Bästa fritösen till att laga friterad mat 2023

I denna köpguide tar vi en närmare titt på marknadens bästa fritöser och hjälper dig att hitta rätt val, oavsett om du föredrar att fritera med eller utan olja. Vi har fokuserat främst på fritöser med olja men kommer även att lyfta fram några alternativ för varmluftsfritöser. För att hitta den bästa varmluftsfritösen rekommenderar vi att du konsulterar vår separat sammanställda guide om airfryers.

Trots att intresset för fritering med olja har minskat, finns det fortfarande många konsumenter som vill uppnå den ultimata krispiga smaken som endast kan åstadkommas med oljefritering.

Vi presenterar här de fritöser 2023 som har presterat bäst och fått högst betyg i tester och recensioner.

Bästa Fritösen med olja: Tefal Oleoclean Pro FR8040

Bästa Fritösen med olja: Tefal Oleoclean Pro FR8040

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040 är en populär och pålitlig fritös som fått höga betyg av konsumenter som testat den.

Tefal har tidigare visat sig vara skickliga på att tillverka bra fritöser och denna modell är inget undantag.

Fritösen har en kapacitet på 3,5 liter olja vilket räcker till upp till 1,2 kg livsmedel, eller motsvarande 4 portioner.

Detta gör modellen relativt stor jämfört med andra fritöser på marknaden. Effekten på 2 300 W är också adekvat för att värma upp oljan till höga temperaturer för fritering.

På fritösens ovansida finns en digital timer och en på- och avknapp för fritösen, samt en temperaturreglering i form av ett steglöst vred med märkta temperaturer från 150 upp till 190 grader.

Tefal Oleoclean Pro FR8040 har flera fördelar som har bidragit till dess höga betyg från konsumenter.

Tefal Oleoclean Pro FR8040, med Oleoclean

Oljan filtreras automatiskt och sparas i en separat behållare, vilket gör att du kan återanvända oljan flera gånger utan att den försämras.

Dessutom är många av delarna löstagbara och diskmaskinsäkra, vilket gör rengöringen enkel.

Slutsatsen är att Tefal Oleoclean Pro FR8040 är en utmärkt fritös och ett smart val för den som vill ha en modern fritös som använder olja. Oavsett om du ska fritera pommes frites, kycklingnuggets eller annan mat kommer denna fritös ge perfekt resultat. Modellen har även utsetts till det bästa valet tack vare dess design, funktioner och kvalitet.

En bra fritös: Wilfa Crispy DFR-1600S

En bra fritös: Wilfa Crispy DFR-1600S

Wilfa Crispy DFR-1600S är en användarvänlig fritös som fått höga betyg av konsumenter som testat den.

Fritösen är smart designad för att vara enkel att använda och den har en tydlig värmereglering som visar temperaturen som oljan värms upp till.

Dessutom har fritösen påminnelser för den bästa temperaturen för att fritera olika typer av mat som grönsaker, skaldjur, pommes frites, kött och frysvaror.

Behållaren för olja rymmer 2,4 liter och kan enkelt tas av för rengöring. Loeket går också att ta loss och både det och behållaren kan diskas i maskin.

Wilfa Crispy DFR-1600S är en mindre fritös som är smidig och passar perfekt i det mindre köket. Trots den mindre volymen är den tillräckligt stor för att fritera pommes frites till en hel familj.

Slutsatsen är att enkelheten att använda och rengöra Wilfa Crispy DFR-1600S är dess bästa egenskaper enligt tester av konsumenter. Dessutom har fritösen ett rimligt pris, vilket är avgörande för att den ska bli utvald som en bra produkt.

Bästa budgetvalet: Tefal Easy Pro

Tefal Easy Pro är en populär och prisvärd fritös som också har presterat bra i tester. Fritösen har fått toppbetyg från Råd & Rön och betraktas som en av de bästa fritöserna som använder olja. Dessutom är modellen mycket prisvärd och en bra köp för de som söker en fritös i denna prisklass.

