Bästa kaffebryggaren 2024 – unna dig en riktigt god kopp kaffe

Många startar sin dag med att slå på kaffebryggaren. Kaffet har helt enkelt blivit en symbol för frukosten och för många är det katastrof att inte få sin kopp på morgonen. Men för att brygga gott kaffe behövs en bra kaffebryggare och sådana finns det många av på marknaden. I dag finns det kaffebryggare från någon hundralapp och upp till tiotals tusen kronor. Det beror helt enkelt på vilka krav man har, och på hur stor plånboken är.

Vi har tagit upp flera av de populäraste modellerna på marknaden så att du enkelt kan jämföra dem. Vi ger dig också tips kring vad som är bra att tänka på när du ska köpa en kaffebryggare samt vilken kaffebryggare som just nu är bäst i test.

Bäst i test: OBH Nordica Legacy 2403

OBH Nordica Legacy 2403

Legacy från OBH Nordica är en modernt designad kaffebryggare. Modellen släpptes år 2015 men har fått flera förbättringar sedan dess. Den är fortfarande en av de allra bästa kaffebryggarna på marknaden trots att priset inte är speciellt högt i förhållande till funktionerna.

Det här är en lite mindre kaffebryggare som inte tar lika stor plats på diskbänken. Den har också en väldigt praktisk funktion, nämligen en sladdvinda där man enkelt samlar ihop sladden efter användning. Kaffebryggaren har också en automatisk avstängning som går in efter 40 minuter samt en indikator som visar hur mycket kalk det är i kaffebryggaren, och om det är dags att kalka av den.

OBH Nordica Legacy 2403 test och recension

Kannan är en vanlig glaskanna som är bekväm att hålla i även när den är full av kaffe. Det är också lätt att hälla ur den utan att spilla. Dock går den inte att diska i maskin, vilket kan ses som en nackdel.

Vi ser också droppstoppet som ett stort plus eftersom att det håller bryggarens värmeplatta ren från fläckar och bryggtemperaturen är extremt bra. Det gör att kaffets smak kommer till sin fulla rätt.

Om du vill ha en kaffebryggare som både är snygg, praktisk och relativt billig är det här ett smart val för dig som gillar gott kaffe.

Lyxigast: Moccamaster KBGC982 AO

Moccamaster KBGC982 AO

Kaffebryggaren Moccamaster KBGC982 AO är ännu en modell från det välkända märket Moccamaster. Just den här modellen är en av de lyxigare varianterna och det betyder att den har fler funktioner, en god design men också ett lite högre pris. I Icakurirens test kom den här kaffebryggaren på andraplats och det kanske inte är så konstigt när man ser till vad köparen egentligen får för sina pengar.

Kaffebryggaren har överlag en snygg design och den finner snabbt sin plats på köksbänken. Har man ont om plats kan det dock vara ett sämre alternativ då den trots allt tar en del yta. Något som är lite negativt med den här modellen är att kannans handtag är stort och kantigt. Det gör att kannan inte blir skön att hålla i och många upplever att det blir svårt att hälla ur den, speciellt när kannan är full.

Moccamaster KBGC982 AO test och recension

Överlag håller kaffebryggare från Moccamaster en hög kvalitet och även om prislappen är lite högre blir summan inte så stor när man slår ut den på det antal gånger man faktiskt använder kaffebryggaren under dess livslängd. Bryggningen är bra, och aromen från kaffet kommer till sin rätt tack vare den perfekta bryggningstemperaturen.

För att minska brandrisken, samt för att kaffet inte ska bli surt stänger bryggaren av sig 120 minuter efter att kaffet bryggts färdigt. På den tiden hinner dock kaffet i regel bli beskt, i alla fall om man inte har mjölk i det, och det hade fungerat än bättre om bryggaren stängde av sig efter en timme istället.

Bryggningsvolymen är 1,25 liter, vilket motsvarar tio normala kaffekoppar. Det är en lagom mängd för de allra flesta men man kan såklart också brygga en mindre mängd kaffe om man så vill. En full kanna kaffe tar ungefär sex till sju minuter att brygga. Om du inte vill vänta tills hela kannan bryggts klart kan du också hälla upp en eller flera koppar utan att riskera dropp, tack vare det automatiska droppstoppet.

Den kanske allra största nackdelen med den här kaffebryggaren är att det inte finns någon termoskanna som håller kaffet varmt en längre stund utan man måste helt enkelt lita på värmeplattan eller själv hälla kaffet i en termos om man vill hålla det varmt.

