Bästa riskokaren 2024 – perfekt ris, snabbt och enkelt!

Är du en av de personer som äter ris regelbundet men har svårt att koka riset så det blir perfekt? Då kan det vara en bra idé att investera i en riskokare. En riskokare hjälper dig nämligen med att koka riset perfekt varje gång, de fungerar även till att koka annan mat, som grönsaker. En bra kokare behöver dessutom inte kosta flera hundra kronor utan det är möjligt att hitta den perfekta kokaren till dig för en rimlig peng.

Det finns både stora och små riskokare som alla fungerar mycket bra. Genom att ställa in timern på en riskokare kan du se till att riset kokar och blir färdigt när du själv önskar det. Det finns dessutom en funktion hos de flesta produkter som gör att den övergår till eftervärmen automatiskt så snabbt riset är klart, vilket förhindrar det från att brännas fast i botten.

Vi kommer på den här sidan lista några av de bästa riskokarna som finns på marknaden. Genom dessa recensioner hoppas vi att du hittar den informationen du behöver för att välja den bästa riskokaren för dig.

Tefal Classic 2 – riskokare bäst i test

 • Toppbetyg av kunder
 • Prisvärd modell med bra funktioner
 • Medföljande ångkokningskorg för grönsaker
 • Står stabilt, rymmer 1,8 liter och är lättdiskad
 • Utsågs till bäst i test av Smartson

Test och recension av Tefal Classic 2

Den här testvinnande produkten är mer än endast en riskokare. Tillsammans med den medföljande ångkokarkorgen fungerar produkten lika bra för att ånga dina grönsaker. Tefal Classic 2 RK101115 är en riskokare som rymmer 1,8 liter och hjälper dig att få perfekt ris varje gång. Denna kokare har dessutom utsetts till att vara en av de bästa riskokarna av Smartson. Kokaren är stor och rymlig men samtidigt enkel i designen och mycket lätt att diska. Enligt testet Smartson gjorde behövdes det lite mer vatten än vad instruktionerna sa för att få ett perfekt resultat. Förutom det hittades inga nackdelar med produkten.

Riskokaren har tydliga lampor som indikerar när riset kokar och när det är färdigt men står på eftervärme. Är du intresserad av att investera i en riskokare som sköter tillagningen av riset är detta ett av de bästa alternativen.

Trots att Tefal Classic 2 RK101115 anses vara en väldigt rymlig riskokare enligt Smartsons test, så är de faktiska måtten för den här kokaren cirka 30 centimeter i alla dimensioner. Det går att jämföra med en stor kastrull samt gör den till ett bra alternativ för alla som kokar ris ofta och till flera personer.

Den här riskokaren är en av de bästa du kan köpa, och inte bara på grund av att den utsetts till bäst i test. Den har även fått toppbetyg från konsumenter som testat produkten, vilket många anser vara ett av de bättre sätten att avgöra hur bra en riskokare är.

Hamilton Beach 37541

 • En av de bästa riskokarna
 • Smidig non-stick beläggning
 • Timerfunktion upp till 15 timmar
 • Använd för kokning av pasta, soppor m.m.
 • Rymmer hela 4,75 liter
 • Toppbetyg från konsumenter som testat

Test och recension av Hamilton Beach 37541

Hamilton Beach 3754 är en av de populäraste riskokarna som säljs i Sverige. Hamilton Beach är kända för att bland annat tillverka högkvalitativa köksmaskiner och har flera fantastiska slow cookers i sitt sortiment. Eftersom en riskokare är väldigt lik en slow cooker är det inte konstigt att Hamilton Beachs riskokare också är av hög kvalitet.

Den här riskokaren har en snygg men enkel design och är väldigt lätt att använda. Den rymmer 4,75 liter, vilket anses vara rätt mycket jämfört med andra riskokare. Det gör det dessutom lättare att använda köksmaskinen till annat, som ångkokning. Produkten har en non stick-beläggning som förhindrar att riset fastnar, vilket även gör den lätt att rengöra efter användning.

Riskokaren har flera funktioner som gör den lätt att använda, den har en varmhållningsfunktion, vilket innebär att den håller riset varmt tills du är redo att äta. Du behöver alltså inte stressa för att bli färdig med annan mat samtidigt. Om så önskas kan du dessutom ställa in en timer som förbereder kokningen i upp till 15 timmar innan.

Andra funktioner som finns hos den här riskokaren är sjudningsfunktion samt en uppvärmningsfunktion. Med hjälp av dessa är det möjligt att använda riskokaren till att tillaga soppor, bönor, pasta, vissa sorters färdigmat och mycket mer.

