Matlagning med en Traktörpanna – Tips och Recept

Att laga mat med en traktörpanna är ett utmärkt sätt att variera sin matlagning och få till riktigt smakfulla rätter. Med dess höga kanter och lock är det en idealisk kastrull för att göra allt från grytor och stuvningar till kött och grönsaker. Men vad ska man tänka på när man lagar mat med en traktörpanna och vilka recept passar extra bra? I den här artikeln kommer vi att ge dig tips och recept för att lyckas med din matlagning med en traktörpanna.

Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna är en köksutrustning som liknar en stekpanna men är djupare och har högre kanter. Namnet kommer från det franska ordet ”sauteuse” som betyder ”att hoppa”. Det är en allsidig panna som används för att steka, koka, fräsa och tillaga såser, soppor och grytor.

Designen på en traktörpanna gör den lämplig för tillagning av större mängder mat och rätter med mycket sås, och det höga locket gör det enkelt att röra om eller lägga till ingredienser under tillagningen. Traktörpannor är vanligtvis tillverkade av aluminium eller rostfritt stål, men de kan också vara i gjutjärn, koppar eller andra material. De kan också ha en beläggning av non-stick material som gör att maten inte fastnar på ytan.

Vad är en traktörpanna?

Traktörpannor finns i olika storlekar, vanligtvis mellan 24 och 30 cm i diameter, men de kan också vara mindre eller större. De kommer ofta med lock, vilket gör dem användbara för att steka eller koka mat som kräver hög värme och ånga. Det finns även traktörpannor med två handtag, vilket gör dem lättare att lyfta när de är fulla med mat.

När man väljer en traktörpanna är det viktigt att tänka på vilken typ av mat man vill tillaga och vilken värmekälla man har tillgänglig. Induktionshällar kräver exempelvis en speciell typ av traktörpanna, medan en vanlig traktörpanna fungerar på gas- och elektriska spisar.

Det finns också olika prisklasser att välja mellan, och det är viktigt att tänka på kvaliteten och hållbarheten hos en traktörpanna, då det är en investering som kan vara en del av ditt kök i många år. En högkvalitativ traktörpanna kan förbättra dina matlagningsfärdigheter och göra matlagningen roligare och enklare.

Fördelar med att laga mat i en traktörpanna

Traktörpannor är en oumbärlig del av många kök runt om i världen, och det finns många fördelar med att laga mat i en traktörpanna. Här är några av de mest framstående fördelarna:

Jämnare uppvärmning: En traktörpanna har en platt botten och höga kanter, vilket hjälper till att sprida värmen jämnt runt maten och därmed ge en jämnare uppvärmning. Detta är särskilt användbart när du tillagar såser, grytor och stuvningar, där en ojämn värme kan leda till brända eller otillräckligt tillagade ingredienser.

Minskar risken för stänk: Tack vare de höga kanterna på en traktörpanna minskar risken för att maten stänker och stänker på din spis eller arbetsytor. Detta gör att matlagningen blir mindre rörig och mindre tidskrävande.

Möjlighet till mångsidig användning: En traktörpanna kan användas för en mängd olika matlagningstekniker, inklusive stekning, stuvning, grytor, och till och med gratinering. Detta gör den till en mångsidig köksredskap som kan användas för att tillaga en rad olika rätter.

Hälsosammare matlagning: När du använder en traktörpanna behöver du inte lika mycket fett eller olja för att tillaga maten, eftersom de höga kanterna gör att maten kokar i sitt eget fett. Detta kan bidra till en hälsosammare matlagning och en hälsosammare kost.

Enkel rengöring: Eftersom en traktörpanna har en non-stick yta, är den mycket lätt att rengöra efter matlagning. Maten fastnar inte i pannan, vilket gör att den kan diskas enkelt i diskmaskinen eller för hand med lite diskmedel och varmt vatten.

Sammanfattningsvis är traktörpannor en oumbärlig köksredskap för alla som vill laga mat jämnt, snabbt och på ett hälsosamt sätt. Oavsett om du tillagar en god gryta, en krämig sås eller bara steker kött och grönsaker, kan en traktörpanna hjälpa dig att göra det på ett enkelt och effektivt sätt.

Tips för att välja rätt traktörpanna för din matlagning

När det gäller att välja rätt traktörpanna för din matlagning finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Här är några tips som kan hjälpa dig att göra det bästa valet för din köksbehov.

