Att starta ett eget företag kan vara en skrämmande uppgift. Det finns så många saker att tänka på – från de första planeringsfaserna till de dagliga arbetsuppgifterna för att driva företaget. Ett av de viktigaste besluten du kommer att fatta är vilken typ av företag du ska starta. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera fördelarna med bolag med begränsat ansvar (AB – aktiebolag) och hur man inrättar ett sådant.
Vad är ett aktiebolag (AB)?
Ett aktiebolag är en företagsform som har skapats av en eller flera grundare och anses vara en juridisk person.
Ett aktiebolag, eller AB, är en företagsstruktur som ger aktieägarna ett begränsat ansvarsskydd. Till skillnad från ett bolag är ett AB inte en separat juridisk enhet i förhållande till sina ägare. Detta innebär att aktieägarna inte är personligt ansvariga för företagets skulder och åtaganden.
Ett AB har dock vissa begränsningar. Till exempel kan aktieägarna endast hållas ansvariga för sin investering i företaget, och de kan inte hållas ansvariga för företagets handlingar. Dessutom kan ett AB bara ge ut en enda aktieslag, vilket begränsar aktieägarnas möjligheter att fatta beslut om företaget. På det hela taget ger ett AB aktieägarna ett begränsat ansvarsskydd samtidigt som de kan behålla kontrollen över företaget.
Bolagets aktieägare är inte personligen ansvariga för bolagets skulder och åtaganden. Ett aktiebolag består av aktier, där varje aktie representerar en proportionell ägarandel i bolaget. Det antal aktier som varje aktieägare äger avgör deras inflytande över företaget.
Aktiebolag med begränsat ansvar är populära eftersom de erbjuder ägarna skydd mot personligt ekonomiskt ansvar samtidigt som de kan skörda frukterna av företagsägandet.
Fördelarna med aktiebolag
Ett aktiebolag är en typ av företagsstruktur som erbjuder flera fördelar jämfört med andra affärsmodeller.

En viktig fördel är att det begränsar ansvaret för företagets ägare. Detta innebär att om företaget hamnar i ekonomiska problem riskeras inte ägarnas personliga tillgångar.
En annan fördel med ett aktiebolag är att det kan bidra till att locka till sig investeringar. Eftersom investerare endast är ansvariga för sin investering upp till värdet av sina aktier kan de vara mer villiga att investera i ett aktiebolag än i en enskild firma eller andra företagsformer.
Slutligen kan ett aktiebolag erbjuda skattefördelar i vissa jurisdiktioner. I många länder beskattas aktiebolag till en lägre skattesats än enskilda firmor och handelsbolag. Som ett resultat av detta kan de behålla mer av sina vinster och återinvestera dem i verksamheten. Av alla dessa skäl kan ett aktiebolag vara ett attraktivt alternativ för företag av alla storlekar.
Hur man bildar ett aktiebolag
1. Upprätta stiftelseurkund och bolagsordning för aktiebolaget
Stiftelsehandlingen är ett dokument som officiellt skapar ett aktiebolag med begränsat ansvar. Dokumentet måste undertecknas av alla grundare och lämnas in till bolagsverket. I stiftelsehandlingen anges företagets namn, säte, syfte, aktiekapital och aktieägare. Den utser också företagets första styrelseledamöter och sekreterare. Stiftelsehandlingen är ett viktigt steg vid bildandet av ett aktiebolag, eftersom den utgör bevis för att bolaget har bildats på rätt sätt och att grundarna har samtyckt till bildandet av bolaget. Utan en korrekt utförd stiftelsehandling kan det hända att företaget inte erkänns juridiskt och att det inte kan bedriva verksamhet. Därför är det viktigt att se till att stiftelsehandlingen är vederbörligen undertecknad och lämnas in till de relevanta myndigheterna innan man försöker bedriva någon affärsverksamhet.
2. Teckna och betala aktier i ditt nya företaget
När du startar ett aktiebolag i Sverige finns det ett minimibelopp för aktiekapitalet som måste samlas in. För privata aktiebolag är minimibeloppet 25 000 kronor, medan det för publika aktiebolag är 500 000 kronor. Bolagets grundare måste teckna aktier i bolaget, men det finns inget krav på att alla grundare ska göra det. Tilldelningen av tecknade aktier måste registreras i stiftelseurkunden. Ett aktiebolag är ett bolag som kan erbjuda aktier på den öppna marknaden, alla andra betraktas som privata aktiebolag. Genom att följa dessa krav kan du se till att ditt aktiebolag är korrekt kapitaliserat och registrerat.
