Bästa Avståndsmätaren 2024 – bäst i test och recension

Det finns ett antal användbara redskap som kan användas för att öka dina chanser under jakten. Många jägare föredrar att resa med endast några få viktiga föremål, eftersom de vet att de kommer att behöva dem. Det finns dock många andra prylar som kan vara fördelaktiga att ta med sig.

Jakt är ett utmärkt sätt att koppla av och tillbringa tid i vildmarken. Det kan också vara en oerhört givande upplevelse, eftersom du får njuta av att äta ditt eget vilt. Jakt kräver dock tålamod och skicklighet – djuren står trots allt inte stilla och väntar på jägare! Därför är det viktigt att du har rätt utrustning för denna aktivitet. En avståndsmätare är en av de viktigaste utrustningarna man kan ha med sig när man ger sig ut på jakt. På den här sidan granskar vi våra favoritavståndsmätare för jakt så att du vet vilka som är värda att köpa!

Det är också en bra idé att köpa en avståndsmätare utöver gevär, kikare och varma kläder. Det är ett instrument som hjälper dig att mäta det exakta avståndet mellan två punkter genom att utnyttja en avståndsmätares laserljus. Enkelt uttryckt är det en anordning för att mäta avstånd som gör det enklare för dig att göra det. Mät en uppsättning referenspunkter på den plats där du ska arbeta.

En avståndsmätare för jakt är ett verktyg som använder en helt säker laser för att mäta avståndet mellan dig och ditt byte. Avståndet kan vara så litet som 3 meter upp till 2-3000 kilometer. Djur står inte alltid stilla när du jagar, så att ha en avståndsmätare som också håller koll på djuret är verkligen fördelaktigt. På den här sidan har vi jämfört och utvärderat de bästa avståndsmätarna för jakt.

Om du använder en avståndsmätare för att undersöka situationen innan du avfyrar geväret kan det hjälpa dig att fatta det beslutet. Men som med många andra fascinerande prylar är det inte alltid enkelt att avgöra vilken variant du behöver. Vi har sammanställt en lista över några av de bästa avståndsmätarna som finns tillgängliga för att hjälpa dig att välja en.

Carson Rangefinder 600M, en billig avståndsmätare för jakt

Carson Rangefinder 600M är ett fantastiskt val för dig som söker en enkel avståndsmätare. Den har upp till 6x förstoring och kan mäta avstånd på upp till 600 meter. Den väger endast 190 gram och förutom avståndsmätning bjuder den även på tre olika lägen.

Den kan också mäta lutning och nivå tre innebär att den fortsätter att beräkna avståndet om du använder den medan du rör dig.

Denna avståndsmätare är perfekt för nybörjarskyttar som vill ha en enkel och lättanvänd enhet. Med en exakt avståndsavläsning på upp till 600 meter gör den här enheten det enkelt att vässa dina mål. Dessutom säkerställer den 6x förstoringen att du får en tydlig bild av din omgivning. Carson Rangefinder 600 M är kompakt och lätt och är lätt att ta med sig vart du än går.

Range Finder 600M är en av de mest billiga avståndsmätarna för jakt som finns tillgängliga. Avståndet eller hastigheten mäts omedelbart och exakt.

Med en FMC-antireflekterande yta för bästa skärpa kan du vara säker på att det du får är av högsta kvalitet.  Det finns fyra olika program att välja mellan:

 • Hastighetsmätning
 • Avståndsmätning i dimma
 • Avståndsmätning
 • Avståndsmätning av mindre objekt

Avståndsmätningsområdet är 4 till 600 meter. Topphastigheten är 300 km/h. CR2-batterier krävs.

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R
Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

När du är ute i fält är det viktigt att du har rätt utrustning för att se till att du lyckas. Med Leica Rangefinder Rangemaster CRF 2400-R kommer du att kunna mäta avstånden exakt oavsett var du befinner dig och ge dig själv ett försprång gentemot dina konkurrenter.

När du köper en mätsökare erbjuder Leica-serien allt du behöver. Den kan användas i svår terräng och som en ersättning för kikare för att mäta avstånd.

Det bästa med den här avståndsmätaren är att den kan användas i alla typer av väder. Därför behöver du inte oroa dig för att den ska bli förstörd.