Testvinnare: Siemens TC86303

Siemens TC86303

Danska taenk.dk har utsett Siemens TC86303 till bäst i test och bryggaren har väldigt många effektiva och väl genomtänkta funktioner. Här finner du till exempel en inställbar timer, vattentemperatur på 92-96 grader samt en brygghastighet du själv kan variera för att bestämma hur mycket smak och arom kaffet ska hinna ta åt sig under bryggningen.

Den här kaffebryggaren brygger 1,25 liter kaffe, vilket tycks vara ett standardmått och det motsvarar tio koppar kaffe. Det finns också en sensor i bryggaren som känner av om det är mindre eller mer vatten i behållaren. Om du inte har gjort en egen inställning av bryggtiden kommer kaffebryggaren själv att anpassa den så att så mycket smak dras ur kaffet som möjligt.

Siemens TC86303 test och recension

En annan stor fördel som många gillar är att kaffebryggaren har en timer. Du kan fylla på vatten och kaffe, så ser kaffebryggaren till att kaffet är klart på den tid du ställt in timern på. Väldigt praktiskt om du har bråttom iväg på morgonen och vill ha varmt kaffe med dig. Efter en god middag kan det också vara trevligt att kaffet kan serveras direkt utan att man måste springa ut i köket mitt i maten för att starta kaffebryggaren.

När det gäller automatisk avstängning finns en sådan. Efter två timmar slår kaffebryggaren av sig. Det förhindrar brand och kaffet i kannan riskerar inte heller att avdunsta och lämna svåra fläckar på grund av värmen.

Tidigare Bäst i Test: Melitta Aroma Signature DeLuxe

Melitta Aroma Signature DeLuxe

När det gäller kaffebryggare är Melitta ett mycket välkänt märke. De tillverkar både proffsbryggare och kaffebryggare för privathushåll. Aroma Signature är en av deras mest populära kaffebryggare och den är tillverkad i rostfritt stål som ger ett stilrent och snyggt utseende på köksbänken. Kannan rymmer 1,25 liter och det är tio koppar kaffe.

Lanseringen av modellen skedde under år 2013, och sedan dess har modellen levt kvar med endast ett par mindre förändringar. De bra funktionerna har utvecklats än mer och samtidigt som den härliga retrodesignen lever kvar gör sig kaffebryggaren bra även i moderna kök.

För att hålla vattnet på en optimal temperatur finns det två värmeelement i kaffebryggaren. Vattnet passerar dem innan det rinner ner till kaffet, som sedan går genom filtret och ner i kannan. Det gör att kaffet alltid smakar bra och är utan syror.

Kaffebryggaren har också flera smarta funktioner som droppstopp och automatisk avstängning. Den är lätt att rengöra och smidig att hantera. Storleken är lite större, men den är trots allt lättplacerad i köket.

Råd och Rön utsåg kaffebryggaren till bäst i test och det är kanske inte så konstigt med tanke på att priset på kaffebryggaren är förhållandevis lågt sett till de funktioner och den kvalitet man får. Ett stort plus är också den snabba och tysta bryggningen som ger ett välsmakande kaffe i bra temperatur.

Moccamaster KB952 AO, en bra kaffebryggare

Moccamaster KB952 AO

Moccamaster KB952 AO är en klassiker i flera svenska hem och det är kanske inte så konstigt med tanke på att den är en ren prydnad på köksbänken. Under år 2015 började den senaste varianten av bryggaren säljas och om du är intresserad av en kaffebryggare från Moccamaster är det här ett väldigt bra val.

En sak som både är en fördel och en nackdel med den här kaffebryggaren är droppskyddet. Det är manuellt, och det fyller sin funktion bra. Det förhindrar att det fortsätter droppa kaffe om du tar bort kannan innan kaffet är färdigbryggt. Det håller kaffebryggaren i gott skick. Du måste dock komma ihåg att aktivera droppskyddet, och att ta bort det efteråt. Om du glömmer att inaktivera droppskyddet finns det risk att filtret i bryggaren viker sig och då kan du få sump i kaffet, vilket gör det oaptitligt att dricka. En stor fördel med den här bryggaren är att du också kan aktivera ett läge där kaffet får suga åt sig mer arom innan det rinner vidare ner i kaffekannan.