Bästa budgetvalet: Tefal Easy Pro

Användarrecensioner och kundomdömen bekräftar också modellens prestanda där den oftast får höga betyg. Fritösen är lätt att hantera, enkel att rengöra och friterar mat på ett utmärkt sätt.

Tefal Easy Pro har en kapacitet på 3 liter, en justerbar termostat och en kontrollampa som indikerar drift. Fritösen har också en inbyggd överhettningsskydd som aktiveras automatiskt om temperaturen blir för hög.

En annan fördel med modellen är att den enkelt kan demonteras och alla delar, utom den elektroniska kontrollpanelen, kan diskas i maskin. Det gör det enkelt att rengöra fritösen utan onödig tidsspillan.

Tefal Easy Pro är det bästa budgetvalet för de som söker en prisvärd fritös som använder olja. Modellen är ett säkert och beprövat alternativ på marknaden och har varit populär i många år. Det är ett utmärkt val för de som vill köpa en fritös som ger utmärkt prestanda till ett rimligt pris. Den här modellen har vunnit vår utmärkelse ”Bästa Budgetval” på grund av dess höga kvalitet, bra prestanda och prisvärda prislapp.

Sammanfattningsvis är Tefal Easy Pro en utmärkt klassisk fritös som har fått höga betyg i tester och från kunder. Den är ett säkert och pålitligt val för de som letar efter en bra fritös till ett överkomligt pris.

En stor fritös: Tristar FR-6937

Tristar FR-6937 är en stor fritös med dubbla korgar som riktar sig till de som älskar att fritera mat eller har en stor familj att mätta.

En stor fritös: Tristar FR-6937

Fritösen är designad för att möjliggöra fritering av två olika livsmedel samtidigt utan att smakerna blandas ihop. Om du har en stor familj eller vill bjuda på pommes frites till grillmaten är detta ett praktiskt alternativ.

Med två korgar kan man se det som två fritöser som är kopplade till samma strömkälla. Du behöver inte använda båda samtidigt, vilket är en fördel om du vill fritera mindre mat.

En nackdel med produkten är dess storlek, vilket kräver hela 3 600 W att använda. Detta kan belasta fasen om flera elektronikprodukter används samtidigt över samma fas.

Fritösen är enkel att använda – det enda som behövs är att vrida på värmereglaget för att slå på fritösen och starta värmeelementen. Inbyggt överhettningsskydd är en bra säkerhetsfunktion.

Fritösen har lösa delar som kan diskas i diskmaskin för enklare rengöring. Tristar FR-6937 har också en inbyggd ”cool zone” som skapar avstånd mellan oljan och värmeelementet. Detta gör att matrester som trillar ner inte bränns och att oljan håller sig färsk längre.

I vår sammanställning av konsumentomdömen har Tristar FR-6937 presterat mycket bra och är en omtyckt fritös.

Slutsatsen är att Tristar FR-6937 är en av de bästa fritöserna att köpa om du behöver en större fritös som möjliggör fritering av två livsmedel samtidigt.

Bra Varmluftsfritös: Philips Airfryer XXL HD9650

Högpresterande Philips Airfryer XXL HD9650 – Den Ultimata Varmluftsfritösen för Krispigt och Hälsosamt Resultat.

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 är en av de bästa varmluftsfritöserna på marknaden idag och ett utmärkt alternativ för den som söker en fritös som är miljövänlig och nyttigare än traditionella fritöser. När Råd & Rön testade varmluftsfritöser 2021 så kammade denna hem andraplatsen, strax efter en dyrare premiummodell som blev testvinnare.

Bra Varmluftsfritös: Philips Airfryer XXL HD9650

Denna fritös har en stor kapacitet på 1,4 kg och kan tillaga mat med mycket lite användning av olja eller helt utan olja, vilket gör användningen mer miljömedveten och nyttigare. Philips Airfryer XXL HD9650 har flera förvalda program som enkelt kan väljas genom knapparna och det digitala gränssnittet. Med hjälp av Twin TurboStar-tekniken kan fritösen ta bort överflödigt fett från maten.