Förutom tester som utsett Hamilton Beach 3754 till en av de bästa riskokarna har även recensioner från konsumenter visat att de tycker mycket bra om denna kokare. Vid köp av den här riskokaren kan du även se fram emot att få en garanti på fem år. Trots att den inte är den allra bästa på marknaden är den ändå en av de bästa som finns.

Wilfa RC-10CD

 • Flera förinställda program
 • Håll-varm funktion för riset
 • Volym på 1,8 liter och non-stick beläggning
 • Populär riskokare
 • Testvinnande tillverkare

Test och recension av Wilfa RC-10CD

Wilfa är ett väletablerat varumärke när det kommer till hushållsmaskiner och produkter. Enligt Smartsons tester har deras riskokare presterat väldigt bra och utsetts till en av de bättre riskokarna på marknaden. I Smartsons äldre test presterade denna riskokare relativt bra och tog hem både tredje och fjärde plats med endast några få poäng efter vinnaren.

Riskokaren rymmer 1,8 liter och kommer med både ett ånggaller samt förinställda funktioner. Det finns en håll varm-funktion som ser till att riset, eller annat mat, håller en varm temperatur tills du är redo att servera. Kokaren har en avtagbar sladd som gör den lättare att ställa undan och innerskålen har en non stick-beläggning som förhindrar att maten fastnar. Det gör den även lättare att diska.

Det är en mindre riskokare, vilket lämpar sig till dig som tillhör en mindre familj. Trots att den inte är den bästa som finns på marknaden är den en av de bättre. Den här riskokaren låter dig tillaga resten av maten utan att oroa dig. Riset blir klart när du själv bestämmer det och rör om sig själv under tiden.

Wilfa RC-5S – liten riskokare

 • Liten och smidig riskokare på 1 liter
 • Non-stickbeläggning för lättare rengöring
 • Stöd för ångkoka grönsaker
 • Avtagbar sladd för lättare förvaring
 • Bra betyg av konsumenter som testat

Test och recension av Wilfa RC-5S

Wilfa RC-5S är en av de bästa riskokarna som finns när du letar efter en liten variant. Den rymmer 1 liter och enligt konsumenternas beskrivningar ger den perfekt ris varje gång samt är trevlig och enkelt att använda. Många riskokare känns i vissa fall krångliga att använda på grund av deras större storlek. Den här är då ett perfekt alternativ. Trots att den endast rymmer 1 liter klarar den att koka ris till en större familj.

Precis som de flesta riskokare går även denna att använda till annat, som att ånga grönsaker. Med sin non stick-beläggning är den enkel att använda och varmhållningsfunktionen låter dig hålla riset varmt. Det rekommenderas dock att du följer instruktionerna/anvisningarna och de medföljande måtten som finns för att få ett så bra ris som möjligt. Genom att göra detta minskar risken att något bränner vid och/eller att riset tillagas fel.

Enligt många av konsumenterna är det här en av de bästa mindre riskokarna, den är dessutom väldigt prisvärd med både fin design och tillbehör. En sak som saknas är timer, vilket inte är ett krav för att få perfekt ris, men är något många konsumenter kan tycka vara bra att ha. Det saknas även en display, vilket vissa kan anse vara en nackdel.

OBH Nordica Inox Riskokare

 • Nordisk tillverkare av köksutrustning
 • Populär produkt hos många
 • Två signallampor för tillagning/värme
 • Följer med ångkokningsbehållare
 • Andraplats i testet hos Smartson

Test och recension av OBH Nordica Inox Riskokare

En annan populär riskokare är OBH Nordicas Inox 1,8 liter. I ett av Smartsons test har den tagit hem andra plats men efter att ha tittat på konsumenternas åsikter är det väldigt osäkert om riskokaren verkligen förtjänar den platsen. Åsikterna är nämligen väldigt blandade.

OBH Nordicas riskokare rymmer som sagt 1,8 liter och kan koka ris för upp till 10 personer. Den har en non stick-beläggning som både gör den lättare att rengöra och ska förhindra riset från att fastna. Riskokaren är dessutom utrustad med signallampor, glaslock samt en funktion som håller riset varmt. Storleksmässigt är den här riskokaren relativt liten, vilket gör den lätt att ta fram och använda.