Det finns också en manuell, samt en automatisk stoppknapp, och överlag går det enkelt och snabbt att brygga kaffet. Omkring sex minuter tar det att brygga 1,25 liter kaffe, vilket motsvarar tio normalstora koppar. Fyrtio minuter efter avslutad bryggning stänger kaffebryggaren av sig.

Det här är ett lite dyrare alternativ, men funktionerna är bra och kaffet värms upp till en optimal temperatur som gör att det smakar riktigt gott.

Bra budgetval: Bosch Styline TKA8013

Bosch Styline TKA8013

Trots att kaffebryggaren Bosch TKA8013 inte har utsetts till allra bästa variant i så många test kan alla konsumenter som recenserat den inte ha fel. Om du vill ha en relativt billig kaffebryggare som gör gott kaffe är det här ett bra val.

En smart och smidig design som dessutom är snygg gör kaffebryggaren till en fin detalj i köket. Med en avtagbar vattentank kan du lätt ta med den till kranen för att fylla upp vatten till en passande markering. Du behöver alltså inte använda kaffekannan för att fylla på vatten. Med det effektiva droppskyddet kan du också ta ur kannan från bryggaren innan den bryggt klart utan att riskera att det fortsätter droppa kaffe. Vill du inte vänta på att alla koppar ska bli bryggda är det här väldigt praktiskt, liksom om det är flera personer som tar kaffe efter varandra.

För att starta kaffebryggaren hålls strömbrytaren inne en stund, och det kan kännas lite ovant. Avstängning sker automatiskt efter 30 minuter efter att kaffet är klart. Det är tryggt eftersom att man då alltid vet att kaffebryggaren är avstängd, och dessutom minskar det dina elkostnader.

Tiden det tar att brygga kaffet är förhållandevis kort och vattnet uppnår en godkänd temperatur. Smaken blir bra och det är lätt att göra rent både kaffebryggare och kanna. Den kompakta designen gör också att det blir lätt att placera kaffebryggaren på köksbänken även i ett mindre kök och den lätta hanteringen av kaffebryggaren gör att det aldrig känns jobbigt eller svårt att brygga gott och varmt kaffe.

Prisvärd: Philips HD7546

Philips HD7546

Philips HD7546/20 är inte bara en kaffebryggare av hög kvalitet. Den har också en termoskanna som kaffet bryggs rätt i. Även om du öppnar kannan för att hälla ur kaffe flera gånger kan temperaturen trots allt hålla sig i minst fyra till sex timmar. Det helt utan att kannan behöver stå på värmeplattan, och utan att kaffebryggaren behöver vara igång. Dessutom kan du ta med termoskannan ut, till kontoret eller var du nu vill dricka ditt kaffe.

Kaffebryggaren är en lite billigare modell, men de rostfria detaljerna lyfter intrycket en hel del. Dock finns det också plastdetaljer som inte är riktigt lika högkvalitativa eller designermässiga men överlag ger kaffebryggaren ett bra intryck. Plastdetaljerna gör dock att varken kannan eller kaffebryggaren väger speciellt mycket, vilket kan vara skönt. Dessutom tar bryggaren inte speciellt stor plats på diskbänken.

HD7546 bra kaffebryggare

Termoskannan rymmer ungefär 1,2 liter och det är en lagom mängd. Det är ungefär 10 normalstora koppar kaffe. Vid bryggning håller temperaturen mellan 92-96 grader, vilket är helt godkänt. Temperaturen bibehålls sedan i termoskannan. En stor fördel är också att du kan ta bort kannan under bryggning utan att det droppar kaffe på värmeplattan, tack vare droppstoppet. När man tar bort kannan stängs den också, vilket är en praktisk funktion. På kannans lock finns en hasp som du enkelt vrider på för att kunna hälla upp kaffe från kannan. När du sätter tillbaka kannan för att fortsätta fylla den med kaffe vrids haspen automatiskt.

En nackdel med den här kaffebryggaren är dock just att locket på termosen är öppet så fort termosen står på plats i bryggaren. När allt kaffe har bryggts klart stänger kaffebryggaren av sig per automatik och det skyddar bland annat mot brand. Tack vare termoskannan behövs inte heller någon eftervärme för att hålla kaffet varmt men så länge termosen står kvar på bryggarens platta kommer locket på termosen att stå öppet. Det gör att all värme smiter ut och kaffet kallnar. Se därför till att ta bort termosen när kaffet är färdigbryggt om du vill att kaffet ska hålla sig varmt. Du behöver dock aldrig oroa dig för att kaffet ska bli beskt eller utveckla syror på grund av att det står på värmning för länge med den här termosen.