En stor fördel med denna fritös är att den kan användas för att även steka, grilla och rosta råvaror på ett bra sätt. Kapaciteten på 1,4 kg gör det möjligt att tillaga allt från en hel kyckling till nuggets och pommes frites samt alla andra recept som inkluderar bakning, rostning och grillning. Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650 är ett utmärkt val för stora familjer eller om man vill laga mat för många personer på en gång.

Philips har varit marknadsledande i flera år när det kommer till bra varmluftsfritöser och denna modell lanserades under 2018. Konsumenter har gett den höga betyg och vittnar om dess användarvänlighet och rymlighet. Det faktum att matlagningen förenklas och att man får mer tid till annat är en avgörande faktor för många.

Slutligen är priset för Philips Airfryer XXL HD9650 klart lägre än för Philips Premium Airfryer HD9867 som blev testvinnare i Råd & Rön test. Detta gör den till ett prisvärt alternativ för den som letar efter en varmluftsfritös med hög prestanda och bra betyg från konsumenter.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 – Testvinnare i varmluftsfritösklassen

Philips har tagit varmluftsfritöser till en helt ny nivå med sin Premium Airfryer XXL HD9867. Denna fritös tog hem titeln ”bäst i test” i Råd & Röns test 2021 och har fått höga betyg av konsumenter som har testat den.

Philips Premium Airfryer XXL HD9867 - Testvinnare i varmluftsfritösklassen

En stor fördel med denna varmluftsfritös är storleken på 7,3 liter, vilket är större än många andra modeller på marknaden. Detta ger möjligheten att tillaga stora mängder mat samtidigt.

Förmågan att fritera med minimal olja eller till och med helt utan olja är en annan fördel med denna fritös, vilket ger en nyttigare matlagning. Även om resultatet kan skilja sig något från traditionell fritering så uppskattas denna funktion av många.

En annan positiv egenskap är att Philips Premium Airfryer XXL HD9867 själv kan identifiera hur länge en maträtt behöver tillagas, vilket underlättar matlagningen. Samtidigt kan du också välja att ställa in temperatur och tid manuellt.

Denna fritös låter dig tillaga mat på ett sätt som påminner om en blandning mellan en klassisk fritös och en ugn. Tack vare att många delar är avtagbara och kan rengöras i diskmaskin är rengöringen också väldigt enkel.

Priset är dock en nackdel med denna modell, eftersom den ligger i en högre prisklass. Men om du söker efter det bästa alternativet för en varmluftsfritös kan denna modell vara ett utmärkt premiumval.

Sammanfattningsvis så har Philips Premium Airfryer XXL HD9867 presterat bäst i oberoende tester och har också fått höga betyg av både experter och konsumenter. Detta gör den till ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en högpresterande varmluftsfritös.

Slipp oljan med en varmluftsfritös

Varmluftsfritöser har tagit marknaden med storm då de tillåter användaren att tillaga mat med minimal mängd olja eller utan olja alls. Philips Airfryer är en populär modell som har revolutionerat matlagningen på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Genom att blåsa varm luft snabbt kan man både grilla, baka och fritera mat i en varmluftsfritös, och med lite olja kan man åstadkomma krispiga friterade rätter.

Slipp oljan med en varmluftsfritös

Varmluftsfritöser ger möjlighet till hälsosammare matlagning utan att tumma på smakupplevelsen. En jämförelse med en traditionell fritös visar att maten blir hälsosammare och upplevs som godare av många. Även egna pommes frites med lite olja ger en bättre frasighet än en vanlig fritös. Dessutom är det mer ekonomiskt att använda en varmluftsfritös då det inte krävs lika mycket olja som i en klassisk fritös.

Varmluftsfritöser har öppnat upp för nya matlagningssätt och man kan tillaga en mängd olika rätter som hummer, vårrullar, räkor, brownies, ratatouille, cheesecake, drumsticks och mycket mer. Det är som en varmluftsugn där luften rör sig snabbare och man har möjlighet att applicera olja på ett sätt som inte är möjligt i en vanlig ugn.

