Test av bästa Tikka T3X paket 2023

Testets resultat visar: Så här bra är Tikka T3X

Om man är ute efter att få så mycket som möjligt för pengarna är det här verkligen en bössa att satsa på. Det här kulgeväret är nämligen ett av de allra bästa som testats i den här prisklassen. Du får en rejäl bössa till ett rimligt pris och för dig som vill kunna skjuta på långa avstånd men med bibehållen precision är det här rätt gevär. Bland jägare runt om i landet påtalas att just Tikka T3X är ett av de bästa vapnen i standardmodell och i samtliga test får bössan riktigt bra omdömen. Den slås dock av geväret Sako 85 Finnlight, men den bössan har ett högre pris. Vissa anser att geväret från Sako är snyggare och att det håller en bättre kvalitet. Alla är dock inte överens och om man vill ha ett prisvärt gevär är Tikka T3X kulgeväret att satsa på.

Just nu går det att köpa Tikka T3X till nedsatt pris hos PN Jakt.

Recension och test av Tikka T3X

Tikka T3X, så är namnet på det kulgevär som just nu är det kanske allra populäraste i Sverige. Det är kanske inte så konstigt med tanke på vapnets kvalitet. Kulgeväret är tillverkat av finska Tikka och det här är ett företag som funnits med i bilden under flera år. Redan år 1918 började de tillverka olika vapendelar men år 1981 gick de samman med Sako och började tillverka hela jaktvapen samt gevär för sportskytte.

Men vad är det egentligen som är så speciellt med Tikkas gevär? Kulgevär från Tikka har under flera år visat sig ha egenskaper som gör att de är perfekta för de flesta sorters jakt. De finns i flera modeller men flera egenskaper går igenom i Tikka T3X. Geväret kännetecknas av en hög driftsäkerhet, stark precision och ett förhållandevis lågt pris. Det gör att geväret också är mycket populärt bland de som inte har jagat innan.

En stor fördel med Tikkas gevär är att de både finns med vänster- och högermekanismer. Det innebär att man kan vara höger- eller vänsterhänt. Överlag är kulgevär eller studsare favoriter bland såväl tävlingsskyttar som jägare världen över och det gör att man också kan finna ett stort utbud av olika tillbehör och modeller av dem. I den här artikeln tar vi upp och recenserar några olika varianter av Tikka T3X-gevären.

Tikka T3X nyheter

Nyheter hos just Tikka T3X

Tikka har inte gjort några större förändringar när man jämför T3X med de tidigare varianterna. De har behållit ett lägre pris, men samtidigt skapat gevär som är precis lika driftsäkra som de äldre varianterna. Dessutom har den enorma precisionen bibehållits. En del saker är dock betydligt bättre på de nya modellerna. Vad sägs till exempel om en mindre rekyl och en bättre hållbarhet?

Hållbarheten

De äldre gevären från Tikka är mycket hållbara, men när det gäller T3X slås den tidigare hållbarheten med hästlängder. Här finns en rekylklack i stål, en aluminiumhylsa och mycket annat som gör geväret extremt hållbart. Förutom det finns också möjlighet att ändra vinkel på greppet om bössan med de modulära lagren. Det gör att man kan skjuta från flera olika positioner. Dessutom kan man ändra bössans stockvidd tack vare den extra fästpunkten på den syntetiska stammen. Det här innebär att geväret kan anpassas till användaren in i minsta detalj. Det ger ett säkrare och bekvämare skytte.

En mindre rekyl

Mindre rekyl med Tikka T3X

En sak som de flesta tävlingsskyttar och jägare siktar efter är att få en så liten rekyl som möjligt. Det här har Tikka tagit fasta på och därför har de i T3X integrerat luftfickor i gevärets bakkappa, samt gjort den ett par millimeter större. Det gör att rekylen tas upp på ett mycket bättre sätt. En annan sak som bidrar till en bättre rekylupptagning är att geväret har en rekylklack i stål. Skytten får bättre precision och risken att skadas av rekylen minskar också.

Enkelt att byta pistolgrepp hos Tikka T3X.

Bättre fäste för kikarsikte och enklare att ladda bössan

För den som vill använda sig av lite tyngre kikarsikten är lådan på geväret förstärkt och det finns också extra skruvhål för att fästa siktet. Det går dock också bra att använda så kallade Optilocfästen eftersom att lådan har kvar den traditionella fräsningen.

I den nya T3X modellen blir det också enklare att ladda bössan i patronläget och tack vare den större utkastaröppningen behöver man inte oroa sig för att tomhylsor ska slå i om man väljer att montera sitt kikarsikte lite lägre. Dessutom kan man montera in enkla skott i loppet om man skulle behöva det.

Bättre precision

Redan från början förvånades skyttar över den enorma precisionen som finns hos Tikkas gevär. T3X är inget undantag. Tack vare att rekylen tas upp bättre, bakkappan och rekylklacken är träffbilden fortfarande en av de tätaste på marknaden. Dessutom är det enkelt att handskas med geväret tack vare att bössan har en fjäderbelastad utkastare och ett slutstycke i stål. Hela mekanismen går enkelt och snabbt att spänna och sedan är det bara att skjuta.