 1. Material Traktörpannor kan tillverkas i olika material, varav några av de vanligaste är rostfritt stål, gjutjärn och aluminium. Varje material har sina egna egenskaper och fördelar, så det är viktigt att välja ett material som passar dina behov och matlagningsvanor.
 2. Storlek Storleken på traktörpannan är en annan viktig faktor att överväga. En mindre traktörpanna på cirka 20 cm kan fungera bra för mindre portioner eller för enskild matlagning, medan en större traktörpanna på 30 cm kan vara mer lämplig för att laga mat för större grupper.
 3. Lock Ett lock kan vara en viktig funktion att ha på en traktörpanna. Ett lock kan hjälpa till att behålla värmen och fukten i pannan, vilket kan vara avgörande för vissa recept. Kolla också så att handtagen på locket och pannan inte blir för varma.
 4. Värmekällor Kolla att din traktörpanna fungerar på den typ av värmekälla du har, om du har en induktionshäll exempelvis måste du se till att pannan fungerar med detta.
 5. Pris Priset är naturligtvis en annan viktig faktor att överväga. Det finns traktörpannor i olika prisklasser, och valet beror på din budget och dina behov.

Att välja rätt traktörpanna är en viktig del av att laga mat. Genom att överväga dessa faktorer kan du hitta en traktörpanna som fungerar för din matlagning och som kan hjälpa dig att skapa läckra och välsmakande rätter.

Vanliga misstag att undvika när du lagar mat i en traktörpanna

När det kommer till matlagning i en traktörpanna finns det några vanliga misstag som kan undvikas för att få den bästa möjliga matupplevelsen. Här är några tips för att undvika vanliga fallgropar när du använder din traktörpanna.

 1. Använd inte för hög värme: En vanlig missuppfattning är att traktörpannor kräver hög värme för att fungera bra. Men om du använder för hög värme kan maten brännas och pannan kan skadas. Det är bättre att använda medelhög värme och ta det lite längre tid istället.
 2. Lägg inte i för mycket mat: Om du lägger för mycket mat i traktörpannan kan det leda till att maten inte tillagas ordentligt och istället bli kokt istället för stekt. Det kan också göra att maten fastnar och det blir svårt att vända på den.
 3. Använd inte för mycket olja: Det kan vara frestande att använda mycket olja när du steker i en traktörpanna, men det är inte nödvändigt och kan göra maten för fet och onyttig. Använd bara tillräckligt med olja för att täcka botten på pannan och undvik att använda olivolja som har en lägre rökpunkt.
 4. Rör inte om maten för ofta: När du steker i en traktörpanna är det viktigt att ge maten tillräckligt med tid att utveckla en stekyta innan du vänder på den. Om du rör om maten för mycket kan det göra att maten släpper ifrån sig vätska och blir kokt istället för stekt.
 5. Använd inte metallredskap: När du använder en traktörpanna är det viktigt att använda rätt redskap för att undvika att skada ytan. Använd inte metallredskap som kan repa ytan utan använd istället plast- eller träredskap.

Genom att undvika dessa vanliga misstag när du lagar mat i en traktörpanna kan du förbättra din matlagning och få den bästa möjliga matupplevelsen.

Recept som är perfekta att tillaga i en traktörpanna

Traktörpannor är en mångsidig köksredskap som kan användas till att laga en mängd olika maträtter. Dess höga och rakade kanter gör den perfekt för såser och grytor, men den fungerar också utmärkt till stekning av kött, fisk och grönsaker.

Det är också lättare att hålla koll på maten i en traktörpanna då kanterna hindrar maten från att falla ut, vilket gör det enklare att röra om och undvika att maten bränns vid. Här följer några läckra recept som är perfekta att tillaga i en traktörpanna.

Recept på köttgryta med traktörpanna

Köttgryta är en klassisk rätt som är enkel att tillaga i en traktörpanna. För att göra en köttgryta behöver du först välja det kött som du vill använda. Bland de bästa köttsorterna för köttgrytor hittar vi högrev, grytbitar och oxkind. Förutom köttet behöver du även grönsaker som lök, morötter och selleri, samt kryddor som timjan och rosmarin.