Det som gör att vi är osäkra på hur bra denna verkligen är, är konsumenternas kommentarer. Enligt många fungerar den nämligen inte så bra som det sägs, främst i det att riset har en tendens att brännas vid. På grund av detta är det viktigt att du tänker efter noga innan du köper denna, och väljer du den kan det vara bra att hålla ett extra öga på riset när det kokas.

Hur kokar man ris i en riskokare?

Koka ris med en riskokare.

Det rekommenderas alltid att du läser igenom manualen som följer med din riskokare innan du använder den. Men trots detta brukar det vara väldigt enkelt att lista ut hur den fungerar. Det brukar inte finnas några komplicerade steg du måste följa. Men eftersom vissa riskokare har olika funktioner är det bra att läsa igenom hur dessa fungerar först.

I de flesta fallen fungerar en riskokare på samma sätt som en kastrull. Du fyller på med vatten och ris och låter sedan riskokaren ta hand om resten. Produkten börjar med att värma upp vattnet och en liten del ångas bort medan resten sugs upp av riset. När det är färdigt kommer riskokaren att övergå till eftervärmen som håller riset varmt tills du är redo att servera det. Dock har inte alla riskokare den här funktionen så läs igenom manualen först så du vet vad som gäller.

De flesta riskokare kommer dessutom med en behållare eller galler som gör det möjligt för dig att ånga grönsaker samtidigt som du kokar riset. Det sköts också till största del av kokaren.

Hur kan man minska gifterna i riset?

Arsenik är ett ämne som kan finnas i ris och det är viktigt att man inte får i sig för mycket av detta. Ämnet går att hitta ute i jorden och marken, vilket innebär att det kan plockas upp naturligt av riset när det växer. Det är därför man bör skölja av riset noga innan det kokas, för att minska arsenikmängden.

För alla som äter en varierad kost är mängden arsenik i riset inget problem. Men skulle du vara en av de personer som äter ris ofta rekommenderas det att du försöker variera kosten lite mer. Livsmedelsverket är en av de som står bakom rekommendationen om en varierad kost. Det tyder på att man antar att det kan finnas hälsorisker med att äta för mycket ris över en längre tid.

Samma rekommendationer gäller även barn. Det är okej att äta ris ett par gånger i veckan men mycket mer än så bör undvikas. Andra livsmedel med ris, som riskakor, är också något som inte rekommenderas att barn äter.

Asiatiska matkulturer består till stor del av maträtter med ris. Är man van att äta ris flera gånger i veckan, eller dagligen, kan det vara svårt att dra ner på det till endast ett par gånger i veckan. Trots att Livsmedelsverket rekommenderar att du drar ner på hur ofta man äter ris finns det några tips på hur du kan minska mängden arsenik i riset.

 • 1. Skölj riset och blötlägg det innan du börjar koka riset. Häll så mycket ris du behöver i en sil och spola sedan över det med kranen. Lägg det sedan i blöt i en kastrull full med vatten.
 • 2. Ett annat tips är att blötlägga riset redan kvällen innan. Det kan nämligen hjälpa med att minska mängden arsenik med upp till 80 %.
 • 3. Ett sista tips på vad du kan göra för att minska mängden arsenik i riset är att koka det med extra mycket vatten. När riset är färdigt häller du bara bort vattnet som är kvar och en stor mängd av arseniken följer då med vattnet. Det här kan minska mängden arsenik med upp till 50 %.

Det är omöjligt att all arsenik försvinner i riset oavsett vad du gör. Men att minska mängden kan vara en smart idé oavsett om du äter ris ofta eller endast då och då. Att koka riset med mycket vatten kan vara ett av de bästa sätten. Det är både väldigt enkelt att göra och du slipper vänta medan riset ligger i blöt. Men att blötlägga riset kvällen innan kan också vara en bra idé.

Vanliga frågor om riskokare

Här kommer en sammanställning av några av de vanligaste frågorna och svaren om riskokare.

1. Riskokare – vad är det?
2. Hur använder man en riskokare?
3. Vilken riskokare är den bästa?
4. Kan man använda en riskokare till mer än ris?

Riskokare – vad är det?

En riskokare är en sorts kokare som är speciellt framställd för att koka ris på ett smidigt och enkelt sätt. De har funktioner som gör att riset blir perfekt kokat varje gång utan att brännas vid eller kokas över. En riskokare kan ha funktioner som håller riset varmt efter att det är färdigt. Du behöver dessutom inte hålla kolla på en riskokare på samma sätt som en kastrull. Den stänger vanligtvis av sig själv när riset är färdigt.

Hur använder man en riskokare?

