Bästa älgstudsaren 2023 – rätt gevär för älgjakten

Älgstudsare är så kallade klass 1 vapen, vilket är den klassificering av jaktgeväret som krävs när man ska jaga högvilt, som t.ex. älg.

Den gevärstyp som älgstudare går under benämns kulgevär, vilken i praktiken innebär ett gevär som endast avlossar en kula per skott. Ordet ”studsare” är bara ett annan namn för kulgevär, vilken då innebär att en älgstudare helt enkelt är ett kulgevär som används för att jaga och skjuta älg. Älgstudsare laddas om manuellt då dom inte har något magasin.

Det finns gott om saker att tänka på och ha koll på när man ska köpa sig en ny älgstudsare. Steg ett är att hitta en lämplig modell på älgstudsaren i sig och sedan behöver man också hitta lämpligt kikarsikte och ljuddämpare till geväret.

I denna artikel lyfter vi fram de bästa älgstudsarna som finns är köpa på marknaden idag. Urvalet baserat på egna erfarenheter, genomgång av stora tester på Youtube och jaktsidor samt egna åsikter från testpanelen. Tre älgstudsare lyfts fram som bäst i test inom tre olika prisklasser, se nedan.

Bästa älgstudsaren är:

  • Sako 85 Finnlight II (Bäst i Test älgstudsare)
  • Howa 1500 (Bäst älgstudsaren under 10,000 kr)
  • Tikka T3X (Mest prisvärd älgstudsare)

Sako 85 Finnlight II – Bäst i Test älgstudsare

Sako 85 Finnlight II

Älgstudsaren Sako 85 Finnlight II är ett jaktgevär i absolut toppklass och har en väldigt lyxigt och premium känsla när man håller i det. Detta är den klart dyraste älgstudsaren i vår lista och bland alla ge älgstudsare som vi testat och gått igenom, men det vore konstigt annars. Med tanke på hur bra denna älgstudsare är vore det konstigt om inte priset var högt. I samtliga recensioner och tester av Sako 85 Finnlight II som vi gått igenom så har betygen varit i toppklass. Den enda nackdelen är så klart vapnets höga pris.

Denna älgstudsare har en justerbar syntetkolv som kommer med flera lager av glasfiberväv vilket get en väldigt hög vridstyvhet.

För dig som vill ha det absolut bästa bland älgstudsare och jaktvapen i allmänhet, samt har råd med det, så är Sako 85 Finnlight II den mest ultimata älgstudsaren på marknaden just nu.

Sako 85 Finnlight II är älgstudsaren som har låg vikt och samtidigt skjuter med väldigt hög precision samt är lätt att hantera. Att kombinera dessa tre egenskapen är inte lätt men med detta jaktgevär har Sako verkligen lyckats.

Sako 85 Finnlight II tillverkas även som vänster vapen. Inom kort publicerar vi en utförlig recension av Sako 85 Finnlight II här.

Cirkapris för Sako 85 Finnlight II: 32,999 – går att köpa på PNJakt.se

Sako 85 Finnlight II recension på YouTube
Sako 85 Finnlight II produkt information

Howa 1500 – bäst älgstudsare under 10,000 kr

Howa 1500 älgstudsare

Howa 1500 är den perfekta älgstudsaren för dig som är nybörjare inom jakt, speciellt då älgjakt, eller utmärkt för dig som vill ha en älgstudsare av mer slit och släng karaktär. Trots sitt låga pris är ändå Howa 1500 en riktigt bra älgstudsare som presterar kanon under många olika förhållanden. Detta jaktgevär presterar faktiskt bättre än många andra dyrare älgstudsare som t.ex. Blaser R93 som har ett rekommenderat cirkapris på 26,000 kr. Howa 1500 har utsetts som testvinnare i flera olika tester av budgetklassade jaktgevär.