Råd och Rön har utsett Philips HD7546 till bra köp och konsumenter tycks mena att bryggaren gör ett gott kaffe på kort tid. Den har flera smarta funktioner, men det finns också en del nackdelar. Termosen kan samla på sig en del avlagringar som efter en tid blir svåra att få bort. Det är dock primärt ett visuellt problem och de påverkar inte kaffets smak. Att fylla kannan med hett vatten och sedan lägga i en tablett för maskindisk fungerar dock för att ta bort de flesta avlagringarna. Det går inte heller att slå på kaffebryggaren utan att också slå på strömbrytaren som finns på dess baksida och innan man vant sig vid termoskannan kan det kännas lite märkligt.

Problemen som finns med termosen är enkla att avhjälpa och termosen finns i en prisklass som inte är speciellt hög. Det här är alltså ett bra köp för dig som vill ha en bra kaffebryggare, men som samtidigt inte vill lägga ut allt för stora summor på den. Kanske är du en person som vill kunna dricka kaffe under större delen av dygnet, utan att behöva ha kaffebryggaren påslagen? Då är det här ett bra val.

Tänkvärt vid val av kaffebryggare

När du ska dricka kaffe vill du antagligen ha ett gott och varmt kaffe som bryggs relativt snabbt. För att kaffet ska smaka riktigt bra måste vattnet hålla en bra temperatur. Den lägsta temperaturen man bör ha på vattnet är 91 grader, och den högsta 96. Ju närmare 96 grader vattnet är på, desto bättre. På så sätt dras högsta möjliga arom och smak ur kaffet. Vattnet ska absolut inte koka. Då försämras kaffesmaken rejält.

Att välja rätt kaffebryggare

Ett problem som kan uppstå hos just billiga kaffebryggare är att de i regel inte har kapacitet att värma upp vattnet ordentligt, eller att hålla vattnet på rätt nivå. Vissa av dem värmer rent av vattnet allt för mycket och att välja en billig kaffebryggare och tro att man ska få ett perfekt kaffe är många gånger att ha allt för höga förhoppningar. Visst finns det en del billiga kaffebryggare som kan uppnå och hålla rätt temperatur men de är få till antalet och ibland kan funktionen också avta efter ett tag.

Att köpa en bra kaffebryggare kan ses som en lite hög utgift men i regel är det bättre att satsa på ett kvalitativt val istället för att försöka komma undan med en budgetbryggare. I vårt test har vi tagit upp högkvalitativa bryggare i flera prisklasser för att du ska kunna finna en variant som passar dig.

Avgör funktionerna priset?

När det gäller kaffebryggare är det ofta dess funktioner som avgör priset även om design och märke också kan spela in. När man jämför budgetvarianter av kaffebryggare med till exempel en Moccamaster kan man med en gång se skillnaden i pris, men också i antalet funktioner.

Det är dock inte alltid ett högre pris ger fler funktioner. I några fall kostar väldigt enkla modeller av kaffebryggare mer pengar trots att de inte har funktioner som droppstopp eller liknande. Då kan det helt enkelt vara design eller kvalitet man betalar för, trots att en kaffebryggare för halva priset har fler funktioner.

Välja en kaffebryggare med egen termoskanna

Förr var det vanligt att man bryggde kaffe och så hällde man det i en tv-kanna för att det skulle hålla sig varmt. I dag finns det dock kaffebryggare som brygger kaffet direkt i en termoskanna. Det har flera fördelar. Bland annat slipper man hälla över kaffet i en annan kanna, och därmed skapa mer disk. Man går inte heller miste om värmen i kaffet och de moderna termoskannorna kan hålla värmen i en hel arbetsdag, vilket är perfekt om man arbetar hemifrån eller om man helt enkelt vill slippa brygga kaffe flera gånger om dagen.

En annan fördel med termoskannan att du inte behöver ha kaffet stående på värmeplattan hela dagen. Det är en sådan sak som gör kaffet beskt och dessutom sliter det på kaffebryggaren samtidigt som det kostar pengar i elförbrukning. Att ha kaffebryggaren stående på hela dagen är inte heller speciellt bra för miljön och det kan också orsaka bränder.