Även om varmluftsfritöser är dyrare än vanliga fritöser i investering så är det en fördel i det långa loppet då man slipper använda mycket olja och kan använda fritösen till mycket mer än bara att fritera livsmedel. Kundomdömena visar tydligt att varmluftsfritöserna är de mest populära produkterna på marknaden och de fritöser som får mest positiv feedback.

Köpguide för fritös

När det gäller att välja en fritös är det inte längre en självklarhet sedan varmluftsfritöserna har kommit in på marknaden och visat sig ge bra resultat. Det finns flera saker att tänka på och även om vi har listat de bästa fritöserna baserat på tester och recensioner här ovan så är det fortfarande viktigt att dina egna behov och önskemål styr valet.

Nedanför kommer vi att gå igenom olika aspekter att tänka på när du väljer en fritös, så att du kan ta det mest informerade beslutet för dig och din hushållning.

Tid för tillagning

Tiden det tar att tillaga maten är viktig att tänka på, men det är också viktigt att ta hänsyn till förberedelser och rengöringstid efteråt.

Med en varmluftsfritös kan du snabbt ta fram den och börja tillaga maten så fort den är varm. Dessutom kan de avtagbara delarna enkelt diskas i diskmaskinen, vilket innebär minimalt med förberedelser och rengöring.

Med en vanlig fritös tar det längre tid att hetta upp oljan, och sedan måste du också hälla upp och rengöra oljan efteråt för att kunna återanvända den. Även om dessa delar också oftast går att diska manuellt tar det längre tid än att använda en varmluftsfritös.

Användning

När man söker efter en fritös är det vanligtvis för att fritera mat, vilket är den främsta funktionen. De traditionella fritöserna med olja är bra på detta område, särskilt om du väljer en modell som har fått högt betyg i tester.

En nackdel med traditionella fritöser är dock att hanteringen av oljan kan vara krävande. Du måste köpa olja, rengöra den efter användning och lagra den till nästa gång. Detta är ett tidskrävande moment.

Å andra sidan friterar varmluftsfritöser mycket bra med minimal användning av olja. Deras styrka är att du kan få ett mycket bra resultat utan att maten blir för fet och ohälsosam. Dessutom kan du tillaga mat på flera olika sätt med en varmluftsfritös, vilket ger fler alternativ för matlagning.

Storlek och kapacitet

Fritöser finns tillgängliga i olika storlekar och kapaciteter, vilket kan vara viktigt om man är en större familj eller om man vill tillaga mat till många personer samtidigt. Det är inte alltid så att större fritöser är betydligt dyrare. Men för traditionella fritöser som använder olja innebär en större fritös också högre oljeförbrukning och därmed högre kostnad. Därför bör man välja en modell som passar ens behov för att undvika onödiga utgifter.

Funktioner

För att hitta den bästa fritösen för dina behov är det viktigt att ta hänsyn till de olika funktioner som olika modeller erbjuder. Nedan följer några faktorer att tänka på:

 • Kapacitet – Hur mycket mat kan fritösen tillaga samtidigt?
 • Tillagningstid – Hur lång tid tar det att förbereda maten och rengöra fritösen efter användning?
 • Användningsområde – Vad är huvudsyftet med fritösen? Fritering eller tillagning med minimal olja?
 • Funktioner – Vilka extra funktioner har fritösen, t.ex. automatisk avstängning eller överhettningsskydd?
 • Pris – Vad är din budget? Vilken modell ger mest värde för pengarna?
 • Storlek – Vilken storlek på fritösen passar dina behov och ditt hushåll?
 • Märke och kvalitet – Vilket märke har ett gott rykte och vilken kvalitet förväntar du dig av fritösen?

Rengöring av fritösen

Rengöring är en viktig faktor när man väljer en fritös. De flesta modeller är utformade för att vara enkla att rengöra. Det är vanligt att fritöserna har avtagbara delar som kan diskas i diskmaskin för att underlätta rengöringen.

