Bästa Traktörpannan

En traktörpanna är ett oumbärligt verktyg i köket som borde vara lika viktigt som en bra stekpanna.

Med dess högre kanter och tvärare vinklar än en vanlig stekpanna är traktörpannan ett mångsidigt stekkärl som ofta kommer med lock och är perfekt för att tillaga stora rätter och såser.

Kvaliteten på traktörpannor varierar mycket, precis som med stekpannor, vilket ofta märks i tester där nonstick-beläggning, värmespridning och övergripande kvalitet kan skilja sig åt. Det är därför viktigt att göra ett välgrundat val vid köp av traktörpanna.

Vi har tittat närmare på vilka traktörpannor som presterat bäst i tester och sammanställt en lista över de bästa traktörpannorna i olika prisklasser.

Bästa traktörpannan i test

Här nedanför hittar du en översikt av de bästa alternativen för att hjälpa dig att göra ett informerat köp.

Dessutom kommer vi att dela med oss av fler tips och råd för att du ska kunna hitta den bästa traktörpannan som passar dina behov och budget.

Bäst i Test Traktörpanna: Scanpan CTX Traktörpanna

Scanpan CTX är ett välkänt namn i köksvärlden och har en stark position som en av de mest pålitliga tillverkarna på marknaden.

Bäst i Test Traktörpanna: Scanpan CTX Traktörpanna

CTX-serien har en lyxig design och högkvalitativ tillverkning som få andra produkter kan matcha. Traktörpannan från CTX-serien är inte något undantag och håller en mycket hög kvalitet som presterar väldigt bra i tester.

Denna traktörpanna är tillverkad av en kombination av rostfritt stål och en keramisk non-stick-beläggning. Detta gör att den är enkel att arbeta med och att rengöra. Dessutom är beläggningen fri från PFOA-ämnen, vilket är ett stort plus för din hälsa. Beläggningen är också tillräckligt hård för att du ska kunna använda metallredskap i pannan.

Scanpan CTX Traktörpanna är tillverkad för att hålla länge, med en 10-årig garanti mot tillverkningsfel. Den går även att diska i diskmaskin, även om handdisk rekommenderas för att behålla kvaliteten på beläggningen längre.

Även om priset på Scanpan CTX Traktörpanna kan avskräcka vissa konsumenter, är det värt att investera i en panna som håller i många år och som är rekommenderad av både kockar och testpaneler. Bland annat använder sig mästerkocken Tommy Myllymäki av just Scanpan CTX.

Scanpan CTX traktörpanna

Sammanfattningsvis är Scanpan CTX Traktörpanna det bästa valet för den som söker en traktörpanna i absolut toppkvalitet. Även om det finns billigare alternativ på marknaden så är detta den bästa traktörpannan du kan köpa år 2024.

En prisvärd traktörpanna: Fiskars All Steel 26 cm

Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm från det finska företaget Fiskars är en stilren och populär traktörpanna som har fått bra betyg av konsumenter. Denna traktörpanna är perfekt för att tillaga smakrika grytor eller köttbitar, och den erbjuder en mycket bra stekyta.

En prisvärd traktörpanna: Fiskars All Steel 26 cm

Fiskars har anlitat den hyllade designbyrån Pentagon Design för att designa denna traktörpanna i rostfritt stål med en stilfull look som har blivit mycket populär bland konsumenter. Utformningen är fördelaktig och enligt Fiskars själva är den framtagen för att passa till alla typer av spisar, inklusive induktionshäll.

Fiskars All Steel 26cm har en keramisk Ceratec-beläggning som ger en bra värmespridning och en mycket bra stekyta. Botten är tillverkad av 3 olika skikt vilket optimerar den goda värmespridningen och produktens stekegenskaper. Denna traktörpanna är även kompatibel med gratinering i ugn och tål temperaturer upp till 240 grader.

Fiskars är ett anrikt varumärke som grundades redan 1649 och dess produkter har haft stort genomslag i Norden och på den internationella marknaden. Fiskars All Steel 26cm är en slitstark traktörpanna som är tålig mot repor och har en medföljande lock med ånghål, vilket utökar användningsområdet ytterligare.

Sammanfattningsvis är Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm en populär och prisvärd traktörpanna som har fått bra betyg av konsumenter. Serien Fiskars All Steel har presterat bra i andra tester där de fått toppbetyg, och det är tydligt att Fiskars satsar på hög kvalitet. Detta är definitivt ett bra val för dig som vill ha hög kvalitet till ett rimligt pris.