3. Ansök om ett bankintyg
När du är redo att registrera ditt aktiebolag på verksamt.se krävs bland annat ett bankintyg. Detta dokument ger Bolagsverket dina kontaktuppgifter till banken och verifierar att du har satt in minimibeloppet av aktiekapitalet på ditt konto. Sannolikt kommer din bank att öppna ett baskonto för dig som du enbart kan använda för ditt företag. När du har behandlat din ansökan och satt in aktiekapitalet skickar din bank bank bankintyget till Bolagsverket. Du får en bekräftelse från kontoret när de har tagit emot och behandlat dokumentet. För att undvika förseningar i registreringen av ditt företag ska du se till att ta hand om bankcertifikatet så tidigt som möjligt.
4. Registrera ditt företag hos Bolagsverket
När du har skickat in alla nödvändiga dokument till Bolagsverket, inklusive bankintyg, kommer ett beslut att fattas om ditt företag ska registreras eller inte. Om registreringen godkänns måste du sedan logga in på verksamt.se för att underteckna bankintyg. När aktiebolaget har registrerats blir det officiellt en juridisk person och får ett organisationsnummer. Detta nummer behövs för en rad olika ändamål, till exempel för att öppna ett bankkonto eller deklarera skatter. Det är därför viktigt att se till att registreringsprocessen genomförs korrekt för att undvika förseningar eller komplikationer längre fram.
5. Ansök om F-skatt hos Skatteverket
F-skatt står för företagsskatt och innebär att du som egenföretagare betalar din egen skatt varje månad. F-skatten är en preliminär skatt som ska stämma så bra som möjligt överens med den slutliga skatten. Om dina inkomster förändras under året måste beloppet för den preliminära skatten ändras av den person som bildat aktiebolaget. Du kan ansöka om F-skatt på Skatteverkets e-tjänst verksamt.se. Verksamt.se är en samlingspunkt för alla e-tjänster från Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Den största fördelen med att ha en F-skatt är att du får en tydlig överblick över ditt företags ekonomi varje månad. Det gör det mycket lättare att planera och budgetera för framtida utgifter.
6. Anmäl verklig huvudman till Bolagsverket
Ägandet och kontrollen av ett aktiebolag ligger i slutändan hos den verkliga huvudmannen. Den verkliga huvudmannen är den person som innehar mer än 25 procent av rösträtten genom aktier eller rätten att utse/avlägsna mer än hälften av styrelseledamöterna. För att följa svensk lag måste den verkliga huvudmannen lämna in en anmälan om verklig huvudman till Bolagsverket inom fyra veckor från den dag då bolaget registrerades. Underlåtenhet att göra detta kan leda till påföljder, inklusive böter eller fängelse. Genom att lämna in anmälan säkerställer den verkliga huvudmannen att aktiebolaget är korrekt registrerat och att dess ägarstruktur är tydlig. Detta bidrar till att skydda alla berörda parters intressen och säkerställer att företaget kan fungera smidigt och lagligt.
Tips för att driva ett framgångsrikt aktiebolag
Det finns många olika typer av företag där ute, men ett av de mest populära alternativen är aktiebolaget. Aktiebolag erbjuder ett antal fördelar, bland annat begränsat ansvar och skatteförmåner. Att driva ett framgångsrikt aktiebolag är dock inte alltid lätt. Här är några tips som hjälper dig att komma igång:
- Välj rätt företagsstruktur. Innan du ens kan börja tänka på att driva ett framgångsrikt aktiebolag måste du se till att du väljer rätt företagsstruktur. Det finns flera olika alternativ, så det är viktigt att du gör din research och pratar med en professionell person innan du fattar några beslut.
- Följ alla bestämmelser. En annan viktig sak att tänka på när du driver ett aktiebolag är att följa alla bestämmelser. Detta omfattar allt från arbetsrätt till hälsa och säkerhet. Se till att du är uppdaterad om alla de senaste bestämmelserna och att du har system på plats för att säkerställa efterlevnaden.
- Håll noggranna ekonomiska register. God ekonomisk förvaltning är viktigt för alla företag, men det är särskilt viktigt för aktiebolag. Det beror på att du måste lämna in årsredovisningar till Companies House. Därför är det viktigt att du håller noggranna ekonomiska register från första början.
- Hantera ditt kassaflöde noggrant. Kassaflödet är en annan viktig fråga för aktiebolag. Se till att du har tillräckligt med pengar som kommer in för att täcka dina utgifter, och överväg att ta ett företagslån om det behövs.
- Ta professionell hjälp vid behov. Slutligen ska du inte vara rädd för att be om hjälp när det behövs. Om du har svårt att driva ditt aktiebolag framgångsrikt finns det gott om professionella rådgivare som kan hjälpa dig att komma tillbaka på rätt spår.
Innehåll