Det är särskilt uppskattat om korgen eller nätet där maten placeras även kan köras i diskmaskinen. Skålarna är ofta belagda med en nonstick-beläggning som gör att olja och smuts lätt lossnar.

Ytorna på fritösen kan enkelt torkas av med en trasa för att rengöringen ska vara smidig.

Generellt sett har de modeller som har fått bra betyg och utmärkelser som testvinnare inte haft några nackdelar när det gäller rengöring.

Kostnad och Pris

När man överväger att köpa en fritös är priset och kostnaderna en viktig aspekt att ta hänsyn till, särskilt när man jämför en traditionell fritös som använder olja med en varmluftsfritös.

Även om de billigaste varmluftsfritöserna ligger i samma prisklass som de traditionella fritöserna, så är de mest avancerade varmluftsfritöserna betydligt dyrare.

Å andra sidan, en traditionell fritös kräver högre driftkostnader på grund av ökad energiförbrukning och inköp av olja, som bara kan användas några gånger innan det behöver bytas ut.

En vanlig frityrolja kan kosta runt 40-50 kronor för 2 liter, och ibland krävs 3-4 liter olja för att använda fritösen.

Även om varmluftsfritöser initialt kan verka dyrare, är det sannolikt att de betalar sig själva inom ett år eller två eftersom de sparar pengar på olja och energiförbrukning.

Vanliga frågor och svar om fritöser

Att välja rätt fritös kan vara en utmaning, och det är vanligt att man har många frågor innan man gör sitt val. Nedan följer några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att välja rätt fritös för dina behov.

Vanliga frågor och svar om fritöser.

Hur fungerar en fritös?

En fritös fungerar genom att hetta upp en mängd olja till en hög temperatur på mellan 170-190 grader Celsius.

Därefter sänker man ner råvarorna i oljan med hjälp av en korg eller liknande, och maten friteras tills den får en krispig yta och är genomstekt.

Under friteringsprocessen omvandlas vattnet i råvaran till vattenånga, vilket gör att fettet tränger in i maten och ger den dess karakteristiska smak och konsistens. Vanliga råvaror som man friterar är exempelvis pommes frites, kycklingvingar och fisk.

Det är viktigt att vara försiktig vid användning av en fritös då oljan blir mycket het och kan orsaka brännskador.

Vilken typ av olja ska jag använda i min fritös?

Vilken typ av olja du bör använda i din fritös beror på flera faktorer, inklusive din hälsa, smakpreferenser och matlagningskrav.

Generellt sett är det bäst att använda oljor med hög rökpunkt som tål höga temperaturer, exempelvis jordnötsolja, rapsolja eller solrosolja.

Undvik att använda smör eller olivolja eftersom dessa har en låg rökpunkt och kan brännas vid höga temperaturer, vilket leder till rök och en obehaglig smak.

Det är också viktigt att byta ut oljan efter ett antal användningar eftersom oljan kan bli rancid och orsaka hälsoproblem. Följ alltid tillverkarens anvisningar när det gäller vilken typ av olja du bör använda i din fritös.

Vilken är den bästa fritösen på marknaden?

Tefal Oleoclean Pro FR8040 anses vara en av de bästa fritöserna på marknaden av flera anledningar.

För det första har den en stor kapacitet på 1,2 kg, vilket gör att du kan laga mat till en större familj eller ett sällskap på en gång.

Dessutom har den en patenterad oljefiltreringsteknologi som automatiskt filtrerar oljan och håller den ren så att den kan användas flera gånger, vilket sparar både tid och pengar.

Tefal Oleoclean Pro FR8040 är också mycket enkel att använda och rengöra med sina avtagbara och diskmaskinsvänliga delar. Slutligen ger den en fantastiskt frasig konsistens till maten och har ett smart system för att undvika spill och stänk.