För att tillaga köttgrytan i traktörpannan börjar du med att steka köttet på hög värme i olja tills det fått en fin gyllenbrun färg. Detta förseglar köttet och ger det en härlig smak. Ta sedan bort köttet från pannan och lägg åt sidan. I samma panna steker du nu löken och de övriga grönsakerna tills de blir mjuka och genomskinliga.

Lägg tillbaka köttet i traktörpannan tillsammans med grönsakerna. Tillsätt sedan kryddorna, några lagerblad och en buljongtärning, samt vatten så att allt täcks. Låt grytan småputtra på låg värme i cirka 2-3 timmar tills köttet är mört och grönsakerna har kokat sönder. Under tiden kan du röra om grytan då och då för att undvika att det bränner fast.

När grytan är klar är det enkelt att servera den direkt från traktörpannan. Du kan servera köttgrytan tillsammans med potatismos, ris eller en bit nybakat bröd.

Recept på risotto med traktörpanna

Risotto är en läcker rätt som kan tillagas i en traktörpanna. För att göra detta behöver du följande ingredienser:

 • 1 liter kycklingbuljong
 • 2 matskedar olivolja
 • 1 lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 2 dl risottoris
 • 1 dl vitt vin
 • 50 g riven parmesanost
 • 2 matskedar smör
 • Salt och peppar efter smak
 • Färsk persilja, hackad

Börja med att hälla kycklingbuljongen i traktörpannan och låt den sjuda på medelvärme. I en annan stekpanna, fräs lök och vitlök i olivoljan tills de mjuknat. Tillsätt riset och rör om tills det är täckt av oljan. Häll i vinet och rör om tills all vätska har absorberats.

Sänk värmen på traktörpannan med buljongen och börja tillsätta risblandningen, en skopa åt gången. Rör om konstant tills all vätska har absorberats innan du tillsätter nästa skopa. Fortsätt tills riset är mjukt och gräddigt, men fortfarande lite tuggmotstånd.

Ta bort traktörpannan från värmen och tillsätt parmesanost, smör, salt och peppar. Rör om tills allt har blandats ordentligt. Strö över hackad persilja och servera omedelbart. Risotton kan serveras som en egen rätt eller som en sidorätt till en kött- eller kycklingrätt.

Recept på kyckling och grönsakswok med traktörpanna

En smakfull rätt som kan tillagas i en traktörpanna är kyckling och grönsakswok. För att tillaga detta recept behöver du följande ingredienser:

 • 400 g kycklingfilé, skuren i bitar
 • 2 msk olivolja
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 1 röd paprika, skuren i strimlor
 • 1 gul lök, skuren i klyftor
 • 1 zucchini, skuren i halvmånar
 • 1 morot, skuren i tunna strimlor
 • 1 msk röd currypasta
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk malen koriander
 • 1 tsk honung
 • 1 dl kycklingbuljong
 • 1 msk fisksås
 • 1 kruka färsk koriander, hackad
 • salt och peppar

Förbered alla grönsaker genom att skära dem i bitar och strimlor. Stek kycklingen i olivolja i traktörpannan tills den är genomstekt. Ta ut kycklingen ur pannan och lägg åt sidan.

Tillsätt vitlök, paprika, lök, zucchini och morot i pannan och stek dem i några minuter. Tillsätt sedan currypasta, spiskummin, koriander och honung och rör om tills allt är väl blandat.

Tillsätt kycklingbuljong och fisksås och rör om igen. Låt det koka upp och låt sedan grönsakerna sjuda i några minuter tills de är mjuka.

Tillsätt den stekta kycklingen i pannan och rör om. Smaka av med salt och peppar. Servera woken med färsk koriander som garnering.

Detta recept är enkelt att laga och tar inte lång tid att tillaga i en traktörpanna. Det är också en mångsidig rätt som kan varieras med olika grönsaker och kryddor efter eget tycke och smak.