Kosta på dig en bra kaffebryggare

En av de saker nästan alla har i köket är en kaffebryggare. Eftersom att den står framme hela tiden ska den inte vara i vägen och dessutom blir den mer eller mindre till en inredningsdetalj. Bara för att du gillar design måste du inte köpa en dyr kaffebryggare, men det kan vara värt att satsa en del på bryggarens design. Om man dricker kaffe varje dag kommer kaffebryggaren också att användas minst en gång om dagen. En bra kaffebryggare av god kvalitet håller minst i två år och om du slår ut inköpspriset på antalet gånger den används blir summan per gång inte så hög.

Om du har råd är det värt att lägga lite extra pengar på en bra kaffebryggare, speciellt om du gillar gott kaffe. Alla de kaffebryggare vi har med i vårt test har en sak gemensamt, de är av god kvalitet och du hittar dem inte i lågprisbutiker.

Våra alternativ håller hög kvalitet men vi har också med rena lyxprodukter som satsar på design. Bland dem finns Moccamaster som också är en av de mest välbyggda produkterna i testet. Vi har också med kaffebryggare tillverkade i plast, men det ska noteras att plast kan kännas olika. Billiga kaffebryggare i tunnplast kan kännas som om de ska spricka när som helst, medan en robust kaffebryggare i plast kan tåla en hel del stryk.

Även om vi har med flera olika alternativ i testet finns det trots allt flera andra alternativ att välja mellan. Vi hoppas att vi har hjälpt dig en bit på vägen i att välja rätt kaffebryggare.

Hur valdes de bästa kaffebryggarna ut?

Vi har i första hand riktat in oss på att testa olika nordiska kaffebryggare. Vi vill helt enkelt visa på de nordiska tillverkarnas kunskaper när det kommer till tillverkning. Vi vet att det finns många olika kaffebryggare på marknaden och vårt syfte är inte att ta upp och recensera alla modeller. Vi menar inte heller att de sorter vi inte tar upp är mindre värda att köpa. Men vi vill ta upp produkter i olika prisklasser som tillhör de bästa valen på marknaden så att du som kund ska kunna se lite av vad som finns att välja på.

När det gäller de större testerna kan man ganska lätt se att det kan vara jämnt i toppen. Det kan självklart finnas brister i testen men i de allra flesta fall är favoritmodellerna också de varianter som i praktiken är bäst. Man kan också lätt anta att modellerna är snarlika om deras poäng i testet är närmast lika hög.

Det kan därför vara klokt att jämföra flera olika tester för att få en mer jämn bild av resultatet samt att titta på vad konsumenterna som testat kaffebryggarna egentligen tycker om dem. Vi har valt ut populära kaffebryggare för att kunna ställa dem mot varandra och sedan har vi helt enkelt tagit med de kaffebryggare vi ser som bäst i test.

Hur gick testerna av kaffebryggare till?

Våra testvinnande kaffebryggare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Här tar vi upp de källor och recensioner vi inspirerats av när vi sammanställt vår artikel om de bästa kaffebryggarna.

Test av 47 kaffebryggare – 2016 Råd och rön

Råd och rön är ett känt testföretag i Sverige och självklart har de också sett till att testa kaffebryggare. Vi kan redan nu säga att den kaffebryggare som fått bäst resultat i deras test är Melitta Aroma Signature DeLuxe och den följs av modellerna Electrolux EKF3300 samt Moccamaster KBG741 AO. Testet är inte gratis att läsa men pengarna som spenderas kan vara sig väl värda när du ser hur den modell av kaffebryggare du ska köpa står sig i testet jämfört med andra modeller. Det kan du spara en del pengar på i längden. Länk.

Test av 31 kaffebryggare – 2017 – Taenk.dk

Den danska jämförelsesajten Taenk.dk har gjort ett test med hela 31 olika kaffebryggare. De uppdaterar testet med jämna mellanrum och här har varianten Siemens TC86303 blivit testvinnare. I testet jämförs både funktioner och prisnivå på de olika kaffebryggarna. Länk.

Test av kaffebryggare – 2016 – Icakuriren

Även Icakuriren är känd i Sverige och de har också testat olika kaffebryggare för att utse de allra bästa varianterna. Här vinner OBH Nordica/Legacy 2403 som har flera bra funktioner som till exempel sladdhållare. Dessutom brygger den kaffe snabbt, gott och till lagom temperatur. Även här väljs Moccamaster KBGC982 AO ut som en favorit, även om den har sina nackdelar. Länk.

OBH Nordica Legacy 2403

9.9

Pris

10.0/10

Smak

9.9/10

Känsla

9.7/10

Hållbarhet

9.9/10

Lämna en kommentar