Sammantaget är Tefal Oleoclean Pro FR8040 en pålitlig och mångsidig fritös som passar perfekt för alla matälskare där ute.

Kan jag använda min fritös utan olja?

Ja, det finns vissa fritöser som är utformade för att tillaga mat utan eller med minimalt tillsatt olja, så kallade varmluftsfritöser eller ”air fryers”.

Dessa modeller använder istället varmluftsteknik för att tillaga maten. Det är viktigt att följa tillverkarens anvisningar för att uppnå det bästa resultatet när man tillagar mat utan olja i en varmluftsfritös.

Hur länge kan jag återanvända oljan i min fritös?

Du kan återanvända oljan i din fritös upp till 8-10 gånger, men det beror på flera faktorer såsom vilken typ av olja du använder, vilken typ av mat du tillagar och hur ofta du använder fritösen.

Det är viktigt att regelbundet rengöra fritösen och byta ut oljan när den börjar lukta illa eller få en mörk färg.

Att återanvända oljan för länge kan leda till att maten smakar illa och blir onyttigare att äta.

Hur rengör jag min fritös på bästa sätt?

Att rengöra din fritös på rätt sätt är viktigt för att hålla den i god form och förlänga dess livslängd.

Först och främst, se till att fritösen är avstängd och helt avsvalnad innan du börjar rengöra den. De avtagbara delarna kan vanligtvis diskas i diskmaskin eller för hand med varmt vatten och diskmedel.

För att rengöra själva fritösen, häll ur den använda oljan och torka bort eventuellt större smuts med papper eller en trasa.

Fyll sedan fritösen med vatten och tillsätt lite diskmedel. Låt det stå i 15-20 minuter och torka sedan bort vattnet med en trasa. Se till att fritösen är helt torr innan du använder den igen.

Kan jag använda min fritös för att tillaga annan mat än pommes frites?

Ja, du kan använda din fritös för att tillaga en mängd olika livsmedel. Beroende på vilken typ av fritös du har kan du till exempel tillaga kycklingvingar, fisk, grönsaker, biffar och bakverk.

En varmluftsfritös är vanligtvis mångsidigare än en traditionell fritös eftersom den kan användas för att grilla, baka och fritera mat.

Det är viktigt att läsa instruktionsboken som medföljer din fritös för att ta reda på vilka livsmedel som kan tillagas i den och vilken temperatur och tillagningstid som rekommenderas.

Bästa fritöserna: Hur vi gjorde urvalet

Att välja ut de bästa fritöserna kan vara en utmaning då det finns två olika typer av fritöser på marknaden, varmluftsfritöser eller klassiska fritöser med olja.

Även om varmluftsfritöser är populära idag och ger hälsosammare resultat så ger de inte samma friterade smak som fritering i rikligt med olja.

Därför har vi valt att fokusera på klassiska fritöser med olja i våra tester. Vi har samlat testresultat, recensioner och konsumenters omdömen för att hitta den bästa fritösen med olja på marknaden och ger även alternativ för varmluftsfritöser.

Eftersom testresultaten för klassiska fritöser blir äldre, förlitar vi oss alltmer på expertrecensioner och konsumentomdömen när vi väljer ut de bästa fritöserna.

Våra källor

Listan nedan innehåller olika källor som har använts för att utvärdera och välja ut bästa fritöserna. Råd & Rön har testat både varmluftsfritöser och fritöser som använder olja medan Icakuriren endast testade klassiska fritöser.

Även konsumentomdömen och Prisjakt används för att få en helhetsbild av vilka fritöser som är populära och vilka som fortfarande säljs. Det är viktigt att komma ihåg att olika källor kan ha olika åsikter och att man bör väga samman flera källor för att få en rättvisande bild.

 • Konsumtomdömen – 2023
 • Prisjakt – 2023
 • 27 varmluftsfritöser testade – 2021 – Råd & Rön
 • Test av tio olika fritöser – 2016 – Icakuriren
 • 19 fritöser testade – 2015 Råd & Rön

Lämna en kommentar