Recept på pasta med räkor och sparris med traktörpanna

Att laga pasta i en traktörpanna är både enkelt och smidigt. Här är ett recept på en krämig pasta med räkor och sparris som passar perfekt att tillaga i en traktörpanna:

Ingredienser:

 • 300 gram linguine pasta
 • 1 gul lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 knippe sparris, skuren i mindre bitar
 • 200 gram räkor
 • 1 1/2 dl vitt vin
 • 2 dl grädde
 • 2 msk smör
 • 1/2 citron, saften
 • salt och peppar
 • riven parmesanost

Tillagning:

 1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente.
 2. Under tiden pastan kokar, smält smöret i traktörpannan på medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och vitlöken och låt fräsa tills löken mjuknat.
 3. Tillsätt sparrisen och stek i 2-3 minuter tills den är mjuk. Tillsätt sedan räkorna och stek i ytterligare 2-3 minuter.
 4. Häll i vinet och låt det sjuda i några minuter tills alkoholen har kokat bort och vätskan reducerats.
 5. Tillsätt grädden och citronsaften och rör om. Låt såsen sjuda i några minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar.
 6. Häll av pastan och tillsätt den i traktörpannan med såsen. Rör om så att pastan täcks av såsen.
 7. Servera pastan med riven parmesanost och eventuellt lite extra citronsaft överst.

Pasta med räkor och sparris är en lättlagad rätt som passar perfekt att tillaga i en traktörpanna. Genom att laga rätten i en traktörpanna kan du enkelt kontrollera temperaturen och se till att pastan och såsen blandas perfekt.

Underhåll av din traktörpanna

Att ta hand om din traktörpanna är avgörande för dess livslängd och prestanda. Här är några tips för att hålla din traktörpanna i bra skick:

 1. Rengör din traktörpanna efter varje användning: När du har använt din traktörpanna är det viktigt att rengöra den noggrant. Använd varmt vatten och mild diskmedel för att rengöra pannan. Se till att alla matrester och fett är borta.
 2. Undvik att använda stålull och hårda skrubbverktyg: Använd inte stålull eller andra hårda skrubbverktyg när du rengör din traktörpanna. Detta kan skada pannans yta och försämra dess prestanda.
 3. Använd rätt verktyg: Använd inte metallbestick eller andra hårda verktyg när du lagar mat i din traktörpanna. Detta kan repa ytan och påverka dess prestanda. Använd istället trä eller silikonverktyg.
 4. Torka torrt efter rengöring: När du har rengjort din traktörpanna, se till att torka den ordentligt. Använd en mjuk trasa eller handduk för att torka av pannan och se till att den är helt torr innan du förvarar den.
 5. Undvik att lagra mat i din traktörpanna: Det är inte rekommenderat att lagra mat i din traktörpanna eftersom detta kan påverka pannans yta och försämra dess prestanda. Om du vill lagra mat, använd en annan behållare.
 6. Olja in pannan: För att undvika att mat fastnar i pannan kan du olja in den regelbundet. Använd en neutral olja som t.ex. rapsolja eller solrosolja och torka av överflödig olja med en pappershandduk.

Genom att ta hand om din traktörpanna på rätt sätt kan du säkerställa dess prestanda och livslängd. Med rätt vård kan din traktörpanna vara en viktig del av ditt kök under många år framöver.

Avslutande tankar

Att laga mat med en traktörpanna kan verkligen förhöja matlagningen till en annan nivå. Det finns något speciellt med att använda en traktörpanna, från den jämnare värme som skapar goda smaker till den vackra och rustika utseendet. Men det är viktigt att komma ihåg att användningen av en traktörpanna kräver lite mer uppmärksamhet och omsorg än med andra stekpannor.

Förutom att välja rätt och den bästa traktörpannan för din matlagning är det viktigt att underhålla den väl. Detta inkluderar rengöring och förvaring, samt regelbunden oljning för att bibehålla pannans yta och skydda den från rost. Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av din traktörpanna under många år framöver.

När det gäller matlagning är det viktigt att tänka på att en traktörpanna inte alltid är den bästa pannan för alla rätter. Men med rätt tekniker och recept kan du laga många olika rätter med din traktörpanna. Oavsett om det är en smakrik köttgryta, en krämig risotto eller en läcker wok, så finns det många alternativ att utforska. Genom att experimentera och prova nya recept kan du upptäcka alla möjligheter som en traktörpanna har att erbjuda.

Slutligen är det värt att nämna att en traktörpanna inte bara är ett praktiskt köksredskap utan också en investering. Genom att välja en högkvalitativ traktörpanna och ta hand om den på rätt sätt kan du ha den i din matlagning under många år framöver. Så oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, kan en traktörpanna vara en fantastisk tillägg till ditt köksarsenal.

Lämna en kommentar