Swarovski El Range 10×42  

Swarovski El Range 10x42
Swarovski El Range 10×42

Denna Swarovski El Range 10×42 är en av de bästa avståndsmätarna för jakt på marknaden. Den är utformad med en professionell jägare i åtanke och kan skryta med superb precision och en imponerande räckvidd. Med sin robusta konstruktion kan den stå emot de tuffaste förhållandena, medan optiken ger en fantastisk klarhet och detaljrikedom. Så om du letar efter en toppklassig avståndsmätare som hjälper dig att ta ditt jaktspel till nästa nivå, så leta inte längre än till denna El Range från Swarovski.

Denna El Range från Swarovski är en av de bästa avståndsmätarna för jakt. Den finns i två storlekar: den finns i två storlekar: 8×42 och 10×42, och den finns i svart eller orange.

El range-serien har en av de finaste HD-optikerna som finns tillgängliga, vilket ger utmärkta färger och kontraster. Många av er undrar hur den känns i handen, och vi kan berätta att den här pistolen har en idealisk ergonomi som garanterar en bra passform, vilket är särskilt viktigt vid jakt. Objektivet på denna mätsökare har behandlats med en speciell lösning som gör det motståndskraftigt mot både vatten och smuts, vilket gör den till en idealisk följeslagare på alla typer av äventyr. 

Det här är en högklassig mätsökare som inte snålar med kvaliteten. Men som med allt annat får du vad du betalar för.

Fakta om Swarovski El Range 10×42  

 • Vikt 880g 
 • Höjd 160mm 
 • Bredd 137mm 
 • Djup 81mm 
 • Swaroclean 
 • Vattentät 
 • Kvävgasfylld 
 • Kompakt konstruktion 
 • Gummiarmerad 
 • Vidvinkel 

Bushnell Nitro Rangefinder 1 mile 6×20

Bushnell Nitro Rangefinder 1 mile 6x20
Bushnell Nitro Rangefinder 1 mile 6×20

Bushnell Nitro Rangefinder är det perfekta verktyget för alla som behöver mäta avstånd över långa avstånd. Med sin 6×20 förstoring och förmåga att mäta upp till 1,6 kilometer är denna avståndsmätare perfekt för jägare, golfspelare eller alla som behöver precisionsprecision. Mätaren har en skyddande beläggning på linserna, vilket innebär att den fungerar lika bra i regn som i ljus.

Mätaren är 97 millimeter lång, 38 millimeter bred och 74 millimeter hög, vilket gör den lätt att förvara när du går på jakt. Den väger bara 156 gram.

Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Avståndsmätare Gyttorp 600M WP
Avståndsmätare Gyttorp 600M WP

Denna avståndsmätare från Gyttorp är perfekt för jägare! Den har en precisionslaser och en snabb processor som snabbt ger dig den information du behöver. Med en räckvidd på upp till 600 meter kan den hantera de flesta jaktdistanser.

Med förstoringar upp till 6 gånger är det dessutom lätt att få en exakt mätning varje gång.

Avståndsmätare Konus Range 600

Avståndsmätare Konus Range 600
Avståndsmätare Konus Range 600

Konus Range 600 är den perfekta avståndsmätaren för alla som vill ha noggrannhet och precision. Oavsett om du är en golfspelare som vill raka av slag på ditt spel eller en jägare som försöker landa det perfekta skottet, ger den här avståndsmätaren dig det självförtroende du behöver för att lyckas. Med 600 meter har den en av de längsta räckvidderna på marknaden, och dess lilla storlek innebär att den enkelt får plats i fickan eller väskan.

Den levereras med en liten påse som du kan fästa i bältet. Den är också vattenresistent och kan förstora upp till 6 gånger beroende på vilken lins som används.

Focus Range Finder Pro

Focus Range Finder Pro
Focus Range Finder Pro

Om du letar efter en bra avståndsmätare som klarar av nästan alla situationer utomhus är Focus Range Finder Pro perfekt. Den har fyra olika program som hjälper dig att få så exakta mätningar som möjligt, oavsett om du spelar golf, jagar eller fiskar. Dessutom är den helt vattentät så du behöver inte oroa dig för att använda den i regn eller dimma.

Det här är en fantastisk avståndsmätare som talar om hur långt ut i naturen du befinner dig, oavsett om du är på golfbanan, på sjön eller i skogen på en jakttur. Apparaten har fyra olika lägen, ett för att mäta avstånd, ett för att mäta små föremål som golfbollar, ett för att mäta avstånd i regn eller dimma och ett för att registrera hastighet.

Den har en räckvidd på upp till 600 meter och en hastighet på upp till 300 kilometer i timmen.

Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning

Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning
Luxorparts Laserkikare med avståndsbedömning

Vi presenterar Luxorparts laserkikare med avståndsbedömning! Den här lilla och kompakta enheten är perfekt för jakt, eftersom den låter dig mäta avståndet till ditt mål med ett enda knapptryck. Oavsett om du är ute i vildmarken eller tar sikte på ett vilt djur, får du aldrig mer gissa hur långt bort ditt mål är.

Den har en räckvidd på upp till 600 meter och kan mäta hastigheten på saker i rörelse, t.ex. bilar. Mätaren/kikaren är också väderbeständig och levereras med en liten väska som du kan fästa i bältet.

Köpguide för avståndsmätare för jakt

En avståndsmätare är ett måste för varje jägare. Den gör det möjligt för dig att snabbt, effektivt och exakt bestämma avståndet från din position så att när du gör skott på vilt som m whitetail hjort eller svartkrut Bowhunting i allmänhet , få den perfekta förståelsen av hur långt bort de verkligen är blir kritisk . Vissa modeller mäter även vinklar vilket kan vara praktiskt i vissa situationer som t.ex. vid skytte på nära håll där noggrannheten är viktigast!

Vi har provat ett antal olika avståndsmätare för jakt och det finns många olika typer och konstruktioner. Här hittar du information om flera modeller.

Att tänka på inför köp av avståndsmätaren

De faktorer som du måste tänka på innan du köper en avståndsmätare är storlek, funktioner och kompatibilitet med din jaktutrustning. Om enheten kommer att användas för utomhusaktiviteter som jakt är det bäst om den kan fungera som ett exakt sätt att mäta avstånd när du skjuter mot mål eller mot byten, så se till att dessa punkter betyder något viktigt innan du gör något köp!

Vill du att den bara ska räkna avstånd eller vill du att den ska ha ytterligare funktioner? Naturligtvis kan alla avståndsmätare mäta avståndet mellan punkter; frågan är hur långt du vill att de ska kunna se. Vissa kan nå några hundra meter, medan andra kan täcka flera kilometer. När mätarna testas jämförs de med speglar.

När du jagar och mäter avstånd till djur eller träd med avståndsmätaren kan det största avståndet sjunka något. Ytterligare en sak att tänka på är om du behöver en mätare som kan fungera i rörelse. Mätare som kräver att du står stilla för att mäta en längd kan vara problematiska, men det finns andra som mäter avståndet på nytt medan du rör dig.

Vilka faktorer har vi tagit hänsyn till när vi valde ut produkterna på den här sidan?

Vi har handplockat en rad varor från olika nätbutiker och valt ut de som vi anser vara de bästa. Vi tror att vi har en bra kontroll över de flesta av varorna. En del av varorna på den här sidan har vi testat själva eller låtit en testpilot prova. De produkter som inte har testats av oss, men som lagts till på webbplatsen eftersom vi anser att de verkar vara utmärkta, beror på vår övertygelse. Vi genomförde den här studien genom att jämföra olika produktbeskrivningar och analysera priser. Som ett resultat har vi identifierat den bästa produkten från varje märke för vårt test.

Billiga avståndsmätare

Det finns också billiga avståndsmätare för jakt, till exempel Range Finder 600. Det är en av de billigaste avståndsmätarna för jakt och du kan läsa mer om den här på vår webbplats.  

Att en avståndsmätare kan vara billig är en fördel, eftersom alla inte har råd att spendera flera tusen kronor på all sin jaktutrustning. Det finns ofta billiga och mer kostnadseffektiva alternativ som fungerar bra. Det är avgörande för jakten att även den billigare avståndsmätaren kan mäta avstånden korrekt. Innan du köper den billigaste avståndsmätaren på marknaden finns det något annat som du bör tänka på och fundera lite närmare på.

Kikare med avståndsmätare 

Det finns flera utmärkta jaktkikare med inbyggda avståndsmätare. EL Range 10×42 från Swarovsk är en fantastisk kikare med avståndsmätare för jakt. Den är otroligt effektiv och lätt att använda. Du kan läsa mer om det på vår webbplats här. När du köper en kikare med avståndsmätare är det viktigt att du förstår vad den kan och inte kan göra innan du köper den. Tänk till exempel på hur du kommer att använda den; vi tänker främst på om du kommer att titta på den i dagsljus eller på natten. För att se i mörker med en skymningskikare behöver du antingen en termisk kikare eller extra ljus. Den ska vara lätt att hantera och hållbar. Den måste också vara tillräckligt lätt för att kunna flyttas runt med. Förstoringsnivån måste sedan vara lämplig för det ändamål du vill ha den till. en 10X42-kikare är däremot idealisk för alla jaktändamål.

