggahus.se: Test av fem portabla AC

Vi har också tittat lite närmare på testet av portabla AC hos Byggahus.se. Här har vi kunnat se att vissa portabla AC får bättre betyg än andra modeller. Precis som i vår text tar testerna upp hur ljudnivån upplevs hos varje AC. En ljudnivå kan ha en viss decibel, men vissa ljud kan vara mer gnälliga och störande än ett dovt surrande. Länk.

Prisjakt

För att kunna se vilka AC som är mest populära och för att se var de säljs, har vi använt oss av Prisjakt. Här har vi dessutom kunnat se om de finns i ett större antal butiker, och vi har kunnat studera priserna. Genom recensioner hos Prisjakt har vi också kunnat se vilka modeller som kunderna varit extra nöjda med. Vi har även kunnat identifiera utgångna modeller som inte längre säljs. På så sätt slipper du som kund att bli rekommenderad en produkt som inte finns att köpa. Länk.

Övriga källor

Woods Cortina Silent G - Bäst i Test

9.8

Ljudnivå

10.0/10

Avfuktning

10.0/10

Installation

10.0/10

Flexibilitet

9.7/10

Pris

9.5/10

Fördelar

  • Bäst i test
  • Fjärrkontroll
  • Fönster-kit och luftslang
  • Bra luftfilter
  • Miljövänligt köldmedium R290

Lämna en kommentar