Bra val av traktörpanna: AMT Gastroguss A728

AMT Gastroguss A728 Traktörpanna 28cm är en populär traktörpanna som har fått många positiva omdömen från konsumenter. Det tyska kockförbundet har utsett AMT Gastroguss till ”The Worlds Best Pan”, vilket definitivt talar för att detta är ett bra köp.

Bra val av traktörpanna: AMT Gastroguss A728

Denna traktörpanna är handgjuten i aluminium med en tjock botten på 10 mm och en hög kant på 7 cm, vilket gör att du kan tillaga stora mängder maträtter. Det är också värt att nämna att AMT Gastroguss A728 har två olika typer av garantier: en 25-årig garanti på bottens planhet och en 3-årig garanti på tillverkningsfel i beläggningen. Även om garantin på beläggningen kunde vara längre är det fortfarande betryggande att ha någon form av garanti.

AMT Gastroguss A728 Traktörpanna 28cm har en fyrlagers non-stick beläggning som ger en jämn värmefördelning och en lägre energiförbrukning. Traktörpannan är helt fri från kemikalien PFOA och materialet är 100% återvinningsbart.

Handtaget på AMT Gastroguss A728 är värmetåligt och kan placeras i en ugn med en temperatur på upp till 240 grader.

Sammanfattningsvis är AMT Gastroguss A728 en traktörpanna som har fått mycket bra betyg och är omtyckt av många konsumenter som valt att satsa på den. Priset ligger i mellansegmentet, och även om det inte är det billigaste alternativet är det fortfarande en värdefull investering för kvalitetsmedvetna konsumenter som vill ha en traktörpanna som kommer att hålla i många år.

Bra alternativ: Scanpan Fusion 5

Scanpan Fusion 5 är en traktörpanna som tillverkas av aluminium och rostfritt stål, vilket ger en kombination av bra tålighet och värmespridning. Fusion 5-serien är lite billigare än Scanpans CTX-serie, men är fortfarande ett högkvalitativt redskap som har visat sig prestera bra i tester.

Bra alternativ: Scanpan Fusion 5

Traktörpannan levereras med ett lock i rostfritt stål och handtag som också är tillverkade i rostfritt stål. Detta gör att traktörpannan har en lång livslängd och kan användas i ugnen upp till 260 grader.

En annan fördel med Scanpan Fusion 5 Traktörpanna är dess extra handtag som gör det enkelt att lyfta med två händer när den är full med mat. Pannan är även diskmaskinssäker, även om handdisk rekommenderas för att behålla pannans bästa egenskaper.

Sammanfattningsvis är Scanpan Fusion 5 en av de bästa traktörpannorna på marknaden idag, med hög kvalitet och bra prestanda. Med sin något lägre prislapp jämfört med CTX-serien kan det vara ett utmärkt alternativ för konsumenter som vill ha en högkvalitativ traktörpanna utan att betala för mycket.

Bästa traktörpannan i gjutjärn: Skeppshult Traktörpanna 28cm

Skeppshult är ett svenskt varumärke som är välkänt för sina gjutjärnsstekkärl, och deras traktörpanna i gjutjärn är ett självklart val för den som föredrar detta material.

Bästa traktörpannan i gjutjärn: Skeppshult Traktörpanna 28cm

Gjutjärnspannor är tunga men tidlösa och hållbara, och kan vara en livstidsinvestering om de tas om hand på rätt sätt. Skeppshults traktörpanna saknar non-stick beläggning men det är sällan ett problem då de är lätta att rengöra under varmt vatten.

Gjutjärn ger en mycket jämn värmefördelning vid tillagning och behåller värmen länge, vilket är en fördel för rätter som behöver kokas under en längre tid.

Traktörpannor i gjutjärn ger samma goda stekegenskaper som stekpannor, men ger också möjlighet att tillaga såsiga rätter.

Skeppshults traktörpanna har en diameter på 28 cm och kommer med en 25-årig garanti samt ett glaslock. Den fungerar även på induktionshällar.

Sammanfattningsvis är Skeppshult Traktörpanna ett utmärkt val för den som föredrar gjutjärn och vill ha en traktörpanna av hög kvalitet tillverkad i Sverige.

Även om gjutjärnspannor kan vara tyngre och känsliga mot diskmedel för rengöring, är det en investering som kan vara lika bra eller till och med bättre efter flera år om de tas om hand på rätt sätt.

En prisvärd traktörpanna: Fiskars All Steel 26 cm

Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm är en traktörpanna som har fått bra betyg från konsumenter. Den är särskilt bra för att tillaga smakrika grytor eller köttbitar och ger en bra stekyta. Designen är stilfull och modern, och det är tydligt att Fiskars har ansträngt sig för att göra den här traktörpannan både snygg och funktionell.