Kikarsikte med avståndsmätare

Det kan vara bra att ha ett teleskopsikt med inbyggd avståndsmätare när du jagar. Du behöver inte använda kikare eller andra bärbara avståndsmätare om du har en sådan. Vissa kikare har redan en avståndsmätare, vilket gör allt mycket enkelt, exakt och säkert. En avståndsmätare ingår till exempel i räckvidden för vår testvinnare Pulsar Trail 2 LRF XP 50. Nu är visserligen just denna modell något dyr, men den bästa avståndsmätaren för jakt är också ganska dyr.

Frontmonterad avståndsmätare 

Det finns frontmonterade avståndsmätare för jakt som du kan montera på ditt vapen. De kallas frontmonterade avståndsmätare. De är kopplade till vapnet och är helt enkelt enkla och bekväma att mäta avståndet med. Det faktum att siktet är monterat gör att du kan mäta med mindre ansträngning, vilket är särskilt fördelaktigt under jakt eftersom du inte behöver använda en eller två händer. Istället för att mäta avståndet till bytet med geväret och sedan skjuta så fort som möjligt, kan du ta god tid på dig och sikta mer exakt. Det ger dig också möjlighet att skjuta från ett större avstånd, vilket är en fördel om djuret är särskilt försiktigt.

Därför ska du köpa en avståndsmätare till jakten 

Om du vill förbättra dina jaktchanser och ha lite extra roligt är en avståndsmätare till ditt gevär en utmärkt idé. Ja, den kan också användas med en bärbar avståndsmätare. Med hjälp av avståndsmätaren kan du räkna ut hur långt bort bytet är och använda den informationen för att sikta på bästa sätt. För att uttrycka det på ett annat sätt, om det är dags att skjuta eller vänta på att målet ska komma närmare. Du kan också snabbt avgöra vilken vinkel som är rätt.

Viktiga egenskaper hos av avståndsmätare för jakt

Batteri 

Batteritiden varierar avsevärt mellan olika modeller och märken. Är det nödvändigt att ha en lång drifttid eller räcker det med en snabbare laddningstid? Vissa apparater har batterier som kan bytas snabbt. Du måste avgöra vilken modell du behöver.

Rörliga objekt 

Är det möjligt att använda avståndsmätaren på rörliga varelser, t.ex. ett vilt djur? Om du ska ut på jakt ska du se till att din avståndsmätare också kan fungera på rörliga mål.

Vattentät avståndsmätare 

De allra flesta avståndsmätare är vattentäta, även om det alltid är en bra idé att dubbelkolla om den du funderar på är vattentät. Om du har för avsikt att använda den i något slags väder. Mätarobjektivens ytbehandling är helt avgörande, eftersom de högre versionerna har en effektivare ytbehandling som kan vara vatten- och smutsavvisande samt förhindra att damm och olja fastnar på objektivet.

Vikt 

Det brukar vara en bra idé att verkligen undersöka vad en mätsökare väger innan du köper den. Det finns större versioner som inte är lika smidiga och kan väga för mycket. Om du letar efter ett lättviktsalternativ har vi ett här. Vi har också tagit upp större modeller som är perfekta även om de är rejäla. 

Avstånd 

Hur långt du kan se med avståndsmätaren varierar avsevärt beroende på modell. De brukar mäta mellan 600 och några tusen meter. Det är enklare att mäta stora reflekterande föremål, så att de ger en bättre reflektion bakåt. Kom dock ihåg att dåligt väder som snö, regn och dimma kan minska avståndet mycket.

Mörkerseende 

Det finns olika versioner som innehåller en värmekamera, vilket gör att de även kan se i mörker. Om du planerar att jaga på mörka kvällar kan dessa vara riktigt bra att ha. Dessa är i allmänhet ganska dyra, men om du vill jaga på natten är de nödvändiga. De har också förbättrats en hel del de senaste åren och man kan se perfekt i dem.

Pris för en av avståndsmätare 

Det är viktigt att veta vad du har för budget för en mätsökare, eftersom de kan kosta allt från 2 000 kronor till 80 000 kronor. Den enklaste avståndsmätaren kanske inte kan mäta så mycket, medan en dyrare modell har många fler funktioner och kan mäta mycket. Om du tänker använda geväret för jakt är det bättre med en avståndsmätare som du kan montera på det. Du behöver inte plocka upp den igen om du redan har geväret framför dig. Många vill ha de finaste och dyraste avståndsmätarna som kan användas på natten. Dessa är dock fortfarande ganska dyra.

Vilka företag tillverkar avståndsmätare? 