Älgstudsaren Howa 1500 är utan tvekan det bästa och mest presvärda jaktgevär du kan få tag på om du letar efter det den billigaste men samtidigt bästa älgstudsaren på maknaden just nu. Howa 1500 är också ett riktigt tåligt jaktgevär som samtidigt skjuter bra.

Som nybörjare inom älgjakt vill man helst ha en enkel, lätt och tålig älgstudsare som samtidigt kommer med hög precision och säkerhet. Howa 1500 har alla dessa egenskaper och rekommenderas verkligen för nya inom jakt, läs mer på Jaktuppslaget.

Vi kommer inom kort publicera en utförlig recension av Howa 1500 här på sidan.

Cirkapris för Howa 1500: 9,495 SEK – finns hos PNJakt.se

Genomgång av Howa 1500 på YouTube
Videorecension av Howa 1500 på YouTube

Populär utrustning inom Jakt just nu:

i samarbete med PriceRunner

 

Sammanställning äver alla kulgevär finns här.

Tikka T3X  – älgstudsaren som är mest prisvärd

Tikka T3X älgstudsare

Tikka T3X är en riktigt prisvärd och bra älgstudsare som tillverkas i flera olika utföranden och modeller. En gemensam faktor för alla Tikka T3X modeller är att dom skjuter med väldigt hör precision och det är i stort sett omöjligt att köpa en bättre älgstudsare i samma prisklass.

Tikka T3X är den perfekta älgstudsaren för dig som vill kunna skjuta långt med riktigt hög precision till ett bra pris. Detta jaktgevär har fått riktigt bra omdöme i samtliga tester som tittat på Tikka T3X. Det är bara älgstudsaren Sako 85 Finnlight som fått högre genomsnittligt betyg, men då är vi uppe i en helt annan prisklass.

För dig som har pengarna så är sannolikt Sako 85 Finnlight en generellt bättre älgstudsare men för dig som har en mer genomsnittlig budget för sin jaktutrustning så får du mest för pengarna om du köper Tikka T3X istället. Just nu är Tikka T3X den mest populära älgstudsaren i Sverige. Denna älgstudsaren finns även som vänstervapen.

Vi håller på att ta fram utförlig recension av Tikka T3X som snart publiceras på sidan.

Cirkapris för Tikka T3x: 15- 20,000 kr Går att köpa på PN Jakt.

Tikka T3X produkt information
Tikka T3x video test & recension på YouTube

Tänk på detta innan du köper en älgstudsare

Älgstudsare har i allmänhet ett brett användningsområde, det går till exempel riktigt bra att använda en älgstudsare för att jaga rådjur, toppfågel och räv.

Älgen är ett riktigt stort djur som kräver väldigt kraftfullt vapen för att man ska kunna fälla bytet snabbt, på ett humant sätt. Förutom att ha tillgång till en kraftfull älgstudsare med grovkaliber som finns det andra saker som är viktiga att tänka på. Man måste också se till att träffa älgen på rätt ställe när man skjuter, se därför till att besöka skjutbanan för att skjuta in jaktvapnet innan du går på första älgjakten. Det krävs mycket bra precision för att jaga älg på rätt sätt.

Förutom en bra och passande älgstudsare behöver man också komplettera jaktutrustningen med en bra ljuddämpare samt kikarsikte. En ljuddämpare ger dig bra skydd mot hörselskador samtidigt som din precision också ökar eftersom ljuddämparen minskar rekylen något.

Ett bra kikarsikte gör att du kan se älgen, eller annat bytesdjur, på längre avstånd vilket ökar precisionen markant.

Hur gick testerna av älgstudsare till?

Våra testvinnande älgstudsare i de olika kategorierna är framtagna baserat på information inhämtat från forum, produktbeskrivningar, produktrecensioner samt våra egna slutsatser och utifrån detta tar vi fram vilka produkter vi anser vara bäst inom olika prisklasser.

Källor

Lämna en kommentar