En prisvärd traktörpanna: Fiskars All Steel 26 cm

En av traktörpannans stora fördelar är dess keramiska Ceratec-beläggning som ger en jämn värmefördelning. Botten är också tillverkad av tre olika skikt, vilket gör att den är särskilt effektiv när det gäller att fördela värmen jämnt.

Traktörpannan är också fördelaktig i formen, och passar till alla typer av spisar inklusive induktionshällar. Dessutom är den kompatibel med gratinering i ugn och tål temperaturer på upp till 240 grader.

Fiskars är ett varumärke med en lång historia och mycket erfarenhet av tillverkning av kvalitetsprodukter. Deras produkter är kända för att hålla hög kvalitet, och Fiskars All Steel 26cm är inget undantag. Den är tillverkad av slitstarkt material som gör att den tål repor och slitage.

En annan fördel med traktörpannan är det medföljande smarta locket med ånghål som utökar dess användningsområde ytterligare.

Sammanfattningsvis är Fiskars All Steel Traktörpanna 26cm en populär och prisvärd traktörpanna som har fått höga betyg av många konsumenter. Dessutom har den presterat bra i andra tester och är en kvalitetsprodukt till ett rimligt pris.

Traktörpanna i koppar: Eva Solo

Eva Solo är ett varumärke som har gjort sig känt för att tillverka prisvärda och snygga köksredskap av hög kvalitet. Deras traktörpanna i koppar är en produkt som kan locka till sig köpare som söker efter en annorlunda design och hög värmeledningsförmåga.

Traktörpanna i koppar: Eva Solo

Koppar är en metall som är känd för sin goda förmåga att leda värme, vilket innebär att maten i traktörpannan kan tillagas jämnt och effektivt. Trots att koppar är ett dyrt material, kan det ge en traktörpanna en snygg finish och en exklusiv känsla.

Eva Solo traktörpanna är tillverkad med tre lager av olika metaller, där koppar används som det yttre lagret för den glansiga finishen. Aluminium används som mellanlager för att förbättra värmespridningen och rostfritt stål används som det innersta lagret för att tåla påfrestningarna av att hantera köksredskap.

Denna traktörpanna fungerar på alla typer av spisar, inklusive induktionshällar. Det rekommenderas att rengöra pannan för hand för att undvika skador på kopparlagret.

Sammanfattningsvis kan Eva Solo traktörpanna vara ett intressant val för den som söker efter en traktörpanna med god värmeledningsförmåga och en snygg design. Produkten kan dock vara dyrare på grund av kopparlagret, men om man tar hand om den kan den bli en tidlös och hållbar del av köket.

Vår utvalsprocess för att hitta bästa traktörpannan

Att hitta specifika tester på traktörpannor kan vara en utmaning, men det är möjligt att dra nytta av tester för stekpannor och kastruller för att utesluta designproblem med lock och liknande.

Även om skillnaderna mellan en stekpanna och en traktörpanna i praktiken endast är högre och rakare kanter med lock, kan liknande modeller av märken jämföras för att få en uppfattning om deras prestanda.

Kundrecensioner är också en viktig faktor vid urvalet av de bästa traktörpannorna.

Genom att sammanföra dessa faktorer kan vi presentera en korrekt lista över de bästa traktörpannorna.

Vanliga frågor och svar om traktörpannor

Nedan följer några vanliga frågor och svar om traktörpannor som kan hjälpa dig att välja rätt produkt för dina behov.

Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna är en typ av stekpanna som oftast är rund och djup med höga sidor. Den är vanligtvis gjord av gjutjärn eller stål och har en plan botten som gör den lämplig för att steka kött, fisk eller grönsaker.

Traktörpannan används också ofta för att göra såser, eftersom dess höga sidor gör det lätt att blanda och vispa ingredienserna utan att de stänker över. Namnet ”traktör” kommer från det franska ordet ”traiteur”, som betyder ”catering”.

Pannan används ofta inom restaurangbranschen och kan vara en mycket användbar och mångsidig köksredskap för både professionella kockar och hemmakockar.

Vilket material är bäst för en traktörpanna?

Materialvalet för en traktörpanna beror på användning och personliga preferenser. En vanlig materialval för en traktörpanna är rostfritt stål på grund av dess hållbarhet och värmeledningsförmåga.

Aluminium är också ett vanligt material eftersom det är lättare än stål och har bra värmeledningsförmåga.

En annan populär option är gjutjärn på grund av dess höga värmeledningsförmåga, hållbarhet och förmåga att behålla värmen under en längre tid.

