Koppla lampa utan jord – byt lampa hemma

När det är dags att byta ut din lampa, tänk på det här! Det kan vara en enkel process om du följer våra tips. Vi har samlat ihop de vanligaste problemen som uppstår när man ska koppla in en lampa och lösa dem med praktiska tips. Förhoppningsvis kan du nu byta lampor snabbare och säkrare än någonsin tidigare.

Att byta ut dina belysningsarmaturer i hemmet behöver inte vara ett problem. Processen kan verka skrämmande, men några enkla tips och tekniker hjälper dig att byta lampor utan problem.

Om du letar efter ett snabbt, effektivt och säkert sätt att byta lampor som proffsen, så finns här några praktiska tips och tricks.

Dessa eltips är utformade för att bli av med vanliga problem som kan drabba de flesta som byter lampor. Håll dessa enkla idéer i åtanke och du kommer att upptäcka hur lyckad – och relativt stressfri – ditt bytesjobb kan bli.

Säkerheten kommer främst

Säkerheten bör vara din främsta prioritet när du arbetar med elektricitet. Att stänga av strömbrytaren på väggen är ett viktigt steg, men det räcker inte.

Även när du har stängt av strömbrytaren kan det fortfarande finnas aktiv ström i kopplingsdosan. För att vara säker använder du en spänningsprovare och testar varje ledning innan du kopplar bort någon av dem.

Provaren ska bara komma i kontakt med isoleringen på varje ledning – om lampan tänds betyder det att ledningen är spänningslös. Så innan du rör vid några ledningar ska du alltid komma ihåg – säkerheten först! Stäng av strömmen och kontrollera med en testare för säkerhets skull.

Koppla lampa utan jord

I heminstallationer byggda före 1994 är det möjligt att ansluta lampor utan jordledare. Detta beror på att i sådana förhållanden ansågs rummet vara isolerat och som sådant krävdes ingen säkerhetsjordning.

Koppla lampa utan jord

För att fästa en lampa lämnar du helt enkelt jordkabeln oansluten, men om din installation har en jordkabel är det viktigt att du följer instruktionerna och fäster jordkabeln på rätt sätt.

Många uttag erbjuder muttrar eller klackar som är särskilt utformade för att fästa ledningen på ett säkert sätt vid lampans eller apparatens ram.

Även om det i vissa fall kan vara tillåtet att ansluta en lampa utan jord kan det alltid vara bättre att hänvisa till antingen lokala säkerhetsföreskrifter eller tillverkarens anvisningar innan man försöker sig på någon form av ledningsarbete.

Inga problem med för korta trådar

För korta ledningar kan vara ett mycket frustrerande problem att lösa. Hur du än letar verkar det som om allting är för litet för att få plats i det trånga utrymmet.

Nåväl, lösningen är inte att gå ut och jaga den skyldige som installerade dem från början. Istället kan du köpa några stick-in-kontakter och förlänga de korta kablarna på ett kick.

Det är bara att trycka in en (en ny trådbit) i kontakten och sedan på den gamla tråden så har du mer än tillräckligt med längd för att ansluta till en fixturstråd!

Se dock alltid till att använda samma trådmått som den befintliga så att allting passar fint i det avsedda utrymmet och ger en säker anslutning. För korta trådar, inga problem!

Koppla in ny lampa, steg för steg

Att koppla in en ny lampa är inte komplicerat, men man måste vidta försiktighetsåtgärder för att se till att jobbet görs på rätt sätt. Börja med att stänga av strömmen och se till att den är avstängd för att undvika fara. Ta sedan bort den gamla lampan samtidigt som du noterar hur kablarna var anslutna. Bestäm vilken kabel som är fas, neutral och så vidare. Om det inte finns någon jordledare behöver du bara ansluta fas- och neutralkabeln till varandra, men om det finns en sådan, se helt enkelt till att du ansluter den också. Efter denna noggrant genomförda uppgift kommer din nya lampa att vara inställd på rätt sätt!

Koppla lampa, en steg för steg guide

Steg-för-steg

  • För att undvika skador, börjar du med att stänga av strömmen innan du påbörjar någon form av inkoppling.
  • Försäkra dig om att strömmen är avstängd innan du påbörjar någon form av elinstallation.
  • Ta bort den gamla armaturen. Var uppmärksam på hur kablarna var anslutna och kom ihåg vilken var är fas, neutral osv.
  • Anslut den nya armaturen precis som du gjorde med den gamla. Anslut fasen till samma fas, och nollan till uttaget där man ansluter nollan.
  • Om du inte har en jordledare, är det ingen anledning för oro. Koppla bara in fasen och nollan så löser sig resten!
  • Har du jordledare, se till att ansluta den!

Lämna en kommentar