Testskjutning med Tikka T3x

Nedan videoklipp get ett smakprov på hur det är att skjuta med Tikka T3x.

Video recension av Tikka T3x från Sako

Att välja Tikka T3X paket

När man ska köpa vapen är det viktigt att tänka efter vad man vill ha ut av sitt kulgevär. Tikkas T3X finns i flera olika paket med unika modeller och varianter men vad ska man egentligen välja att köpa? Här får du några tips.

Tikka T3X Lite Adjustable

Tikka T3X Lite Adjustable

Cirkapris: 14,299 kr – se lägsta pris.

Det här är ett kulgevär som passar för både högerhänta och vänsterhänta skyttar. Man kan inte heller bortse från att det är ett av de absolut populäraste vapnen bland jägare i Sverige. Här får skytten en justerbar kolv i syntet och det innebär att vapnet kan anpassas perfekt efter den som ska skjuta med bara enkla handgrepp. Man kan också byta ut och justera pistolgreppet på geväret. Det går att montera ljuddämpare på vapnet och dessutom kan man välja mellan flera olika kalibrar. Är det just anpassningsmöjligheter man är ute efter är det här ett mycket bra val.

PN Jakt har rea på Tikka T3x Lite Adjustable paket nu!

Tikka T3X Lite Adjustable video recension

Tikka T3X Varmint

Tikka T3X Varmint

Cirkapris: 15,300 kr – Lägsta pris

Ska du skjuta på en lång distans och behöver extra precision är det här geväret för dig. Du kan tack vare kolvens design både ligga, sitta och stå när du skjuter. Du kan välja mellan att få geväret gängat för en ljuddämpare, eller en helt ogängad variant. Här finns ett löstagbart magasin med plats till fem skott. Även här kan geväret justeras en del. Både kindstödet och bakkappan kan bli längre eller högre. Den här modellen finns också med rostfritt stål. Den varianten har en grövre pipa och det kostar också lite mer. Trots att geväret har delar av rostfritt stål blir det inte speciellt tungt eftersom att bössan har en syntetkolv.

Om man vill montera ett kikarsikte finns det också en picatinnyskena på modellen Tikka T3X Super Varmint.

Läs mer här.

Engelsk recension av Tikka T3x Super Varmint

Tikka T3X Hunter

Tikka T3X Hunter

Cirkapris: 15,000 kr – Lägsta pris

Här är den klassiska varianten av Tikka T3X. Kolven är tillverkad i äkta valnöt och geväret är som helhet anpassat för en jägare. Det kan dock också fås i en kaliber som passar sportskytte. Det här geväret har precis lika bra precision som de andra gevären i serien och det passar också för skytte på långt håll, både för liggande och stående skyttar. Även här finns det möjlighet att få geväret för vänsterskyttar eller högerskyttar.

Engelsk recension (video) av Tikka T3x Hunter

Tikka T3X Sporter

Tikka T3X Sporter

Cirkapris: 25,300 kr – Lägsta pris

Om du är ute efter precision är det här ett gevär för dig. Det här är en bössa som du kan använda både på skjutbanan, i tävlingssammanhang och under jakten. Det är även en bössa med relativt unik design. Vad sägs till exempel av en kolv tillverkad av laminat. Färgerna grå och orange ger snygga detaljer och dessutom finns det en hel del olika inställningsmöjligheter. Det gör att du kan anpassa geväret så att det passar precis dig. Det spelar ingen roll hur din kroppsform ser ut. Du kan alltid skjuta på ett bekvämt och säkert sätt. Till och med kindstödet kan anpassas både i längd och höjd. Det gör att ögat alltid hamnar så att du som skytt kan se så bra som möjligt i kikarsiktet.

Recension och test av Tikka T3x (video)

Hur gick testerna av Tikka T3X paketen till?

Våra testvinnande Tikka T3X paket i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Sammanfattning

När det gäller Tikkas gevär finns det alltså en bössa som passar oavsett om du är en erfaren skytt eller inte. Dessutom kan du använda dem till flera olika saker. Det spelar ingen roll om du jagar, om du gillar precisionsskytte eller om du tävlar. Den stora precisionen och alla inställningsmöjligheter gör att man kan få vapnet precis som man vill ha det. Tikka T3X finns också i flera olika material. Även de mest traditionella jägarna som föredrar bössor i trä kan få en högkvalitativ variant till ett mycket bra pris. TIkka T3X passar helt enkelt alla som håller på med skytte i någon form.

Källor

Tikka 3X

Från 13,299 kr
9.8

Mekanik

9.6/10

Säkerhet

9.9/10

Pris

9.7/10

Precision

9.8/10

Fördelar

  • Går att köpa i flera olika paket och modeller
  • Prisvärd
  • Justerbarheten
  • Extremt hög precision

Nackdelar

  • Omodern design

Lämna en kommentar