Det är viktigt att notera att oavsett vilket material som väljs är det viktigt att pannan har en plan botten som ger en jämn värmefördelning.

Vad är skillnaden mellan en stekpanna och en traktörpanna?

En stekpanna och en traktörpanna skiljer sig åt på flera sätt.

En stekpanna har en platt botten och höga kanter, vilket gör det enkelt att steka mat med hög värme och samtidigt undvika att maten ramlar ut. En traktörpanna har istället en rundad form som gör det lätt att röra om maten och ta upp sås eller såsbaserade rätter. Traktörpannor har även höga kanter, men de är inte lika raka som i en stekpanna och oftast något lägre.

En annan skillnad är att traktörpannor ofta har en non-stick beläggning för att maten inte ska fastna, medan stekpannor ibland kan ha en yta som är mer lämplig för att få en stekyta på maten. Traktörpannor kan också ha lock, medan stekpannor oftast saknar lock.

Sammanfattningsvis är en stekpanna mer lämpad för mat som behöver stekas på hög värme och som kräver en stekyta, medan en traktörpanna är bättre lämpad för rätter som innehåller sås och som behöver röras om.

Hur väljer man rätt storlek på en traktörpanna?

Valet av storlek på en traktörpanna beror på vad du planerar att laga och för hur många personer. En allmän tumregel är att välja en panna som är något större än det du ska tillaga för att undvika att maten hamnar över kanten på pannan.

Om du vanligtvis lagar mat för en eller två personer kan en mindre traktörpanna på 20-24 cm i diameter fungera bra.

Om du däremot ofta lagar mat för en familj eller fler personer kan en större traktörpanna på 28-30 cm i diameter vara mer passande.

Tänk också på att traktörpannan bör ha en relativt hög kant för att kunna rymma en del vätska och undvika stänk.

Kan man använda en traktörpanna i ugnen?

Ja, det är möjligt att använda vissa typer av traktörpannor i ugnen, men det beror på vilket material pannan är gjord av och om handtaget tål höga temperaturer.

Det är viktigt att läsa tillverkarens instruktioner för att veta om pannan är ugnssäker och vid vilken temperatur den kan användas.

Vissa traktörpannor är till exempel gjorda av gjutjärn och kan användas i ugnen utan problem, medan andra pannor med plasthandtag inte kan användas i ugnen alls.

Hur rengör man en traktörpanna på bästa sätt?

För att rengöra en traktörpanna på bästa sätt kan man följa dessa steg:

  1. Låt pannan svalna helt innan du börjar rengöra den.
  2. Skrapa bort eventuella matrester med en spatel eller en träslev.
  3. Fyll pannan med varmt vatten och tillsätt en mild diskmedel.
  4. Låt stå i ungefär 15 minuter så att matresterna lossnar.
  5. Skölj pannan noga med varmt vatten och torka av den med en mjuk trasa.
  6. Om det finns envisa fläckar eller missfärgningar på pannan kan man använda en blandning av bikarbonat och vatten för att ta bort dem. Blanda bikarbonat och vatten till en pasta, gnugga sedan försiktigt på fläcken med en mjuk trasa eller svamp.
  7. Torka pannan helt torr och förvara den på en torr plats.

OBS! Använd aldrig stålull eller skarpa rengöringsmedel på en traktörpanna eftersom det kan skada ytan.

Vilket varumärke gör de bästa traktörpannorna?

Det är svårt att utnämna ett specifikt varumärke som gör de bästa traktörpannorna i Sverige eftersom det finns många faktorer att ta hänsyn till, såsom personliga preferenser, prisklass och användningsområde.

Vissa populära varumärken som gör högkvalitativa traktörpannor inkluderar exempelvis Le Creuset, Staub, Demeyere och Skeppshult.

Det är alltid bäst att läsa på och jämföra olika modeller och varumärken innan man köper en traktörpanna för att hitta en som passar ens specifika behov och preferenser.

Källor

Vi har använt olika källor, tester och recensioner för att lista de bästa traktörpannorna. För att bedöma de bästa modellerna har vi tittat på sammanställningar av tester för stekpannor, eftersom tekniken är liknande.

Vi har också använt Prisjakt för att se vilka modeller som är populära och säljs i de större butikerna.

Vi har samlat in och aggregerat kundomdömen från både svenska och internationella källor för att få en bättre bild av hur traktörpannorna presterar över tid och vilka som är de bästa. Genom att ta hänsyn till olika källor kan vi filtrera bort modeller som presterar sämre, även om de tidigare har fått utmärkelser som ”bäst i test”.

Scanpan CTX Traktörpanna

9.3

Testresultat

9.3/10

Lämna en kommentar