Popnita – hur gör man det egentligen?

Jag arbetade nyligen med ett projekt som krävde att jag skulle fästa några metallplattor på en träbräda. Det var en ganska enkel uppgift, men jag kämpade med den eftersom de skruvar och bultar jag använde helt enkelt inte var tillräckligt starka för att hålla plattorna på plats. Så jag gjorde vad alla vettiga personer skulle göra i den situationen – jag vände mig till popnitning.

Popnita är en av de mest underskattade fästmetoder som finns. Popnitar är starka, pålitliga och lätta att använda. Dessutom kan de användas i en mängd olika tillämpningar.

Popnitning kan till exempel användas för att fästa gipsväggar på stolpar eller för att fästa plywood på ramverk. De kan också användas för att fästa trim och lister eller för att foga ihop två träbitar. Dessutom är det mindre sannolikt att popnitar lossnar än skruvar eller bultar, och de kan avlägsnas och återanvändas vid behov.

Det finns många olika typer av nitar, men POP-nitar är en av de mest populära. De används i en mängd olika tillämpningar, från flygplanskonstruktion till VVS. POP-nitar är lätta att installera och ger en stark förbindelse mellan två metalldelar. De finns i olika storlekar och kan köpas i de flesta järnaffärer.

Popnita - hur gör man?
Popnita – hur gör man?

För att installera en POP-nit behöver du en borrmaskin, en nitpistol och en uppsättning POP-nitar. Borra först ett hål genom båda metallbitarna som du vill ansluta. Sätt sedan in POP-niten i hålet och tryck på avtryckaren på nitpistolen.

Pistolen kommer att dra dorn genom nitkroppen, expandera den och skapa en tät förslutning. Släpp slutligen avtryckaren på nitpistolen och låt mandrinen svalna. Detta skapar en permanent förbindelse mellan de två metallbitarna.

Vad behöver man?

  • en riktigt bra POP-nitstång
  • popnitar som passar just den POP-nitstång som du valt. Se till att skaffa nitar i flera olika längder

Olika typer av POP-nitar

Det finns en mängd olika typer av nitar som används för olika ändamål. Varje typ har sina egna för- och nackdelar, så det är viktigt att välja rätt nit för jobbet. En av de vanligaste typerna av nitar är popniten.

Nittång från Jula
Nittång från Jula

Popnitar är tillverkade av aluminium eller stål och har en ihålig kropp. De sätts in i hålen i två materialbitar och expanderas sedan med hjälp av ett verktyg, vilket låser ihop de två bitarna. Popnitar är starka och lätta att använda, vilket gör dem idealiska för en mängd olika tillämpningar.

De kan dock vara svåra att ta bort utan att skada det omgivande materialet. En annan typ av nit är den massiva niten. Massiva nitar är tillverkade av ett enda stycke metall och har ett fast huvud.

De sätts in i hålen i två materialstycken och hamras sedan ihop, vilket gör att de två bitarna fästs ihop. Massiva nitar är mycket starka men kan vara svåra att installera och ta bort. Välj rätt typ av nit för dina behov för att säkerställa en stark och säker anslutning.

Typer av blinda nitar

En blindnit är en typ av fästelement som används för att sammanfoga två materialstycken. Till skillnad från en vanlig nit, som kräver tillgång till båda sidor av arbetsstycket, kan en blindnit installeras från endast en sida.

Det finns flera olika typer av blindnitar, var och en med sina egna för- och nackdelar. Massiva nitar är den starkaste typen av blindnit och används ofta i tillämpningar där det krävs hög styrka, t.ex. i flygplanskonstruktioner. De är dock också de svåraste att installera och kräver specialverktyg och specialkunskaper.

Håliga nitar är mindre starka än solida nitar men är mycket lättare att installera. De används ofta i hushållsapplikationer där styrka inte är lika viktigt. Halvrörformade nitar är en kompromiss mellan massiva och ihåliga nitar, som har högre hållfasthet än ihåliga nitar men är lättare att installera än massiva nitar.

Multi-grip-nitar är en annan typ av blindnit som kan användas i en mängd olika tillämpningar. De har tandade käftar som greppar arbetsstycket hårt, vilket gör dem idealiska för användning i mjuka eller tunna material.

Oavsett vilken typ av blindnit du väljer ska du se till att den är lämplig för det aktuella arbetet.

Hur fungerar en POP-nit?