Det finns många företag som tillverkar avståndsmätare, men följande är några av de mest kända.

 • Leupold 
 • z-aim 
 • Dibotech 
 • Arduino 
 • Vortex 
 • Dewalt 
 • Makita 
 • Hilti 
 • Nikon 
 • Biltema 
 • Bosch 
 • Zeiss 

Frågor och svar om avståndsmätare

Innan du gör ditt val är det en bra idé att lära dig mer om de olika avståndsmätare som finns tillgängliga. Vi har tagit upp några av de vanligaste frågorna om mätarna nedan, och vi rekommenderar att du går igenom dem innan du gör ditt köp.

Finns det en prisvärd och billig avståndsmätare för jakt?

Ja, det finns billigare versioner som kan utföra samma uppgifter. Om du bara vill ha grundläggande funktioner med en avståndsmätare kan du köpa en lågprismodell. På den här sidan får du veta mer om en billig avståndsmätare.  

Vad är en avståndsmätare?

En avståndsmätare är ett verktyg som mäter avståndet mellan två punkter. De finns i många olika utföranden och storlekar.

Många avståndsmätare liknar dock annan utrustning, t.ex. en walkie-talkie eller en liten kikare.

Hur fungerar avståndsmätaren?

Avståndsmätare finns i olika former och kan användas på olika sätt. I allmänhet beräknar mätaren avståndet till en viss punkt genom att trycka på en knapp.

Det finns dock avancerade mätare på marknaden som kan göra mycket mer än att bara mäta avstånd. De kan till exempel beräkna en vinkel eller vägen till ett visst mål.

Vad används en avståndsmätare till? 

En avståndsmätare används för att mäta avståndet mellan två punkter. En laseravståndsmätare kan också användas vid jakt, golf eller idrottsevenemang. Den använder en osynlig laserpuls för att mäta avståndet mellan två punkter. De flesta avståndsmätare kan användas mellan 3 och 3000 meter. Mätnoggrannheten är så exakt som 0,5 meter.

Vilken avståndsmätare ska man köpa? 

Du bör börja med att köpa en avståndsmätare som passar dina behov och krav. Om du har svårt att bestämma dig eller inte riktigt förstår rekommenderar vi att du läser vår köpguide eller tittar på en av våra testvinnare på den här sidan. Det finns flera olika typer av avståndsmätare för jakt, var och en med sina egna funktioner och fördelar.

Vilka är fördelarna med att använda en avståndsmätare?

Det finns flera fördelar med att använda en mätsökare. Även om avståndsmätaren oftast används inom byggbranschen kan den också användas vid jakt eller sport.

Mätaren gör det enklare att mäta ett exakt avstånd eller en exakt vinkel, så att du kan se hur du gör framsteg. Det kan vara en fantastisk metod för att räkna ut när och var du ska skjuta under en jakt.

När du köper en avståndsmätare, särskilt för jakt, finns det några saker att tänka på. Det är viktigt att tänka på vad du ska använda avståndsmätaren till och vad du faktiskt behöver den till. Du kanske upptäcker att du har köpt den bästa avståndsmätaren på marknaden, men att den saknar en funktion som du verkligen behöver. Då finns det ingen annan utväg: du måste köpa en ny avståndsmätare, och eftersom de är dyra är det bättre att vara välinformerad. Ta del av de förslag som vi har lagt fram nedan.

Måste man ha en avståndsmätare när man ska jaga? 

Nej, du behöver ingen avståndsmätare för att jaga. Men det kan vara ganska användbart och mycket säkrare eftersom målet då kommer att verka som ett lätt byte! Anledningen till att jag säger detta? Du får det exakta avståndet mellan dig själv – skytten – och det som finns framför deras ansikte när de siktar… vilket innebär att du inte längre behöver gissa dig till vind eller varierande terrängtyper för att få en exakt skottplacering (om det inte finns något som blockerar sikten). Och vi sparar inte bara tid under jaktresor utan även djurens välfärd förbättras eftersom de flesta skotten slutar med att vara perfekt placerade.

Sammanfattning om avståndsmätare

Som vi tidigare nämnt har vi sammanställt en lista över några av de bästa avståndsmätarna på marknaden för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut. Valet behöver inte vara alltför svårt så länge du vet vilka funktioner din mätare bör ha.

Det finns ett antal olika prisklasser för avståndsmätare, vilket gör att du kan välja en utifrån din budget. Tänk dock på att det krävs batterier.

Leica Avståndsmätare Rangemaster CRF 2400-R

10

Pris

10.0/10

Lämna en kommentar