Hur du kokar ris i en riskokare har vi förklarat lite mer om här ovan. Men kort förklarat använder du en riskokare genom att fylla på vatten och ris och sedan starta den. Kokaren sköter sedan resten. Fördelarna med att använda en riskokare istället för en kastrull är:

 • Du kan ställa in kokningen med hjälp av en timer.
 • Värmefunktionen håller riset varmt efter att det är klart.
 • Riskokaren stängs av automatiskt när riset är färdigt.
 • Non stick-beläggningen ser till att riset inte fastnar samt gör riskokaren lättare att rengöra.

Vilken riskokare är den bästa?

Vilken riskokare som är bäst beror på vem man frågar. Vi har listat några av de bästa här ovan från Smartsons tester samt recensioner från konsumenter. Ett tips när du väljer riskokare är att leta efter vilket betyg den fått, högre betyg innebär ofta att riskokaren tillhör de bättre.

Kan man använda en riskokare till mer än ris?

Ja, de flesta riskokare kommer med tillbehör som gör det möjligt att använda den till att ånga grönsaker. Vissa riskokare har även möjlighet att tillaga annan mat, som gröt. Det är dock något du måste läsa mer om i beskrivningen för den riskokare du väljer.

Hur valdes de bästa riskokarna ut?

En riskokare är en kokare som du kopplar in i eluttaget och använder när du ska koka ris istället för en kastrull. Trots att de flesta är väldigt enkla att använda och används på samma sätt kan de olika modellerna skilja sig åt en aning. På grund av detta är det alltså inte säkert att du kommer göra ett bra val ifall du väljer den första bästa utan att göra någon research.

Du bör ta en titt på vilka funktioner riskokaren har och eventuella tester som gjorts. Konsumenters recensioner är ett bra sätt att få en klar bild över hur bra en riskokare är. Men trots att en kokare fått bra betyg är det inte säkert att alla valt just den modellen. Antalet tester som gjorts av riskokare är dessutom väldigt få här i Sverige, vilket kan göra det svårt att veta hur bra de egentligen är.

Hur vi utsett de riskokare som listats här ovan är genom att ta en titt på de tillgängliga testerna som finns. Vi tittade närmre på de som utsetts till bäst i test och har sedan jämfört dem med konsumenternas åsikter och omdömen. Vissa riskokare som utsetts till bäst i vissa tester kan nämligen ha kundomdömen som säger något annat.

Testerna visar ifall en riskokare är bra i grunden, men det är kundomdömen och recensionerna som berättar ifall det finns några problem som dykt upp efter användning. Här nedan har vi listat vilka källor vi använt för att sammanställa vår lista.

Sammanfattning och källor

Dessa källor är vad vi använt för att sammanställa listan över de bästa riskokarna som finns på marknaden.

 • Prisjakt – 2020

Prisjakt är hemsidan vi använde oss av för att se vilka modeller som fortfarande säljs, vilka som anses vara populära samt recensioner från konsumenter. De modeller vi letade efter var de som vi hittade genom Smartsons testresultat. En sak vi hittade hos Prisjakt var informationen om riskokaren från OBH Nordica och att riset har en tendens att brännas vid i den. Men enligt Smartson fanns det inga problem. Länk.

 • Konsumentomdömen – 2020

Vi sammanställde konsumenternas omdömen för att få ett så tydligt och bra resultat som möjligt om de olika riskokarna. Vissa problem med riskokare upptäcks inte i tester eller recensioner. Det märks först efter att du använt en riskokare en viss tid. Därför är omdömen så viktiga att ha i åtanke när man ska hitta den bästa riskokaren.

 • Test av 8 riskokare – 2011 – Smartson

Smartson är en av dem som testat åtta riskokare från några av de populäraste svenska tillverkarna. En riskokare är i de flesta fallen ett smidigt alternativ för alla som vill koka perfekt ris utan några problem. Det är också smidigt ifall du ska tillaga annan mat samtidigt. Riset sköter sig självt, vilket ger dig möjlighet att fokusera på allt annat. Den bästa modellen enligt Smartson test är Tefal Classic 2, andra plats togs av 6322 från OBH Nordica, som enligt kunder hade vissa problem. På tredje och fjärde plats i testet hittades två modeller från Wilfa, RC-1 samt RC-5. De har dock i stort sett ersatts av modellen RC-10 idag. Länk.

Tefal Classic 2

10

Pris

10.0/10

Hållbarhet

10.0/10

Koktid

10.0/10

Resultat

10.0/10

Lämna en kommentar