POP-niten är en verkligt kreativ lösning! Tidigare behövde du ha tillgång till båda sidorna av arbetsstycket innan pop-niten utvecklades. Detta är en avsevärd tidsförlust för komplexa enheter eftersom det ofta innebär att alla komponenter som du behöver reparera måste tas isär.

Pop-nitar har några olika funktioner:

  • En mitttråd eller en törn med en nub i slutet
  • En nit som är rörformad
  • Nitningsprocessen kännetecknas av en dragande verkan och det faktum att niten är tillverkad av en mjuk metall. Den ”blinda” sidan av niten, som är på andra sidan av arbetsstyckena, ger upphov till dragning av dorn genom röret. Denna avskräckande effekt binder de två delarna mellan nitens huvud och dess utskjutande blinda ände.

Använda en nitpistol

Välj typ av nit

När det gäller nitar spelar storleken verkligen roll. Nitar finns i olika storlekar, vilket innebär att du har ett antal alternativ att välja mellan. Välj den minsta mätare som du tror att du kan komma undan med.

Nitens storlek bestämmer vilket hål du behöver borra. I allmänhet är det lättare att arbeta med en mindre nit ju mindre den är. Tänk dock på att mycket små nitar kanske inte är tillräckligt starka för att hålla ihop tunga material.

Om du är osäker på vilken storlek du ska välja kan du be en anställd i järnaffären om hjälp eller konsultera en instruktionsbok. Med lite ansträngning kan du hitta den perfekta niten för ditt projekt.

Förborra hålet

Innan du börjar ditt projekt är det viktigt att förborra hålen för dina nitar. Detta kommer att säkerställa att hålen är på rätt plats och att nitar kommer att gå in smidigt.

För att förborra hålen börjar du med att fästa de två arbetsstyckena ihop. Detta hjälper till att hålla hålet i rätt läge. Använd sedan en centrumstans för att markera platsen där du vill borra hålet.

Detta kommer att förhindra att borret vandrar ur kurs. Borra slutligen hålet genom båda arbetsstyckena. Se till att använda en borr som är något mindre än nitens diameter. Detta säkerställer en tät passning och en stark anslutning.

Placera en nit i nitpistolen

Innan du kan placera en nit i din nitpistol måste du välja rätt längd. Detta kan du göra genom att mäta djupet på dina material med en bromsok.

Storleken på din nit bör vara minst 1,5 gånger tjockleken på båda dina arbetsstycken tillsammans. Så om du nitar ihop två aluminiumbitar som vardera är 3 mm ska du lägga ihop dem och multiplicera med 1,5 för att få 9 mm för din nitlängd.

När du har valt rätt storlek sätter du helt enkelt in niten i pistolen och trycker på avtryckaren för att sätta den på plats.

Tryck in niten i ditt förborrade hål

Sätt nu in niten i hålet och tryck på den tills nubben ligger i nivå med metallens yta. Slutligen utlöser du pistolen för att dra dornet genom niten. Detta låser niten på plats och skapar ett mycket starkt grepp.

Dornet kan slängas när du är klar. Jag brukar behålla dem eftersom de är användbara små stift som jag har hittat dussintals användningsområden för under årens lopp.

Ta bort en nit

Nitar är en vanlig fästanordning som används i många olika tillämpningar, från VVS till flygplanskonstruktion. Även om de är extremt starka och säkra kan det komma en tid då du behöver ta bort en nit.

När du tar bort en nit kommer du tyvärr att förstöra den permanent eftersom det inte finns något sätt att återanvända en nit. Den goda nyheten är att med rätt verktyg och teknik är det relativt enkelt att ta bort en nit.

Det enklaste sättet att ta bort en popnit är att borra ut den. Välj en borr som är mindre än det hål som din nit sitter i. Detta säkerställer att den inte tar bort onödigt material från dina arbetsstycken.

Borra ut nitningen i mitern. Följ upp med en stans och en hammare. Knacka försiktigt på nitens huvud tills huvudet sitter fast. Niten kommer att falla igenom till andra sidan. Med lite tålamod och försiktighet kan du ta bort vilken nit som helst utan att skada arbetsstycket.

Sammanfattning

Popnitning är ett fantastiskt sätt att sammanfoga material. Det finns några olika typer av nitar, men i den här artikeln kommer jag att fokusera på popnitar.

Popnitar sätts in i ett förborrat hål och sätts sedan på plats med en nitpistol. De är mycket starka och säkra och kan användas i många olika tillämpningar. Även om de är permanenta kan de lätt avlägsnas genom att borra ut dem.

Lämna en kommentar